Διατηρείστε το δωμάτιο του παιδιού σας συμμαζεμένο

παιδί καθαρό παιδικό δωμάτιοΤο δωμάτιο ενός παιδιού μπορεί να γεμίσει πολύ γρήγορα, με συνέπεια να φαίνεται συνέχεια ατακτοποίητο, ακόμα και όταν είναι καθαρό και συμμαζεμένο. Επίσης συνήθως αυτή η ακαταστασία, με τα πολλά παιχνίδια στο πάτωμα και σε όλα τα έπιπλα, δεν μένει στο παιδικό δωμάτιο, αλλά επεκτείνετε και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Οι γονείς έχουν την τάση να γεμίζουν το σπίτι πράγματα και παιχνίδια για το παιδί, με αποτέλεσμα το σπίτι να φαίνεται συνεχώς ακατάστατο και το παιδί να καλλιεργεί συνήθειες που οδηγούν στην ακαταστασία.

Το συμμάζεμα δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον καθαρισμό. Το δωμάτιο ενός παιδιού μπορεί να είναι καθαρό και να εξακολουθεί να περιέχει μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, διακοσμητικών και άλλων αντικείμενων. Βοηθώντας το παιδί σας να μαζέψει το δωμάτιο του μπορείτε να ξεκινήσετε να απαλλάσσετε και το υπόλοιπο σπίτι από τα περιττά αντικείμενα που απλά γεμίζουν το χώρο και συχνά καθιστούν πιο δύσκολο το καθάρισμά του. Ένα δωμάτιο δεν είναι δύσκολο να συμμαζευτεί αν υπάρχει οργάνωση. Άλλωστε αν θέλετε να διατηρείτε το δωμάτιο του παιδιού σας συμμαζεμένο θα πρέπει μια φορά στο τόσο να κάνετε ένα καλό ξεκαθάρισμα.

Το ξεκαθάρισμα θα πρέπει να γίνεται ως εξής. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να έχετε τέσσερεις μεγάλες κούτες στις οποίες θα ταξινομηθούν τα αντικείμενα του δωματίου με βάση το τι θέλετε να τα κάνετε. Η μια κούτα λοιπόν θα είναι για τα πράγματα που θα κρατήσετε στο δωμάτιο, η δεύτερη για αυτά που θα πετάξετε, η τρίτη για εκείνα που θα δώσετε και η τέταρτη για όσα θα φυλάξετε στην αποθήκη. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι χρειάζεστε και τι όχι και από τα συρτάρια και τα ντουλάπια του δωματίου. Μην κρατάτε πράγματα που το παιδί σας έχει να χρησιμοποιήσει πολύ καιρό, δωρίστε τα σε κάποιο άλλο παιδάκι.

Mην κρατάτε όλα τα ρουχαλάκια που δεν του κάνουν πια για αναμνηστικά, επιλέξτε δύο τρία και τα υπόλοιπά δώστε τα. Ύστερα μετακινήστε όλα τα πράγματα και τα έπιπλα στο κέντρο του δωματίου, ώστε να αποφασίσετε το πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν τα έπιπλα για να είναι πιο λειτουργικό το δωμάτιο. Αφού τελειώσετε πετάξτε την κούτα για τα σκουπίδια, βάλτε στην αποθήκη την αντίστοιχη κούτα και δώστε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση όσα πράγματα δεν χρησιμοποιεί το παιδί σας, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Τοποθετήστε τα υπόλοιπα αντικείμενα στη θέση τους στο δωμάτιο του παιδιού.

Τέλος θα υπάρξουν αντικείμενα που το παιδί θα θέλει να κρατήσει, αλλά πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσει. Το παιδί μπορεί να διαμαρτύρεται, αλλά εσείς θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι ο στόχος σας είναι το συμμάζεμα.