katharo spiti

9 Συμβουλές να βάλετε το σπίτι σας σε τάξη μέχρι τον ερχομό του μωρού

Κάντε έλεγχο ασφαλείας στο σπίτι.

Μπορεί να σου φαίνεται ακόμα μακρινό να έχεις σπίτι ένα μωρό που μπουσουλάει και ανοίγει όλα τα ντουλάπια και τις συσκευασίες που περιέχουν τοξικά συστατικά, όμως, αν ρωτήσετε τους πιο έμπειρους γονείς θα σου πουν ότι δεν είναι νωρίς να το σκεφτείτε αυτό.

Το παιδί σας θα αρχίσει να κινείται πριν καν το καταλάβετε και θα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε από τώρα την προετοιμασία, παρά όταν θα έχετε ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα καθαριστικά προϊόντα ( συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων για τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων ) και τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρη που ούτε τα βλέπουν ούτε τα φτάνουν τα παιδιά και κλειδωμένα καλά σε ντουλάπια. Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα χαμηλά ντουλάπια μαγνητικές κλειδαριές ως μια εύκολη λύση.

Να είστε προετοιμασμένοι για επισκέπτες. Αξίζει τον κόπο να κάνετε από τώρα μια μικρή προετοιμασία για το τι μπορεί να χρειαστείτε σε περίπτωση που έχετε φιλοξενούμενους, όπως η μητέρα σας ή η καλύτερή σας φίλη. Έτσι, όταν θα έχετε γυρίσει από το νοσοκομείο, δε θα χρειάζεται να τρέχετε για σεντόνια και πετσέτες.

Βάλτε από τώρα σε έναν χώρο οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και χαρτί τουαλέτας.

Τέλος, μπορείτε να βάλετε έναν επιπλέον ανεμιστήρα στο χώρο που θα βρίσκονται οι φιλοξενούμενοί σας.

Μαρκάρετε τις “κόκκινες ζώνες”.

Οι περιοχές με τα περισσότερα μικρόβια δεν είναι οι διακόπτες ή τα πόμολα, όπως εύλογα φαντάζεστε, αλλά ο νεροχύτης, τα πετσετάκια της κουζίνας, τα σφουγγάρια, η βρύση, το χερούλι του ψυγείου, οι επιφάνειες κοπής, η θήκη της οδοντόβουρτσας, αναφέρει η έρευνα του  National Sanitation Foundation International.

Όσο εσύ θα βρίσκεσαι στο νοσοκομείο, μπορείς να αναθέσεις στο σύντροφό σου να κάνει ένα “πέρασμα” σε αυτές τις επιφάνειες, ώστε να είναι καθαρές μέχρι εσύ να γυρίσεις.

Μια εξίσου καλή λύση είναι να έχετε απολυμαντικά μαντηλάκια κοντά σε αυτά τα σημεία, για να μπορείτε να καθαρίζετε σε καθημερινή βάση.

Τα “Πρέπει” της Κουζίνας:

Αναδιοργανώστε το χώρο.

Φανταστείτε το χώρο σας και δείτε τον ξανά με κριτικό βλέμμα και σκεφτείτε τι από αυτά που βρίσκονται στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να φύγει και τι μπορεί να μείνει.

Για παράδειγμα, η καφετιέρα είναι απαραίτητη, όμως εκείνη η ηλεκτρική συσκευή για κρέπες που σπάνια χρησιμοποιείς; Αντίο! Κάνε χώρο για το βραστήρα για το γάλα του μωρού και για τη μηχανή αποστείρωσης των μπουκαλιών.

Αδειάστε τα συρτάρια από ότι δε σας είναι απαραίτητο για τις πιπίλες , τα κουτάλια και τα πιρούνια του μωρού σας.

Κάντε χώρο στο ψυγείο σας.

Μπορεί για αρχή η διατροφή του παιδιού σας να αποτελείται αποκλειστικά από υγρά, αλλά και πάλι χρειάζεστε χώρο για το γάλα και τις κρέμες του και μη ξεχνάτε και όλα τα γλυκίσματα που θα σας φέρνουν σπίτι όσοι θα έρχονται για να δουν εσάς και το μωρό σας.

Οπότε, όταν το ψυγείο σας θα είναι σχεδόν γεμάτο, κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα και καθαρίστε το καλά. Καθαρίστε το από πάνω προς τα κάτω, βγάζοντας όλα τα προϊόντα έξω και κοιτάξτε καλά τις ημερομηνίες λήξης. Έπειτα καθαρίστε τις επιφάνειες με ζεστό νερό και ξύδι.

Κάντε το ίδιο και στην πόρτα του ψυγείου σας.

Στις επιφάνειες που βάζετε υγρά και υπάρχουν τυχόν διαρροές, βάλτε μια πετσέτα και αλλάξτε την ανά διαστήματα.

Κερδίστε χρόνο κατά την αποστείρωση.

Ως νέοι γονείς μπορεί να νιώθετε περικυκλωμένοι από πιπίλες, μπουκάλια, αντλίες  και παιχνίδια τα οποία χρειάζονται συνεχή αποστείρωση.

Τα καλά νέα είναι ότι έρευνες υποστηρίζουν δε χρειάζονται βράσιμο αλλά το απλό ζεστό νερό με σαπουνάδα αρκεί για να σκοτώσει τα μικρόβια.

Οι δυσκολίες του πλυντηρίου:

Αξιολογήστε τον κάδο του πλυντηρίου.

Σύντομα θα έρθει στον κόσμο το θαύμα της ζωής σας και θα έχετε να αντιμετωπίσετε ένα βουνό από ρούχα για πλύσιμο. Φροντίστε λοιπόν να αναβαθμίσετε τον κάδο του πλυντηρίου σας ή να αγοράσετε ένα κανούριο που να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες σας.

Πλύντε τα απαραίτητα ρούχα πριν τα χρειαστείτε.

Οι μέλλουσες μητέρες ισχυρίζονται ότι δεν είναι δύσκολη η προετοιμασία των μωρουδιακών ρούχων. Φροντίστε να κόψετε ταμπέλες που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας και χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά ειδικά για παιδικά ρούχα.

Προετοιμαστείτε για δύσκολους λεκέδες.

Όταν θα έρθει το μωρό σας, θα υπάρξουν φορές που θα αναρωτιέστε γιατί ξοδεύετε τόσο κόπο για να το ντύσετε, ενώ εκείνο καταφέρνει και λερώνεται συνεχώς!

Σάλια, κρέμες, γάλα, ούρα και κακάκια αντιμετωπίζονται με ένα ειδικό καθαριστικό με ένζυμα, που είναι σχεδιασμένο να καθαρίζει τέτοιου είδους δύσκολους λεκέδες.

Εφαρμόστε το στο ύφασμα το συντομότερο δυνατό και αν δεν έχετε προγραμματίσει να βάλετε άμεσα πλυντήριο, ψεκάστε το ρούχο με το προϊόν και αφήστε το να μουλιάσει σε χλιαρό νερό μέχρι να το βάλετε στο πλυντήριο.