8 συμβουλές για να γίνουν οι επισκέψεις εμβολιασμού πιο εύκολες για όλους

8 συμβουλές για να γίνουν οι επισκέψεις εμβολιασμού πιο εύκολες για όλους

Τα περισσότερα παιδάκια φοβούνται την ένεση ή γενικά το γιατρό, κάνοντας την επίσκεψη αυτή πολύ δύσκολη για όλους. Και παρόλο που είναι δύσκολο για τους γονείς να βλέπουν το παιδί τους να κλαίει και να είναι φοβισμένο, ο εμβολιασμός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν για το καλό του μικρού τους.

Δείτε λοιπόν, τις παρακάτω συμβουλές, που πολύ πιθανόν θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε όσο γίνεται καλύτερα τις επισκέψεις στο γιατρό για τα εμβόλια του παιδιού σας, πριν πάτε, αλλά και μετά. 

1.Πηγαίνετε προετοιμασμένοι

Πριν κανονίσετε το ραντεβού στον παιδίατρο, σκεφτείτε και σημειώστε οτιδήποτε απορίες, ανησυχίες ή ερωτήσεις έχετε. Εάν πηγαίνετε πρώτη φορά στο συγκεκριμένο γιατρό, πάρτε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας με τα εμβόλια του παιδιού. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα, όχι μόνο για το γιατρό, αλλά και για τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, την κατασκήνωση ή κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Επίσης μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι!

2. Πείτε την αλήθεια

Εάν το παιδί σας είναι πάνω από δύο ετών, πρέπει να είστε ειλικρινής μαζί του. Πείτε του απλά ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό, ότι θα κάνει μία ένεση που όμως δεν θα πονέσει πολύ και αυτός ο μικρός πόνος θα είναι μόνο ένα δευτερόλεπτο. Πιέστε λίγο το χέρι του για να καταλάβει πόσο γρήγορα περνά το ένα δευτερόλεπτο. Αν έχει ένα μεγαλύτερο αδελφάκι, μπορεί και εκείνο να πει ότι δεν είναι τίποτε σπουδαίο και ούτε θα πονέσει πολύ. Μιλήστε του την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη, ώστε να μην έχει την ευκαιρία να αγχωθεί για πολλές ημέρες.

3. Κάντε ερωτήσεις

Στο ιατρείο, μην ντραπείτε να ρωτήσετε ότι σας απασχολεί, όπως για παράδειγμα ποια είναι τα συμπτώματα που μπορείτε να περιμένετε μετά τον εμβολιασμό, ποια είναι τα σημάδια κάποιας σοβαρής αντίδρασης και τί φάρμακο μπορείτε να δώσετε αν πονάει.

4. Κάντε τη στιγμή της ένεσης ευκολότερη

Όταν φτάσει η στιγμή της ένεσης, αγκαλιάστε το μικρούλι σας τραγουδώντας ή μιλώντας του ήρεμα και σιγανά. Προσπαθήστε να σας κοιτάζει στα μάτια αντί να κοιτάζει την ένεση. Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο του παιχνίδι ή βιβλίο, για να του αποσπάσετε την προσοχή και αν θηλάζετε, θηλάστε το εκείνη τη στιγμή ή αμέσως μετά, για να ηρεμήσει. Η επαφή μαζί σας και η γλυκιά γεύση του γάλακτος είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό για ένα μωρό.

5. Κρατήστε σωστά το βρέφος ή το μικρό παιδί σας.

Οι γιατροί συνιστούν διαφορετικό «κράτημα» του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία του. Γενικά, μία όχι πολύ σφιχτή αγκαλιά, είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν το κρατήσετε χαλαρά, μπορεί να γλιστρήσει, αν όμως το κρατάτε πολύ σφιχτά θα αγχωθεί περισσότερο. Περάστε το χέρι σας πίσω από την πλάτη του για να κρατήσετε το ένα χεράκι του και με το άλλο σας χέρι κρατήστε το άλλο του χεράκι. Αν μπορέσετε, βάλτε τα πόδια του ανάμεσα στους μηρούς σας, για να μείνει ένα δευτερόλεπτο ακίνητο.

6. Η καλύτερη θέση για τα μεγαλύτερα παιδιά

Για τα μεγαλύτερα παιδιά που θα εμβολιαστούν στο μπράτσο, οι γιατροί συνιστούν να κρατήσετε το παιδί στην αγκαλιά σας, ενώ είστε καθισμένη ή ακόμη μπορεί να είναι όρθιο κοντά σας. Βάλτε τα πόδια του ανάμεσα στους μηρούς σας για να μην κάνει απότομη κίνηση και αγκαλιάστε το τη στιγμή της ένεσης.

7. Ηρεμήστε το.

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει το μικρό μετά τον εμβολιασμό του, είναι με μαλακή, ήρεμη φωνή. Η υποστήριξή σας παίζει σπουδαίο ρόλο τη στιγμή αυτή, πείτε ότι ξέρατε ότι είναι λίγο τρομακτικό, αλλά είστε πολύ υπερήφανη που τα κατάφερε τόσο καλά! Αγκαλιάστε το και δώστε του να φάει ή να πιει γάλα αν θέλει. Δύο πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε είναι να το επιπλήξετε ή να το ντροπιάσετε. Ακόμη και αν ξεσήκωσε το ιατρείο από τις φωνές και τα κλάματα, μην δώσετε καμία σημασία και μην το μαλώσετε. Πείτε του πόσο γενναίο ήταν και ότι την επόμενη φορά θα είναι ακόμη καλύτερο.

8. Μειώστε τις παρενέργειες

Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν ήπιες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, εξάνθημα ή λίγο πυρετό. Αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και μπορεί να κρατήσουν λίγες ημέρες. Μπορείτε να μειώσετε την ενόχληση, βάζοντας μία κρύα βρεγμένη πετσέτα στο σημείο της ένεσης, κάνοντας ένα δροσερό μπάνιο στο παιδί για να υποχωρήσει ο πυρετός και δίνοντας του ένα παυσίπονο, φυσικά μόνο με την έγκριση του παιδιάτρου. Βεβαιωθείτε ότι πίνει πολλά υγρά και μη διστάζετε να μιλήσετε στο γιατρό για κάθε ανησυχία που έχετε.

Και η τελευταία και πιο σημαντική συμβουλή: Ένα μεγάλο μπολ με παγωτό βοηθάει πάρα πολύ!!!