Δεν θέλω να πάω σχολείο: Μια όχι και τόσο αθώα δικαιολογία

Δεν θέλω να πάω σχολείο: Μια όχι και τόσο αθώα δικαιολογία

Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει για τα καλά. Είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε ένα πρωί, ακούγοντας το παιδί σας να φωνάζει: «Δεν θέλω να πάω στο σχολείο». Είναι μία φωνή διαμαρτυρίας που κάθε γονιός θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά, για να μη πούμε πολύ περισσότερες, κάθε σχολικό έτος. Κάτι, που δεν είναι ποτέ ευχάριστο για τα αφτιά των γονέων!

Το να μην θέλει ένα μικρό παιδί να πάει σχολείο (ή το πείσμα του πιο μεγάλου παιδιού «δεν πάω σχολείο»), ασφαλώς θα απογοητεύσει ακόμη και τον γονέα που δείχνει μεγάλη κατανόηση. Πόσο εύκολα θα ήταν όλα στην καθημερινή ζωή μας, αν υπήρχε μία απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα; Όμως, η απάντηση σε αυτό το δύσκολο θέμα του σχολείου είναι διαφορετική για κάθε παιδί.

Το «δεν θέλω να πάω σχολείο» σπάνια σημαίνει αυτό ακριβώς. Είναι, συνήθως, η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει είτε μία ανάγκη του παιδιού που δεν μπορεί να ικανοποιήσει ή μία κραυγή για βοήθεια σε κάτι που το απασχολεί ή το φοβίζει. Είναι, ασφαλώς, καθήκον κάθε γονέα να προσπαθήσει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από το «Δεν θέλω να πάω σχολείο» των παιδιών μας.

Σκεφτείτε πότε ξεκίνησε το σχολείο. Χρειάζεται έξι εβδομάδες για ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας να συνηθίσει, να προσαρμοστεί και να αισθανθεί άνετα στο καινούργιο αυτό περιβάλλον. Δώστε του χρόνο. Τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει, να αισθανθεί καλά και να μην είναι περιορισμένο με πολλούς κανόνες. Πιο απλά, δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Για τα παιδάκια της προσχολικής ηλικίας, το ζήτημα είναι ο αποχωρισμός. Πλέον, πρέπει να πηγαίνουν σχολείο χωρίς τους γονείς. Είναι πολύ διαφορετικό από το να μένει σπίτι με την babysitter ή κάποιο άλλο γνωστό ή οικογενειακό πρόσωπο. Χρειάζεται χρόνος για να σχηματίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με ένα δάσκαλο και να κάνουν καινούργιους φίλους. Απλά μπορεί να προτιμούν να μένουν σπίτι μαζί σας. Τι συμβαίνει στο σπίτι; Η γιαγιά έρχεται συχνά, η μαμά μπορεί μία μέρα να λείψει από τη δουλειά της, παίζει ευχάριστα με το αδελφάκι του. Δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο να εγκαταλείψει αυτό το γνωστό και ενδιαφέρον περιβάλλον.

Μήπως δεν είναι καλά; Αν αισθάνεστε το παιδί σας άρρωστο, τότε μείνετε σπίτι. Όμως χρειάζεται προσοχή. Μπορεί να υποκρίνεται για να μην βγει από το σπίτι.

Με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, όλα τα παραπάνω είναι πιθανά. Όμως, ας δούμε και κάποιους άλλους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν στην άρνηση του παιδιού για το σχολείο του.

Μήπως αισθάνεται ότι δεν «χωράει» στο καινούργιο αυτό περιβάλλον; Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά καθώς ωριμάζουν, γίνονται πιο ευαίσθητα και μεγαλώνει η ανάγκη τους να γίνουν αποδεκτά και να αποκτήσουν φίλους.

Πρόβλημα φιλίας; Ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν κοινωνικά ζητήματα. Προβλήματα που εσείς αντιμετωπίσατε και βοηθήσατε το παιδί, μπορεί να το επηρεάσουν βαθιά και να κάνουν τη διαμονή στο σπίτι μία πολύ πιο ελκυστική και ασφαλή επιλογή.

Μήπως υπάρχει εκφοβισμός ή άσχημα πειράγματα; Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι γονείς πρέπει να δουν αν υπάρχει τέτοιο θέμα με μεγάλη προσοχή, γιατί το παιδί δύσκολα θα ζητήσει την βοήθεια τους, πιστεύοντας ότι πρέπει και μπορούν να το λύσουν μόνα τους. Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο και το να μένουν σπίτι είναι η εύκολη λύση.

Μήπως τα μαθήματα είναι πολύ δύσκολα; Ο φόβος της αποτυχίας είναι αρκετός για να κάνει ένα παιδί να θέλει να μείνει στο σπίτι.

Μήπως απλά βαριέται; Υπάρχουν μαθητές που είναι αρκετά προχωρημένοι και χωρίς μία νέα πρόκληση ή νέο υλικό, το σχολείο γίνεται βαρετό!

Πρόβλημα με τον δάσκαλο; Εάν κάτι έχει συμβεί και του έχει επιβληθεί μία τιμωρία, ίσως ντρέπεται να πάει στην τάξη του και να το αντιμετωπίσει.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά, όλα τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν όμως, τα κοινωνικά ζητήματα είναι η νούμερο ένα αιτία που το παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο. Μπορεί να υπάρχει εκφοβισμός ή πειράγματα, ακόμη και μέσω διαδικτύου.

Κόπωση! Οι έφηβοι χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο από ότι τους επιτρέπουν τα ενδιαφέρονται και οι υποχρεώσεις της ζωής τους. Μπορεί να είναι απλά εξαντλημένα και πάρα πολύ κουρασμένα!

Σε κάθε οικογένεια, ο τρόπος για να ανακαλύψουν οι γονείς τι πράγματι κρύβεται πίσω από την άρνηση του για το σχολείο, είναι διαφορετικός. Αυτό όμως που είναι το ίδιο, είναι η ανάγκη κάθε παιδιού να ακουστεί, να το δέχονται και να το καταλαβαίνουν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Όταν το παιδί καταλάβει ότι τα συναισθήματά του και τα προβλήματα του είναι πραγματικά, τότε θα είναι έτοιμο να δειχτεί την βοήθεια που χρειάζεται για να τα ξεπεράσει.