Διατροφή τους πρώτους μήνες

Διατροφή τους πρώτους μήνες

Μέχρι την στιγμή που θα φέρετε το μωρό σας στον κόσμο, σίγουρα ακούγατε συχνά για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και για μετά την γέννηση σε ότι αφορά μητέρα και παιδί.

Για τους πρώτους έξι μήνες τουλάχιστον, η αποκλειστική τροφή του μωρού είναι το γάλα. Σε αυτή τη φάση τίθεται το θέμα θηλασμός ή γάλα σε σκόνη;

Το τάισμα του μωρού δεν αποτελεί μονάχα μια τυπική διαδικασία, αλλά ένα μέσο το οποίο βοηθά στο να «γνωριστεί» η μητέρα με το μωρό, να έρθουν πιο κοντά, να επικοινωνήσουν και να χτίσουν μια στοργική σχέση.


Θηλασμός

Λένε πως ποτέ οι γονείς δεν είναι σίγουροι για το αν οι επιλογές τους είναι σωστές ή όχι για τα παιδιά τους. Στο θέμα του θηλασμού δεν υπάρχει όμως κανένας ενδοιασμός και αυτό γιατί τα οφέλη από αυτόν είναι αποδεδειγμένα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βασιζόμενος σε πρόσφατες μελέτες, συστήνει αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες. Από τον έκτο μήνα και μετά, μπορεί κανείς να ξεκινήσει με τις στερεές τροφές, θηλάζοντας παράλληλα.

Η συνέχιση του θηλασμού συστήνεται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου χρόνου και για όσο και όσο καιρό επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε πολύ πριν έρθει η ώρα του τοκετού και αυτό γιατί θα είστε προετοιμασμένη για ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται έμφυτο, αλλά χρειάζεται «εκμάθηση» και από την πλευρά της μητέρας αλλά και από την πλευρά του μωρού.

Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει πρώτ’ απ’ όλα η ίδια να τρέφεται σωστά. Πίνετε πολλά υγρά και φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Υπάρχει και η δυνατότητα του να βγάλετε γάλα δικό σας με κάποιο θήλαστρο και να το αποθηκεύσετε για 24 ώρες στην ψύξη ή για 3 μήνες στην κατάψυξη έτσι ώστε σε περίπτωση απουσίας σας να ταΐσει κάποιος άλλος το μωρό. Βέβαια μην το κάνετε τις πρώτες μέρες γιατί υπάρχει η περίπτωση της «σύγχυσης θηλών» από το μωρό.

Σε περίπτωση που το στήθος σας «πετρώσει» (συμβαίνει πολλές φορές τις πρώτες μέρες), συμβουλευτείτε την μαία σας, κάνετε μασάζ στο στήθος σας κάτω από το ντους με χλιαρό νερό. Πολλές φορές και το ίδιο το μωρό δίνει την λύση αφού όταν θηλάζει σας ανακουφίζει.

Κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει

Οι πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, είναι πολύ σημαντικές γιατί σε αυτό το διάστημα το γάλα εγκαθίσταται.

Δυστυχώς πολλές φορές στα μαιευτήρια συνηθίζουν να δίνουν ξένο γάλα με μπιμπερό στα μωρά με αποτέλεσμα μετά να υπάρχει δυσκολία στο να «πιάσουν» το στήθος της μητέρας.

Να θυμάστε πως εσείς είστε ο κηδεμόνας του μωρού και να επιμένετε για επιλογές σας.

Ζητήστε να σας βοηθήσουν να θηλάσετε και μην αφήσετε κανέναν να σας αποθαρρύνει.

Είναι πολύ δυσάρεστο το ότι πολλοί άνθρωποι βάζουν σαν προτεραιότητα το κέρδος από την υγεία. Δεν υπάρχει γυναίκα που δεν παράγει γάλα εκτός και αν υπάρχει κάποιο ιατρικό κώλυμα.

Εάν όλα είναι καλά, μετά από λίγη προσπάθεια κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει, φτάνει να το θέλει.

Το μωρό από την φύση του έχει αναπτυγμένο το αντανακλαστικό του θηλασμού και όσο πιο έγκαιρα αρχίζει να θηλάζει, τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία μετά. Ο «μηχανισμός» του θηλασμού λειτουργεί με βάση τον κανόνα «προσφορά ανάλογη της ζήτησης». Άρα όσο θηλάζετε σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού, τόσο γάλα θα παράγετε.


Οφέλη θηλασμού

Με το μητρικό γάλα γλυτώνετε από πολύ κόπο μιας και που είναι αποστειρωμένο, φρέσκο, βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία και περιέχει όλα τα απαραίτητα για το βρέφος θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που τα χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Για το μωρό

  • Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και με το θηλασμό αποφεύγονται διάφορες στομαχικές και εντερικές διαταραχές στο βρέφος.
  • Το μητρικό γάλα δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο βρέφος, αλλά και το προστατεύει από τροφικές αλλεργίες και αλλεργίες του αναπνευστικού.
  • Το μητρικό γάλα έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες. Μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και το προφυλάσσει από διάφορες παθήσεις.
  • Το μητρικό γάλα περιορίζει τη πιθανότητα παχυσαρκίας και τερηδόνας στη παιδική ηλικία.
  • Ευνοεί την καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή.
  • Μειώνει τη συχνότητα καρκίνου στη παιδική ηλικία.
  • Μειώνει τη συχνότητα αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Για τη μητέρα

  • Ο θηλασμός μειώνει τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση.
  • Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να επανακτήσει το αρχικό της βάρος.
  • Ο θηλασμός βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μειώνει το κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό.
  • Ο θηλασμός αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία και προστατεύει επίσης τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρήσης.
  • Είναι μία ευχάριστη εμπειρία, που προσφέρει στη γυναίκα ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και την ενθαρρύνει ψυχολογικά.
  • Ο θηλασμός είναι πιο πρακτική και παράλληλα πιο οικονομική επιλογή, σε σχέση με τις τροφές του εμπορίου.

Γάλα σε φόρμουλα

Με το μπιμπερό Μπορεί για δικούς σας λόγους να μην επιθυμείτε να θηλάσετε.

Ο θηλασμός προϋποθέτει καλή ψυχολογία της μητέρας και εάν για οποιονδήποτε λόγο η μητέρα επιλέξει να δώσει ξένο γάλα στο παιδί της αυτό είναι μια επιλογή που οφείλουν οι γύρω της να σεβαστούν.

Εάν δεν δώσετε στο παιδί σας μητρικό γάλα δεν σημαίνει ότι δεν το αγαπάτε και δεν το φροντίζετε.

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποιο εξειδικευμένο γάλα για νεογέννητα (πρώτης ηλικίας) το οποίο θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Στη συσκευασία αναγράφεται η ποσότητα που καλείστε να ετοιμάσετε. Επίσης αναφέρεται ότι το νερό που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι βρασμένο.

Απαραίτητα είναι τα μπιμπερό, τα οποία στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για το ζέσταμα του νερού καλό είναι να είναι γυάλινα.

Πολλές μαμάδες, βράζουν νερό, το τοποθετούν στο μπιμπερό στην ποσότητα του γεύματος του μωρού και το βάζουν στο ψυγείο.

Μπορείτε να έχετε προετοιμάσει 2 και περισσότερα γεύματα και όταν έρθει η στιγμή ζεσταίνετε το νερό (σε ειδική συσκευή μπαιν-μαρί για μπιμπερό, σε φούρνο μικροκυμάτων…) και προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα σκόνης.

Μπορείτε επίσης για τα βραδινά γεύματα του μωρού να έχετε ζεστό νερό έτοιμο σε θερμός.

Επίσης θα χρειαστείτε και έναν αποστειρωτή για να αποστειρώνετε θηλές και μπουκάλια (στα ειδικά καταστήματα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα είδη αποστείρωσης και τους ανάλογους αποστειρωτές).

Εάν δεν επιθυμείτε να αγοράσετε αποστειρωτή ή βρίσκεστε κάπου που δεν υπάρχει, ακολουθήστε την «παραδοσιακή συνταγή» του βρασμού των εξαρτημάτων μέσα σε κατσαρόλα για δέκα λεπτά.

Μην ξεχνάτε πριν την αποστείρωση να πλένετε καλά τα μπουκάλια και τις θηλές με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.


Χορταίνει το μωρό μου;

Ένα νεογέννητο βρέφος με φυσιολογικό βάρος, στην αρχή της ζωής του πεινάει περίπου κάθε δύο με τρεις ώρες.

Βέβαια το κλάμα είναι ο κώδικας επικοινωνίας του για να σας δείξει ότι κάτι το απασχολεί.

Εάν κλαίει μόλις έφαγε, μπορεί να θέλει να ρευτεί, μπορεί να εξακολουθεί να πεινάει.

Άλλωστε όσο μεγαλώνει θα πεινάει και περισσότερο. Πολλές φορές τα νεογέννητα αποκοιμούνται κατά την ώρα του γεύματος.

Πειράξτε του λίγο το αυτί, την πατούσα, ανασηκώστε το έτσι ώστε να μην περνάτε όλη την ημέρα ταΐζοντας το.

Βέβαια στην αρχή καλό είναι να μην κοιτάτε το ρολόι και λειτουργείτε βάση προγράμματος.

Θα γίνει και αυτό, αλλά σταδιακά. Ικανοποιήστε την ανάγκη του μωρού για να νιώσει ασφάλεια και βάλτε το στο στήθος σας εάν δείτε ότι αυτό το καθησυχάζει.

Σε σχέση τώρα με το πόσο τρώει το μωρό, η αλήθεια είναι πως με το μπιμπερό είναι πιο απλό να ελέγχετε την ποσότητα.

Με τον θηλασμό, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι το μωρό τρέφεται σωστά, είναι να το βλέπετε ευδιάθετο μετά το γεύμα του και να βλέπετε ότι «βρέχει» 6-8 πάνες την ημέρα ενώ έχει τουλάχιστον μία κένωση.

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν περισσότερες κενώσεις (μπορεί και σε κάθε γεύμα) ενώ το ξένο γάλα μπορεί να φέρει δυσκοιλιότητα.

Καλέστε τον γιατρό ή την μαία σας σε περίπτωση επίμονης δυσκοιλιότητας του μωρού.

Φυσικά η καλύτερη ένδειξη για το ότι το παιδί σας τρέφεται σωστά, είναι το ότι μεγαλώνει μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο.

Ενδεικτικά γεύματα:

  • 1η-2η εβδομάδα το μωρό μπορεί να τρώει 6 έως 10 γεύματα και το κάθε γεύμα είναι περίπου από 60-90 ml γάλα
  • 3η – 8η εβδομάδα, το μωρό μπορεί να τρώει 6 έως 8 γεύματα και το κάθε γεύμα είναι περίπου από 120-150 ml γάλα
  • 8η-12η εβδομάδα το μωρό μπορεί να τρώει 5 έως 6 γεύματα και το κάθε γεύμα είναι περίπου από 150-180 ml γάλα
  • 12η -16η εβδομάδα το μωρό μπορεί να τρώει 4 έως 5 γεύματα και το κάθε γεύμα είναι περίπου από 180-210 ml γάλα
  • 9 μηνών -Ενός έτους το μωρό μπορεί να τρώει 3 γεύματα γάλακτος και το κάθε γεύμα είναι περίπου από 200-240ml γάλα

Μην κοιτάτε το ρολόι όταν ταΐζετε το μωρό σας και μην το συγκρίνετε με άλλα μωρά.

Μπορεί να τρώει γρήγορα ή αργά, μπορεί να ξυπνάει ειδικά τους 2 πρώτους μήνες τη νύχτα για να φάει. Εάν το βάρος του είναι κανονικό, μην το ξυπνάτε εσείς για να το ταΐσετε.

Το μωρό έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης και φροντίζει εκείνο ώστε να μην μένει νηστικό.

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.