37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 47 εκατοστά
Βάρος μωρού : 2.95 κιλά

Σε λίγο το μωρό ολοκληρώνει την... «θητεία» του στο σώμα σου, η εγκυμοσύνη ολοκληρώνεται. Σε λίγο θα θελήσει να δει τι κρύβεται έξω από αυτό! Μετράς αντίστροφα και η αγωνία σου κορυφώνεται! Προσπάθησε να ευχαριστηθείς όσο περισσότερο μπορείς τα βράδια σου, γιατί μετά την γέννα θα αργήσεις να έχεις πάλι ευκαιρία για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Το κεφάλι του συνήθως πλέον έχει μαλλάκια, αλλά μην εκπλαγείς κι αν τελικά έχει λιγότερα από όσα περίμενες. Κάθε μωράκι έχει τη δική του φυσιολογία!

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Τα μαλλάκια του νεογέννητου μπορεί να μην έχουν ούτε το χρώμα της μητέρας του, ούτε το χρώμα του πατέρα του; Οι γονείς έχουν δώσει στο μωρό γονίδια δικά τους φυσικά, αλλά παράλληλα, του έχουν πιθανόν «μεταφέρει» και γονίδια από τη γιαγιά και τον παππού! Οπότε, και αναφέρομαι κυρίως στον πατέρα, αν είστε και οι δύο μελαχρινοί και δείτε ξανθά μαλλιά στο βρέφος, μην κοιτάξετε περίεργα την σύντροφό σας! Δεν φταίει κανείς σας… τα γονίδια ίσως λίγο και ο συνδυασμός που αποφάσισαν να «πλέξουν» στο κεφαλάκι του μωρού σας!

Επίσης, να έχεις υπόψη ότι το χρώμα που θα δεις δεν είναι και απαραίτητα το τελικό χρώμα των μαλλιών του. Οι πρώτες τρίχες θα «πέσουν» και θα αρχίσουν να βγαίνουν νέοι θύλακες, πιο δυνατοί και γεροί. Αυτοί θα δώσουν αρκετά αργότερα το τελικό χρώμα.
Αν η ημερομηνία τοκετού εξαρτάται από το μωρό σου, περίμενε και απόλαυσέ το… Κάποια μωράκια βιάζονται να βγουν, κάποια άλλα είναι πιο τεμπέλικα. Γι αυτό και δεν μπορείς να ξέρεις ποια θα είναι η ημέρα. Έχεις μόνο ένα χρονικό περιθώριο, το οποίο και σου έχει ορίσει ήδη ο ιατρός σου. Τώρα, αν ο ιατρός εκτίμησε ότι το μωρό πρέπει να γεννηθεί με καισαρική, λόγω πιθανόν επιπλοκών, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζεις ήδη την ημερομηνία τοκετού και μάλιστα, συνήθως (εκτός απροόπτου), δεν είναι πριν την 39η εβδομάδα.

Ας δούμε μαζί κάποια συμπτώματα, τα οποία θα σε οδηγήσουν στον τοκετό:

Το μωρό κατεβαίνει χαμηλά με το κεφάλι προς τα κάτω, παίρνει δηλαδή την τελική του θέση (αν δεν το έχει ήδη κάνει). Η λεκάνη σου επιβαρύνεται και έχεις την αίσθηση βάρους πολύ χαμηλά στον κόλπο σου, σαν να σου «φεύγει» το μωρό. Η βλέννα του κόλπου χρωματίζεται πιο σκούρα και γίνεται παχύρευστη. Οι συσπάσεις Braxton Hicks γίνονται συχνότερες, καθώς ο τράχηλος προετοιμάζεται. Εσύ περιμένεις να πονάς χαμηλά, ενώ ο πόνος έρχεται από τη μέση σου και «τυλίγεται» γύρω από την κοιλιά σου. Ναι, όλα τα παραπάνω είναι προμηνύματα τοκετού!

Για να καταλάβεις τι σημαίνουν οι συσπάσεις που νιώθεις τώρα, παρατήρησε τη συχνότητα και την έντασή τους. Αν είναι ακανόνιστες και μη ρυθμικές, είσαι απλώς στην προετοιμασία… Αν όμως έχουν σταθερά αυξανόμενη ένταση και κυρίως, ρυθμό (που δεν σταματάει αν αλλάξεις, για παράδειγμα, θέση στο κρεβάτι), ντύσου και μπες στο αυτοκίνητο! Ναι, ενημέρωσε πρώτα τον ιατρό σου.

Είτε βλέπεις υγρό στο εσώρουχο (μικρής ή μεγάλης ποσότητας), είτε όχι, αν έχεις όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μην περιμένεις να βραχείς από το αμνιακό υγρό. Μπορεί να έχει ξεκινήσει ο τοκετός κι ακόμη να μην έχουν «σπάσει τα νερά»! Σε μια τέτοια περίπτωση, θα το προκαλέσει τεχνητά ο ιατρός, για την ασφάλεια τη δική σου και του μωρού σου.

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Η πρώτη έξοδος με το μωρό είναι η έξοδος από το… νοσοκομείο! Πρέπει να φροντίσεις για την ασφάλειά του λοιπόν. Αν για τις μετακινήσεις του θα χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, είναι πολύ βασικό να έχεις προνοήσει για ένα ειδικό παιδικό κάθισμα. Σαν σκέψη σου φαίνεται εύκολο, στην πράξη όμως έχει τη δυσκολία του. Βάλε, βγάλε, μετακίνησε, δέσε…! Μην το αμελήσεις και το αφήσεις για τελευταία στιγμή. Ο σύντροφός σου τώρα είναι ώρα να ψάξει και να βρει ένα όμορφο, βολικό και κυρίως, ασφαλές κάθισμα, το οποίο και θα πρέπει να εγκαταστήσει στο αυτοκίνητό σας, πριν γεννήσεις! Πολύ σημαντικό!

Καλή εβδομάδα… και καλές μετακινήσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος