Αρωματικό παιχνίδι

Οι ανοιξιάτικες λιακάδες σιγά-σιγά,«θ' ανεβάσουν τα χειμωνιάτικα ρούχα στο πατάρι» και επειδή αυτό δεν γίνεται με τρόπο…μαγικό, σας μένει να το κάνετε διασκεδαστικό!

Βάλτε και τα παιδιά στο παιχνίδι και μάθετε τι μας προσφέρει η φύση για να προστατέψουμε τα μάλλινα από τον σκώρο.

Το αντισκωρικό "οπλοστάσιο" της φύσης, μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι όσφρησης για εσάς και τα παιδιά σας.

Ως καλοί «μαθητές» μπορείτε στο τέλος να ανακαλύπτετε από την μυρωδιά το φυτό με κλειστά μάτια!

Αν και τα χημικά αντισκωρικά διαθέτουν κρατική έγκριση για χρήση μέσα στο σπίτι, δεν παύουν να είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας ουσίες, πολύ επικίνδυνες αν έρθουν σε άμεση επαφή με τα μάτια μας, αν τις καταπιεί κατά λάθος ένα παιδί, ή αν τις εισπνέουμε, όπως συνήθως συμβαίνει, για μερικούς μήνες.

Παράδειγμα; Η γνωστή σε όλους μας ναφθαλίνη, πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως ένα σημαντικό καρκινογόνο, νευροτοξικό και αιμολυτικό υλικό.

Υπάρχει βέβαια και η καμφορά, ένα προϊόν φυτικής προέλευσης, το οποίο σε μεγάλες δόσεις έχει ενοχοποιηθεί ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δύσπνοια, ή οι ταμπλέτες που με το έντονο άρωμα τους-συνήθως συνθετικής λεβάντας ή κέδρου- μας κάνουν να ξεχνάμε την τοξικότητα των χημικών υλικών τους.

Τι άλλο όμως, υπάρχει για να μας προφυλάξει αποτελεσματικά από το σκώρο, χωρίς να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας και να έχει άμεσες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας; Η απάντηση είναι απλή: Τα πολλά και αποτελεσματικά αντισκωρικά που διαθέτει η φύση- αυτά, στα οποία κατέφευγαν επί αιώνες οι νοικοκυρές πριν από την κοινωνία της "αφθονίας" …

  • Λεβάντα: Η πρώτη αντισκωρική αξία, είτε ως ξερά άνθη ή αιθέριο έλαιο.
  • Κανέλλα: Εκτός από το ότι είναι ιδανική για να αρωματίσει το χώρο μας, ο φλοιός της κανέλλας έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες (βοηθά στην καταπολέμηση κρυωμάτων, της αρθρίτιδας και των ρευματισμών) Η έντονη μυρωδιά της διώχνει τον σκώρο, γι αυτό μπορούμε να βάλουμε κομμάτια από το ξύλο της ανάμεσα στα ρούχα μας ή να την χρησιμοποιήσουμε κομμένη σε κομματάκια για να φτιάξουμε αρωματικά-σκώρο- απωθητικά σακουλάκια.
  • Ξύλο κέδρου: Δεν είναι τυχαίο ότι από αυτό φτιάχνανε παλαιότερα τα σεντούκια και τις ντιβανοκασέλες για την φύλαξη των ρούχων. Το χαρακτηριστικό άρωμά του από μόνο του διώχνει τον σκώρο. Κυκλοφορεί στην αγορά σε πολλές και πολύ πρακτικές μορφές(αιθέριο έλαιο, ρινίσματα, κομμάτια, κρεμάστρες, κ.ά..
  • Θυμάρι: Αντίδοτο, κατά τους αρχαίους, για το δάγκωμα των φιδιών, αλλά και, όταν καίγεται, απωθητικό των σκορπιών, το σωστά αποξηραμένο θυμάρι (ως βότανο, ή αιθέριο έλαιο), είναι και αντισκωρικό.
  • Ευκάλυπτος: Για την προστασία των ρούχων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα φύλλα ή αιθέριο έλαιο.
  • Πιπέρι: Μην ξεχάσετε να το εξαιρέσετε από το παιχνίδι όσφρησης και φτερνίζεστε όλο το καλοκαίρι! Οι κόκκοι του πιο διαδεδομένου μπαχαρικού, μόνοι τους ή σε μείγματα, δεμένοι σε σακουλάκια και τοποθετημένοι πάνω στην κρεμάστρα είναι ιδανικοί για να προστατέψετε όλα τα μάλλινα, αλλά ιδιαίτερα τις γούνες από τον σκώρο.
  • Δάφνη: Δέστε αποξηραμένα κλαδάκια της σε ματσάκια και τοποθετείστε τα ανάμεσα στα ρούχα ή εμποτίστε κομματάκια ύφασμα με αιθέριο έλαιο.
  • Βασιλικός: Ως αποξηραμένο βότανο ή αιθέριο έλαιο.
  • Δεντρολίβανο: Αποξηραμένο διατηρεί την μυρωδιά του και μπορεί να προστεθεί σε κάθε μίγμα για την προστασία των ρούχων από τον σκώρο. Υπάρχει και αιθέριο έλαιο.
  • Τριαντάφυλλο: Το αιθέριο έλαιο διώχνει τον σκώρο, αρωματίζοντας ευχάριστα τα ρούχα.
  • Λιβάνι: Το λιβάνι περιέχει μύρο, μια ρητίνη που συλλέγεται από τους βλαστούς των θάμνων που φυτρώνουν στην Αραβία και την Σομαλία. Από την αρχαιότητα οι νοικοκυρές στην Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν, όπως και εμείς σήμερα, για να ξεφορτωθούν τους ψύλλους και τον σκώρο.
  • Πράσινο σαπούνι: Μέθοδος που συνηθίζεται στη Θεσσαλονίκη. Βάζετε απλώς πλάκες ανάμεσα στα ρούχα.

 

Κεκλεισμένων των κουτιών…

  • Όλα τα μάλλινα που θα φυλάξετε πρέπει να είναι πρόσφατα πλυμένα και καθαρισμένα. Το σμήγμα και ο ιδρώτας είναι ουσίες που προσελκύουν τον σκώρο, καθώς λειτουργούν ως τροφή για τις νύμφες του. Απλώστε τα ρούχα πάνω σε ένα μεγάλο κρεβάτι και βάλτε τα παιδιά να ταξινομήσουν ότι έχετε προς φύλαξη ανά υλικό (μάλλινα, βαμβακερά…). Εάν σας κάνουν παρέα μικρά παιδιά, μπορείτε να τα βάλετε να χωρίσουν τα ρούχα… ανά χρώμα!
  • Την ημέρα που θα είναι καθαρά και έτοιμα για φύλαξη, βγάλτε όλα τα μάλλινα στο ήλιο και αφήστε να τα χτυπήσει για 3-4 ώρες. Επίσης, καλό είναι να τα αερίζετε και να τα λιάζετε, άλλη μια φορά κάπου στο μέσο της αποθηκευτικής περιόδου.
  • Κλείνετε σχολαστικά τις πλαστικές σακούλες, τα κουτιά και τις κασέλες που φυλάτε τα μάλλινα και γενικά προτιμάτε να τα αποθηκεύετε σε μέρη που κλείνουν, και όχι π.χ. στα ράφια μιας ντουλάπας.
  • Αν παρόλα αυτά, βρείτε σκώρο σε κάποιο ρούχο σας, βάλτε το 48 ώρες στην κατάψυξη, πριν το ξαναφιλάξετε, ώστε να έχουν σκοτωθεί όλες οι νύμφες του εντόμου.

 

«Μαγειρέματα» κατά του σκώρου

Ίσως βρείτε με τα παιδιά ενδιαφέρον, να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω φυτά για να φτιάξετε μόνοι σας φυσικά «σκορωκτόνα». Ότι μετατρέπεται σε «οικογενειακή υπόθεση» μετατρέπει πάντα την δουλειά σε διασκέδαση.

Λιβάνι σε σκόνη

Υλικά: 28 γρ. κοκκινόξυλο, 28 γρ. μοσχολίβανο, 28 γρ. ρίζα ίρις, 14 γρ. σπόροι κάρδαμου, 14 γρ. κανέλα, λίγα γαρύφαλλα.

Εκτέλεση: Κοπανάμε όλα τα υλικά στο γουδί. Ετοιμάζουμε σακουλάκια από γάζα ή δένουμε το μείγμα μέσα σε κομμάτια γάζας, στα οποία δίνουμε το σχήμα πουγκιού και τα τοποθετούμε στους χώρους φύλαξης για τα μάλλινα.

Ποτ-πουρί τριαντάφυλλο

Υλικά: 250 γρ. τριαντάφυλλα, 50 γρ. αποξηραμένα φύλλα από αρμπαρόριζα, 50 γρ. Λουλούδια λεβάντας, ένα φλιτζανάκι δεντρολίβανο, ένα κουταλάκι γαρύφαλλα, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι πιπέρι, 3 κουταλάκια ρίζα ίρις, μοσχολίβανο, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και μία κοκκινόξυλο.

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, τα τοποθετούμε σε σακουλάκια ή σε πουγκιά από τουλπάνι και τα τοποθετούμε ανάμεσα στα ρούχα. Είναι ένα μίγμα που εκτός από το ότι απομακρύνει τον σκώρο, αρωματίζει πολύ ευχάριστα τα υφάσματα και τα συρτάρια. (προσοχή: όλα τα υλικά πρέπει να είναι αποξηραμένα).

Σακουλάκια με σκωροαπωθητικά βότανα

Υλικά: 28 γρ. ξερό δεντρολίβανο,28 γρ. αποξηραμένη μέντα, 28 γρ. ρίζα τζινγκ σενγκ, 224γρ. ολόκληρα μοσχοκάρφια

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη γαβάθα και γεμίζετε σακουλάκια ή πουγγάκια.

Ποτ πουρί λεβάντας

Υλικά: Αποξηραμένα άνθη λεβάντας( η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των αποθηκευτικών σας χώρων. Υπολογίστε όμως περίπου 100 γρ./κ.μ.) και αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Εκτέλεση: Ρίξτε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε κάθε 50 γρ. άνθη, που θα βάλετε σε σακουλάκια γάζας, ή θα δέσετε σε πουγκιά.

Ευχαριστούμε το περιοδικό BODY+MIND (ένθετο του περιοδικού VITA) για την συνεργασία και τις πληροφορίες.