18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 12 εκατοστά
Βάρος μωρού : 150 γραμμάρια

18η εβδομάδα και όπως οι «πεταλούδες» από έρωτα στο στομάχι, έτσι και οι «πεταλούδες» στην κοιλίτσα σου, που προκαλούνται από τις κινήσεις του μωρού όλο αυτό το διάστημα, αντιστοιχούν κι αυτές σε έναν έρωτα! Έναν έρωτα παντοτινό!
Οι φλέβες του μωρού είναι πλέον ορατές μέσα από το δέρμα του και τα αυτιά του είναι στην τελική τους θέση, αν και ακόμη είναι λίγο πιο «όρθια» έξω από το κεφάλι του. Ένα προστατευτικό κάλυμμα μυελίνης αρχίζει να σχηματίζεται γύρω από τα νεύρα του, μία διαδικασία που θα συνεχιστεί και για ένα χρόνο μετά τη γέννηση του. Το έμβρυο συχνά κάνει «τούμπες» μέσα στην κοιλίτσα σου, πιπιλώντας τον αντίχειρά του. Η μήτρα και οι σάλπιγγες σχηματίζονται τώρα στη θέση τους αν είναι κοριτσάκι, ενώ αν είναι αγοράκι τα γεννητικά του όργανα είναι πλέον φανερά, ακόμη κι αν δεν μπορούν να φανούν στο υπερηχογράφημα (ίσως λόγω της θέσης που έχει εκείνη τη στιγμή).

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε μια ομαλότερη εγκυμοσύνη; Αν όχι, θα σου πούμε εμείς το γιατί! Πρόκειται για σετ ασκήσεων «συμπίεσης και απελευθέρωσης» των μυών της πυέλου που ενδυναμώνουν τους μύες της πυελικής χώρας, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό και το παχύ έντερο. Οι ασκήσεις αυτές θα σε βοηθήσουν στη διούρηση (να μπορέσεις να έχεις έναν καλύτερο έλεγχο κατά την εγκυμοσύνη), στον ίδιο τον τοκετό (αυξάνοντας την κυκλοφορία στην πρωκτική και κολπική περιοχή, να έχεις καλύτερη γέννα), αλλά και στην καλύτερη επούλωση (αν κάνεις ράμματα) της περιοχής μετά τον τοκετό. Δεν κάνεις ένα τηλεφώνημα στον ιατρό σου για περισσότερες πληροφορίες;

Η όρεξή σου έχει ανοίξει για τα καλά, αλλά πρόσεχε λίγο με τις μεγάλες ποσότητες των σνακς. Να φας κάτι που λιγουρεύεσαι, αλλά βάλε κυρίως υγιεινά πιάτα στο καθημερινό διαιτολόγιό σου. Και ναι, το ξέρω, τα ρούχα σε στενεύουν ακόμη περισσότερο. Είναι λογικό, αφού η λεκάνη σου, και κατά συνέπεια και η περιφέρεια της μέσης σου, «ανοίγει» και θα συνεχίζει έτσι μέχρι και τον τοκετό.

Το καρδιαγγειακό σου σύστημα υφίσταται αλλαγές και θα παρατηρήσεις να έχεις συχνά χαμηλότερη πίεση σε σχέση με το κανονικό σου. Για να μην νιώσεις απότομες ζαλάδες, οπότε, απέφυγε και να σηκώνεσαι και να κάθεσαι με απότομες κινήσεις. Επίσης, όταν είσαι ξαπλωμένη, προτίμησε να είσαι στο πλάι και μάλιστα, στην αριστερή σου πλευρά, γιατί όταν είσαι ανάσκελα, η μήτρα μπορεί να πιέζει τις φλέβες, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί σωστά το αίμα από και προς την καρδιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν έχεις μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται ομαλά, μπορείς να συνεχίσεις να πηγαίνεις στη δουλειά σου κανονικά. Απλά, έχε στο νου να μην σηκώνεις βαριά αντικείμενα, να μην ανεβαίνεις σκάλες (τουλάχιστον όσο γίνεται) και γενικά να αποφεύγεις οτιδήποτε μπορεί να βλάψει εσένα ή και το μωρό. Προσπάθησε να είσαι ντυμένη άνετα και κατάλληλα ανάλογα με την εποχή, αλλά και να φοράς σταθερά παπούτσια με λάστιχο. Επίσης, κάνε μικρά διαλείμματα για 5 με 10 λεπτά, για να περπατήσεις, να πιείς έναν χυμό ή ακόμη και να κλείσεις λίγο τα μάτια σου και να χαλαρώσεις.

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Σε λίγο, φίλοι και συγγενείς θα έρχονται ως άλλοι.. «μάγοι φέροντας δώρα»! Τί χρειάζεσαι εσύ όμως περισσότερο για το μωρό σου; Τί ανάγκες έχεις; Δημιούργησε ένα δικό σου μητρώο… δώρων! Μια λίστα που να περιλαμβάνει τα είδη που χρειάζεσαι (γενικά, όχι με λεπτομέρειες) ή τα καταστήματα που σου αρέσουν. Δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγκεκριμένα πράγματα, αρκεί να τους μιλήσεις για τις κατηγορίες στις οποίες θα ήθελες να αντιστοιχεί κάποιο δώρο. Αυτό θα βοηθήσει κι εκείνους να μην σπαταλήσουν τον χρόνο και τα χρήματά τους σε άσκοπες (ή διπλές και τριπλές) αγορές, αλλά σε πραγματικά χρήσιμες λύσεις δώρων.

Καλή εβδομάδα… και καλές λίστες!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος