Αναγωγές και εμετός

Αναγωγές και εμετός

Πολλά νεογέννητα μωρά και νήπια έχουν την τάση να βγάζουν λίγο γάλα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το θηλασμό ή το μπιμπερό τους. Μερικά μωρά το κάνουν περιστασιακά και άλλα με κάθε τάισμα. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί και με το ρέψιμο.

Μπορεί, οι αναγωγές να σημαίνουν και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμβαίνει όταν ο δακτύλιος του μυός στο άνω άκρο του στομάχου δεν κλείνει σωστά. Οι αναγωγές μειώνονται καθώς το μωρό μεγαλώνει και εξαφανίζονται μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας.

• Ταΐστε το πριν πεινάσει πάρα πολύ.
• Εάν του δίνετε μπιμπερό, μην του δίνετε πολύ γάλα, δεν χρειάζεται να τελειώσει ένα ολόκληρο μπουκάλι.
• Βεβαιωθείτε ότι η θηλή του μπιμπερό δεν είναι πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή. Η μεγάλη θα επιτρέπει το γάλα να ρέει πολύ γρήγορα, ενώ η μικρή θα επιτρέπει στο μωρό να καταπιεί πολύ αέρα.
• Αποφύγετε τους περισπασμούς την ώρα που ταΐζεται το μωρό σας και προσπαθήστε να υπάρχει ησυχία και ηρεμία γύρω σας.
• Μην σφίγγετε την πάνα του, μην πιέζετε την κοιλιά του.
• Βοηθήστε το μωρό να ρευτεί μία δύο φορές στη διάρκεια του γεύματος. Μη το διακόπτετε, όταν εκείνο κάνει μία διακοπή είναι καλό να ρευτεί.
• Κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση μετά από κάθε τάισμα.

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό.
Συνήθως οι αναγωγές είναι ακίνδυνες. Όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα αν:

  • Δείτε λίγο αίμα στο γάλα που θα βγάλει το μωρό
  • Αν πνίγεται και βήχει
  • Αν αλλάζει το χρώμα του και γίνει μπλε
  • Αν δεν παίρνει βάρος
  • Αν κάνει εμετό

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Θέση του ύπνου.

Βάζοντας το μωρό σας να κοιμηθεί ανάσκελα, είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό, για την πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Σε όλο τον κόσμο, είναι αυτό που συνιστούν όλοι οι επιστήμονες.
Αν και αυτό μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ακόμη και αν βγάλει λίγο γάλα. Δεν υπάρχει καμία αύξηση πνιγμού στα νεογέννητα μωρά που κοιμούνται ανάσκελα.

Εμετός.
Ο εμετός είναι πιο ισχυρός φυσικά από την αναγωγή και βέβαια η ποσότητα που βγάζει το μωρό είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο εμετός μπορεί να είναι σημάδι μιας ιογενούς λοίμωξης στο στομάχι, μία αντίδραση σε κάτι που έφαγε ή άλλο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Θεραπεία.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να ταΐζετε το μωρό με μικρότερες ποσότητες. Εάν θηλάζετε, μειώστε το χρόνο που το αφήνετε στο στήθος σας. Μπορεί να χρειαστεί να το ταΐζετε πιο συχνά δίνοντάς του κάθε φορά μικρότερη ποσότητα. Ίσως χρειαστεί να του δώσετε και ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη. Αυτό φυσικά θα γίνει με τη συμβουλή του παιδιάτρου.
Στην αρχή θα του δίνετε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε πέντε λεπτά, μετά αν περάσουν 4 ώρες χωρίς να κάνει εμετό θα διπλασιάσετε την ποσότητα, και αν κάνει πάλι εμετό, αφήστε το στομάχι του να ησυχάσει για μία ώρα και δώστε του πάλι μικρές ποσότητες.

Όταν ο εμετός προκαλεί ανησυχία.
Εάν υπάρχει μία ιογενής λοίμωξη, ο εμετός συχνά συνοδεύεται από διάρροια. Αν δείτε πράσινη χολή στον εμετό, θα μπορούσε να είναι σημάδι απόφραξης στο έντερο, αυτό απαιτεί την άμεση προσοχή σας και ενδεχομένως επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο, αν σας φαίνεται ο εμετός υπερβολικός, αν υπάρχουν ίχνη πράσινης χολής ή αίματος ή αν συνοδεύεται από διάρροια.

Επίσης καλέστε το γιατρό αν το μωρό παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα, βαθουλωμένα μάτια, ή ξηρό δέρμα.

Αν παρατηρήσετε ότι ο εμετός «βγαίνει» με δύναμη από το στόμα του μωρού, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι στένωση του πυλωρού, μία αρκετά συχνή πάθηση σε βρέφη.
Πυλωρική στένωση συμβαίνει όταν υπάρχει μία στένωση του κατώτερου σωληνοειδούς τμήματος του στομάχου που εμποδίζει τη τροφή να φεύγει από το στομάχι. Η χειρουργική επέμβαση διορθώνει αυτό το πρόβλημα.