"Αποκλειστικός θηλασμός αλά ελληνικά"

Γράφει o Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Το φυσιολογικό, τελειόμηνο βρέφος χρειάζεται αποκλειστικό θηλασμό από τη γέννηση. Μόλις γεννηθεί τοποθετείται στο στήθος της μάνας του για το πρώτο, κρίσιμο ταξίδι στο στήθος.

Κατά την παραμονή της δυάδας στο μαιευτήριο το μωρό είναι σημαντικό να βρίσκεται συνεχώς κοντά στη μαμά του και αγκαλιά στη μαμά του (rooming in, bedding in).

Εφόσον ο θηλασμός αφεθεί να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια και υπάρχει υποστήριξη και ενθάρρυνση από το προσωπικό του μαιευτηρίου, στα μωρά αρκεί το πολύτιμο πρωτόγαλα της μάνας τους, το οποίο λαμβάνουν με συχνούς θηλασμούς, κατά απαίτηση και σύμφωνα με τα σημάδια της πείνας τους, όποτε πεινούν και χωρίς επιβαλλόμενα ωράρια.

Όλα αυτά είναι πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένα και παραδεκτά διεθνώς, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο αποκλειστικός θηλασμός πρέπει να είναι συχνός, τουλάχιστον 8 με 12 γεύματα στο στήθος της μαμάς ανά 24ωρο κατά τις πρώτες ημέρες ζωής του νεογέννητου. Η συχνότητα αυτή είναι σημαντική για να πάρει το παιδί το πρωτόγαλα, να ξεκινήσει σωστά ο θηλασμός αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχίας του στο μέλλον, και για να μην αφυδατωθεί το παιδί. Κάτω από 8 γεύματα την ημέρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε προβλήματα υγείας του παιδιού, όπως αφυδάτωση, υπερβολική απώλεια βάρους, σημαντικό ίκτερο, νωθρότητα, αλλά και σε προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως σπάργωμα, μαστίτιδα, πληγωμένες θηλές, ανεπαρκή παραγωγή μητρικού γάλακτος σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά συνιστούν άγνωστες λέξεις ακόμα σε πολλά μαιευτήρια της χώρας μας. Υπάρχουν όμως και τακτικές που ξεφεύγουν από τα όρια της απλής επαγγελματικής ανεπάρκειας και συνιστούν εγκληματικές πράξεις κατά της υγείας παιδιού και μητέρας. Θα αναφερθώ σε μια τέτοια απαράδεκτη πρακτική, που συμβαίνει σε μαιευτήριο της Ελλάδας:

Πολλές μητέρες έχουν πλέον ξυπνήσει και ζητούν αποκλειστικό θηλασμό στο μαιευτήριο. Οι περισσότερες βέβαια δεν αποφασίζουν να πληρώσουν τα έξτρα χρήματα που απαιτεί το μαιευτήριο για να κάνουν rooming in, για να έχουν δηλαδή το παιδί συνεχώς κοντά τους – πράγμα ούτως ή άλλως απαράδεκτο, δεδομένου ότι το rooming in δεν είναι πολυτέλεια επ’ αμοιβή αλλά βασική υποχρέωση ενός μαιευτηρίου, ίδια με την υποχρέωση να έχουν αντισηπτικό και όχι μόνο νερό.

Για εκείνες λοιπόν τις λεχώνες χωρίς rooming in που ζητούν αποκλειστικό θηλασμό, αυτό που κάνει τότε το προσωπικό είναι να έχει το νεογέννητο στο θάλαμο νεογέννητων όλη τη μέρα και να το φέρνει στη μητέρα σε καθορισμένες από το προσωπικό ώρες, 4 φορές τη μέρα! Γράφουν ότι η μητέρα ζήτησε αποκλειστικό θηλασμό και δεν δίνουν στο παιδί τίποτε άλλο.

Τι συμβαίνει δηλαδή; Ένα νεογέννητο τίθεται μακριά από τη μαμά του, δεν ταίζεται ούτε στο στήθος ούτε μπιμπερό όταν κλαίει και όταν πεινάει, αφήνεται στη μοίρα του να «βγάζει» τα πνευμόνια του, παρά μόνο αυτές τις τραγικά λίγες καθορισμένες από το προσωπικό ώρες που αποφασίζουν να πάνε τα μωρά στις μάνες τους.

Έχω δει σε κάποιες μητέρες να τα πηγαίνουν 6 φορές το 24ωρο, ενώ σε κάποιες πραγματικά μόνο 4/ 24ωρο! Όπως και να έχει είναι πολύ λίγες ευκαιρίες για ενυδάτωση, με βάση την σύγχρονη επιστημονική γνώση, και πολύ μακριά από το τάισμα σύμφωνα με την πείνα του παιδιού. Φυσικό και αναμενόμενο βέβαια είναι ότι σύντομα, στην 2η, 3η ή 4η μέρα το παιδί έχει χάσει αρκετό βάρος ή έχει κάνει ίκτερο ή έχει αρρωστήσει ή η μαμά έχει πρήξιμο στο στήθος ή αποκτά πληγωμένες θηλές.

Και τότε φτάνει το κερασάκι στην τούρτα: έρχονται οι παιδίατροι του μαιευτηρίου και κατηγορούν τη μητέρα που αποφάσισε να μην δώσει τίποτε άλλο στο παιδί της με αποτέλεσμα αυτό να “κινδυνεύει” και να “άρρωστήσει”. Κατηγορούν δηλαδή τον θηλασμό ότι φταίει για τα προβλήματα, τρομοκρατείται η γυναίκα και δεν ξαναθηλάζει ποτέ, αρχίζοντας στο μωρό ξένο γάλα.

Αυτές οι πρακτικές είναι τρομερά επικίνδυνες για την υγεία μητέρας και παιδιού και πρέπει να αναδειχθούν και να αποκαλυφθούν. Συμβαίνουν δυστυχώς κάθε μέρα. Είναι τραγικό να τίθεται σε κίνδυνο έτσι απροκάλυπτα η υγεία των ασθενών εξαιτίας ανεπάρκειας του μαιευτηρίου και πρακτικών μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα, και μάλιστα για όλα αυτά να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι “φταίει ο θηλασμός”.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν γίνονται καταγγελίες και μηνύσεις από τους γονείς, ενώ το μαιευτήριο είναι πραγματικά έκθετο για τις πρακτικές του και δεν θα είχε καμία τύχη σε ένα δικαστήριο.

Το άρθρο διαβάσαμε εδώ: pediatros-thes.gr - διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ.