14η εβδομάδα εγκυμοσύνης

14η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 80 - 93 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 25 γραμμάρια (μέγεθος: λεμονιού)

Καλώς ήρθες στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου! Σε περιμένουν πολλά και όμορφα…

Το μωρό πλέον μπορεί να συνοφρυώνεται, να κάνει γκριμάτσες, να ουρεί, ακόμη και να πιπιλάει τον αντίχειρά του! Χάρη σε ερεθίσματα του εγκεφάλου, οι μικροσκοπικοί μυς του προσώπου του «προπονούνται» σε εκφράσεις. Τα νεφρά του παράγουν ούρα, τα οποία και κυκλοφορούν μέσα στο αμνιακό υγρό, μια διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι και τη γέννησή του. Αρχίζουν να σχηματίζονται τα πτερύγια των αυτιών. Τα έντερά του βρίσκονται πλέον μέσα στην κοιλιά του. Το σώμα του αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι το κεφάλι του και ο λαιμός του είναι πλέον διακριτός. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, τα χέρια του, σε αντίθεση με τα ποδαράκια του τα οποία ακόμη επιμηκύνονται, θα έχουν μεγαλώσει σε μήκος αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα του. Σε λίγο θα μπορείς να αισθανθείς μικρές μπουνίτσες στην κοιλιά σου! Τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια εξαιρετικά λεπτή στρώση χνουδιού (το γνωστό lanugo) σε όλο του το σώμα. Το συκώτι του μωρού αρχίζει να παράγει χολή και η σπλήνα του αρχίζει να βοηθάει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κάνεις κάποιες απαραίτητες εξετάσεις, δηλαδή του αιματοκρίτη για τον έλεγχο της αναιμίας, του σακχάρου κύησης και της γενικής εξέτασης ούρων για την ανίχνευση κάποιας διαταραχής των νεφρών ή ουρολοίμωξης;

Τώρα και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες εγκυμοσύνης, θα πραγματοποιήσεις ένα τεστ σχετικά με την αναιμία, εξετάζοντας τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, του αιματοκρίτη όπως είναι γνωστό.. Αν οι εξετάσεις αίματος δείξουν σιδηροπενική αναιμία, έναν κοινό τύπο αναιμίας, ο ιατρός σου πιθανότατα θα σου συστήσει να πάρεις ένα συμπλήρωμα σιδήρου. Αυτή η εξέταση αίματος συνήθως επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Επίσης, μην παραλείψεις τον έλεγχο για τον διαβήτη κύησης. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια (και σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχονται και για σύφιλη και για τον ιό HIV), καθώς αν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να είσαι φορέας λοίμωξης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη νωρίς για να μειωθεί μέσω θεραπείας η πιθανότητα μετάδοσής της στο μωρό.

Στο δεύτερο τρίμηνο, νιώθεις λιγότερες ναυτίες και αναγούλες (συμβαίνει στις περισσότερες εγκυμονούσες), αλλά και οι πόνοι στο στήθος περιορίζονται. Μην αγχώνεσαι αν νιώθεις ακόμη το άβολο πρήξιμο, κάνε λίγη υπομονή και θα φτιάξει. Οι πιθανότητες είναι υπέρ σου!

Μπορεί να παρατηρήσεις ευρυαγγείες στην περιοχή του αστραγάλου σου. Πρόκειται για μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία σε σχηματισμούς, που μοιάζουν με κλαδάκια δέντρου ή ιστό αράχνης, κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σου, τα οποία συνήθως δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, ούτε προκαλούν δυσφορία, και συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Η καθημερινή άσκηση, η στήριξη των ποδιών ψηλά (όποτε είναι δυνατό), ακόμη και η επιλογή στάσης ύπνου από την αριστερή (ναι!) πλευρά, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση διαφόρων προβλημάτων στα κάτω άκρα.

14η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Γράφω και μαθαίνω για τους γονείς μου! Μοιράσου την άποψή σου για τους γονείς σου, με την άποψη του συντρόφου σου για τους δικούς του γονείς. Δοκιμάστε ως άσκηση τη δημιουργική γραφή: Καθένας σας φτιάχνει δύο λίστες, μία με τίτλο «Η μητέρα μου πάντα…» και μία με τίτλο «Η μητέρα μου ποτέ…». Στη συνέχεια, το ίδιο για το «Ο πατέρας μου πάντα…» και «Ο πατέρας μου ποτέ…». Είναι ένας καλός τρόπος να μάθετε περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλον, κάτι που θα σας βοηθήσει και στο να αποφασίσετε από κοινού για την μετέπειτα συμπεριφορά σας προς το παιδί.

Καλή εβδομάδα… και καλές σημειώσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος