Αυξάνεται η δωρεά ωαρίων

Αυξάνεται η δωρεά ωαρίων

Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες δωρίζουν τα ωάριά της, στα ζευγάρια που πράγματι έχουν ανάγκη.

Νεαρή κοπέλα στα είκοσι χρόνια της άκουσε για τη δωρεά ωαρίων και σκέφτηκε ότι δεν είναι κακή ιδέα για να κερδίσει ταυτόχρονα κάποια χρήματα.
Αρχικά πίστεψε ότι το κίνητρο, (τα χρήματα) δεν ήταν σωστό.

Διαβάστε ακόμη: Μια γέννα με παρένθετη μητέρα

Αλλά σιγά – σιγά η ιδέα αυτή άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό της.
Τώρα η ίδια νέα κοπέλα είναι μέρος μιας διαρκώς αυξανόμενης ομάδας γυναικών που επιλέγουν να δωρίσουν τα ωάριά τους σε ζευγάρια που έχουν ανάγκη.

Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί, συνεχώς περισσότερες γυναίκες νιώθουν άνετα με το να ζητήσουν ωάρια άλλης γυναίκας και επίσης η χρηματική αμοιβή είναι ικανοποιητική.

Όλα αυτά ενθαρρύνουν τις γυναίκες να δωρίζουν τα ωάριά τους.

Ποια είναι η διαδικασία.
Φυσικά δεν είναι τόσο απλό. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συναντήσεις, γραφειοκρατία, εξέταση DNA και μία ψυχολογική αξιολόγηση.
Είναι μια μεγάλη απόφαση να περάσει κανείς το γενετικό υλικό του σε άλλο άτομο, πρέπει να αισθάνεται απόλυτα άνετα με την πράξη αυτή.

Μόλις συμφωνήσει η δότρια και το ζευγάρι αρχίζει η διαδικασία: πρέπει να συγχρονιστεί ο κύκλος των δύο γυναικών και στη συνέχεια να γίνει διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή πολύ περισσοτέρων ωαρίων.

Αυτό πραγματοποιείται με καθημερινές ενέσεις ορμονών.
Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα και ορισμένες παρενέργειες, όπως φούσκωμα, τρυφερότητα και μελαγχολία.
Και κάτι ακόμη, απαγορεύεται το σεξ στη διάρκεια αυτή ακόμη και δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία.
Το σώμα έχει βομβαρδιστεί με ορμόνες γονιμότητας και οι ωοθήκες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Όσο πλησιάζει η στιγμή που, με μία χειρουργική επέμβαση θα «πάρει» ο γιατρός τα ωάρια, πολλές γυναίκες αναφέρουν δυσφορία και πόνο.
Επίσης καλό είναι να αποφεύγουν την άσκηση μία ή δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ οι ωοθήκες επιστρέφουν στο κανονικό τους μέγεθος.
Η χειρουργική επέμβαση, είναι απλή και μία διαδικασία πολύ χαμηλού κινδύνου.

Τι συμβαίνει μετά.
Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η δωρεά ωαρίων, δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα και δεν έχει καμία επίπτωση όσον αφορά την υγεία.
Όμως έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το κατά πόσον ή όχι θα παραμείνει η ανωνυμία του δότη.
Ενώ μπορεί η γυναίκα να δωρίσει τα ωάριά της σε φιλικό πρόσωπο ή ακόμη και να γνωρίσει την άλλη γυναίκα, οι περισσότερες επιλέγουν να δωρίσουν ανώνυμα.
Αυτό σημαίνει μηδενική επαφή μεταξύ του δότη και των δικαιούχων και καμία πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στα ωάρια μετά την δωρεά.

Όμως αν κάποιοι νόμοι αλλάξουν, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν να αναζητήσουν τη βιολογική μητέρα τους. Και τότε θα πρέπει η γυναίκα να είναι έτοιμη, αν μετά από 20 χρόνια κάποιος χτυπήσει την πόρτα της…
Είναι μία πράξη που πρέπει να γίνεται μετά από σκέψη και με σοβαρότητα και ευθύνη.

Η διαδικασία είναι πιο εύκολη και χωρίς κινδύνους τώρα, αλλά η δότρια καλείται να εξετάσει προσεκτικά την επιλογή της.
Πολλές γυναίκες το θεωρούν σαν ένα σημαντικό δώρο που μπορούν να προσφέρουν. Και σίγουρα είναι, αν γίνει με επίγνωση και υπευθυνότητα.

Διαβάστε ακόμη: Παρένθετη μητέρα: Τι πρέπει να ξέρετε