Άγχος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Άγχος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Είναι φυσιολογικό για τις μέλλουσες μητέρες και τις νέες μητέρες να ανησυχούν για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται. Το μωράκι σας είναι ασφαλώς μία τεράστια ευθύνη. Ωστόσο αν οι ανησυχίες και το άγχος σας έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό σας, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Κάθε μέλλουσα μαμά, ανησυχεί περιμένοντας τη γέννηση του μωρού της και μετά τον τοκετό, για πολλά μικρά και μεγάλα πράγματα. Αναρωτιέται «γιατί το μωρό μου κλωτσάει πολύ ή γιατί τόσο λίγο»; «Πως θα υπομείνω τους πόνους της γέννας»; «Έχω ακούσει τόσο τρομακτικά πράγματα»! «Θα είμαι άραγε καλή μητέρα»; «Δεν έχω ιδέα πως πρέπει να φροντίζω το μωρό μου»!

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά για κάθε γυναίκα που περιμένει το πρώτο της παιδάκι. Αλλά αν οι σκέψεις αυτές και το άγχος σας κυριεύουν όλη την ημέρα και δεν μπορείτε να ηρεμήσετε είναι πολύ κακό για σας και το μωρό σας.

Ελάτε να ρίξουμε μια ματιά στο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή;

Πολλές καταστάσεις περιλαμβάνονται στον όρο αυτό, από ιδεο - ψυχαναγκαστική διαταραχή σε φοβίες έως διαταραχή γενικευμένου άγχους. Τα συμπτώματα ποικίλουν αλλά το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι ότι αφήνουν το άτομο τόσο συντετριμμένο που επηρεάζεται η καθημερινή του ζωή. Καθένας που αντιμετωπίζει συχνά μία αίσθηση πανικού, φόβου, έμμονες ιδέες, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ανησυχία και ένταση των μυών, θα πρέπει να σκεφτεί να μιλήσει με ένα ειδικό. (Δεν είχε σημασία αν είναι έγκυος ή όχι).

Πόσο συχνό είναι το άγχος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια αγχώδη διαταραχή, πριν και μετά τη γέννηση ενός παιδιού, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή τους.  Έρευνα έδειξε ότι οι νέες μητέρες υποφέρουν περισσότερο, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Πραγματικά, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν μία στις τέσσερις έγκυες γυναίκες  παρουσιάζουν σημαντικά συμπτώματα άγχους και πάνω από τις μισές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα μετά τον τοκετό.

Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ επιλόχειας κατάθλιψης και άγχους;

Το άγχος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ή το πρώτο στάδιο για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από σοβαρή θλίψη, απελπισία και μία αίσθηση ότι τα πράγματα ποτέ δεν πρόκειται να είναι εντάξει. Αν και το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν μαζί, είναι στενά συνδεδεμένα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να δώσετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στη διάθεσή σας και το επίπεδο του άγχους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαταραχή άγχους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αγχώδους διαταραχής  στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της επιλόχειας κατάθλιψης;

Οι κίνδυνοι είναι σίγουρα σοβαροί. Χωρίς θεραπεία η αγχώδης διαταραχή έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και γενετικές ανωμαλίες σε συνδυασμό με μακροχρόνια προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς στα παιδιά. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα της μητέρας να φροντίζει τον εαυτό της και το παιδί της. Επηρεάζεται ο τρόπος διατροφής της εγκύου ακόμη και ο μετέπειτα θηλασμός. Όλοι πολύ σοβαροί λόγοι για να καταπολεμηθούν εν τη γενέσει με τη βοήθεια του ειδικού.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν έχετε ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, ή αν αισθανθείτε ότι οι ανησυχίες σας «καταναλώνουν» τις σκέψεις σας, μιλήστε με το μαιευτήρα σας και δείτε ένα ψυχολόγο όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
Αν θέλετε δοκιμάστε τις παρακάτω απλές συμβουλές για να ανακουφιστείτε από το άγχος:

Οπλιστείτε με γνώση.

Μαθαίνοντας σωστά τα πάντα για την εγκυμοσύνη και τη γονική μέριμνα, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε έτοιμες. Διαβάστε βιβλία που αναφέρονται στην εγκυμοσύνη και την φροντίδα του μωρού και κάντε μαθήματα που θα σας βοηθήσουν στον τοκετό.

Φροντίστε το σώμα σας.

Ασφαλώς έχετε επικεντρωθεί σε ότι χρειάζεται το μωρό σας, αλλά σιγουρευθείτε ότι φροντίζετε σωστά και σας. Το να είστε κουρασμένες, εξαντλημένες και χωρίς σωστή διατροφή, εντείνετε τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ αν κοιμάστε και τρώτε σωστά κτίζεται ένα γερό και ανθεκτικό οργανισμό. Η σωματική δραστηριότητα  βοηθά επίσης να εξορκίσετε  το άγχος και τη κατάθλιψη. Ακόμη και ένα μόνο μάθημα θα ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης.

Προσπαθήστε να περνάτε αρκετό χρόνο με τις φίλες σας που περιμένουν και αυτές παιδάκι ή με έμπειρους γονείς, η συντροφιά τους θα κάνει θαύματα στη μείωση του άγχους. Αν θέλετε μπορείτε να συμμετέχετε σε μία διαδικτυακή κοινότητα για να συνδεθείτε με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν τα ίδια συναισθήματα με σας.

Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας.  

Αν και δεν έχετε κρατήσει ποτέ, πόσο μάλλον να έχετε γεννήσει, ένα μωράκι, το ανθρώπινο ένστικτο είναι στο πλευρό σας. Ναι το μωρό σας χρειάζεται. Αυτά όμως που χρειάζεται είναι απλά: τροφή, προσοχή και αγάπη.
Δεν χρειάζεται να έχετε καμία εμπειρία για να λατρέψετε και να φροντίσετε αυτό το μικρό θαύμα που θα κρατάτε σε λίγο στην αγκαλιά σας.