24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 29 εκατοστά
Βάρος μωρού : 540 γραμμάρια

Φτάσαμε επιτυχώς στην 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης! Αλλά και η κορυφή της μήτρας σου έφτασε μέχρι τον αφαλό και τώρα είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Το μωρό είναι ακόμη πολύ αδύνατο, αλλά θα αρχίσει σύντομα να «παχαίνει»! Ο εγκέφαλος του, επίσης, αυξάνεται γρήγορα, καθώς και η αίσθηση της γεύση. Οι πνεύμονες αναπτύσσουν τα «κλαδιά» του αναπνευστικού «δένδρου», καθώς και τα κύτταρα που παράγουν την απαραίτητη ουσία για να πάρει σωστές αναπνοές μόλις βρεθεί στον έξω κόσμο! Η καρδιά του χτυπάει δυνατά… Κι η δική σου καρδιά δεν πάει πίσω, χτυπάει κι εκείνη «υπερωρίες»!

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, πραγματοποιείται η εξέταση Καμπύλης Σακχάρεως, η μέτρηση της γλυκόζης (που ονομάζεται GCT) δηλαδή, και η οποία ελέγχει αν υπάρχει εμφάνιση διαβήτη κύησης στην έγκυο. Αυτός ο τύπος διαβήτη ερμηνεύεται ως μια κατάσταση υψηλού σακχάρου στο αίμα, κατά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση εμφάνισης διαβήτη κύησης, ο κίνδυνος πρόκλησης επιπλοκών κατά τη γέννα, όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αμέσως μετά τη γέννηση, είναι ιδιαίτερα αυξημένος και θα πρέπει να ενημερωθείς από τον ιατρό σχετικά με τον τρόπο που ενδείκνυται να φέρεις στον κόσμο το μωράκι σου με ασφάλεια.

Μερικές γυναίκες αυτή την περίοδο παραπονούνται για τις λεγόμενες «ξινίλες». Εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, οι λείες μυϊκές ίνες χαλαρώνουν, όπως δυστυχώς και οι ίνες του σφικτήρα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Έτσι, μπορεί να εισέλθει γαστρικό υγρό στον οισοφάγο, το οποίο και προκαλεί αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Η ήπια αντιμετώπισή του έρχεται με τη συνταγογράφηση κάποιου αντιόξινου από τον ιατρό σου και βέβαια, αυτό που σου λέμε τόσες εβδομάδες, με την σωστή διατροφή!

Έρευνες σε διεθνές επίπεδο έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 12% των βρεφών έχουν γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα. Περίπου το ¼ από αυτές τις γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν εκ προθέσεως, που σημαίνει ότι η ιατρική ομάδα αποφάσισε να προκαλέσει τοκετό ή να προχωρήσει σε καισαρική τομή, λόγω κάποιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης που προέκυψε, όπως η προεκλαμψία, ή επειδή το μωρό είχε σταματήσει να αυξάνεται.

Αν καταλάβεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, μίλα άμεσα με τον ιατρό σου. Κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να σε προβληματίσουν αν δεν έχεις κλείσει τις 37 εβδομάδες είναι: πρήξιμο γύρω από τα μάτια, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, εμετός, επίμονη κεφαλαλγία, διαταραχές της όρασης (συμπεριλαμβανομένης της διπλής ή θολής όρασης, ή αν βλέπεις κηλίδες ή φώτα που αναβοσβήνουν, ευαισθησία στο φως, ή προσωρινή απώλεια της όρασης), αύξηση της κολπικής βλέννας, μικρές κηλίδες αίματος και φυσικά, αιμορραγία, κοιλιακά άλγη τύπου εμμηνόρροιας, όπως κράμπες, διαρροή αμνιακού υγρού, περισσότερες συστολές από τέσσερις μέσα σε μία ώρα ή αύξηση πίεσης στην περιοχή της πυέλου με ένα αίσθημα σαν το μωρό να ωθείται προς τα κάτω.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να κατευθυνθείς άμεσα στο νοσοκομείο, ενημερώνοντας παράλληλα τον ιατρό σου και τη μαία. Τα πρόωρα μωρά που γεννιούνται μεταξύ της 34ης και 37ης εβδομάδας γενικά τα καταφέρνουν μια χαρά! Πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρχει, παρά μόνο να διατηρείς μια καλή διατροφή, να αποφεύγεις το κάπνισμα και το αλκοόλ, να ξεκουράζεσαι, να κάνεις όλους τους τακτικούς ελέγχους και τις απαιτούμενες εξετάσεις και να τηρείς πιστά τις συμβουλές του ιατρού σου.

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Ποιο είδος τοκετού σου ταιριάζει περισσότερο; Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αναζητήσεις τα είδη του τοκετού που μπορείς να επιλέξεις και να βρεις εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα σου, στο σώμα σου, αλλά και στην ίδια την εγκυμοσύνη σου. Προτιμάς να γεννήσεις φυσιολογικά, ώστε να είναι και ο πατέρας παρών; Μήπως με επισκληρίδιο; Ή με καισαρική; Στο νερό ίσως; Ενημερώσου για τις δημόσιες και ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές, αλλά και για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου και συμβουλέψου τον ιατρό σου σχετικά!

Καλή εβδομάδα…. και καλές αναζητήσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος