Δίδυμα: τι πρέπει να προσέξετε στην εγκυμοσύνη.

Δίδυμα: τι πρέπει να προσέξετε στην εγκυμοσύνη.

Περιμένετε δίδυμα. Η χαρά σας είναι μεγάλη αλλά το άγχος σας διπλό. Καλό θα είναι να είσαστε προετοιμασμένες «εις διπλούν» για να αποφύγετε το πολύ στρες, να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τους 9 ωραιότερους μήνες της εγκυμοσύνης σας.

Ποια η διαφορά στην προγεννητική φροντίδα όταν περιμένω δίδυμα;

Ακόμα και αν είσαστε νέα και υγιής, η εγκυμοσύνη σας θεωρείται επικίνδυνη. Η εγκυμοσύνη σε δίδυμα παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού –πριν από την 37η εβδομάδα- καθώς και άλλες επιπλοκές.

Ο καλός προγγενετικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τον εαυτό σας αλλά και τα μωρά σας. Οι επισκέψεις σας στο γυναικολόγο σας πρέπει να είναι τακτικές. Τις πρώτες 24 εβδομάδες μία φορά το μήνα, μετάμέχρι τις 32 εβδομάδες 2 φορές το μήνα και τέλος μέχρι να μπείτε στον μήνα σας, εβδομαδιαία.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω; 

Όταν περιμένετε δίδυμα, κάνετε ακριβώς τις ίδιες εξετάσεις με τις μητέρες που κυοφορούν ένα έμβρυο. Απλά θα τις κάνετε πιο νωρίς και πιο συχνά.

  • Ενώ άλλες μητέρες θα κάνουν ένα με δύο υπέρηχους, εσείς πρέπει να κάνετε έναν κάθε μήνα, από την 18η εβδομάδα μέχρι το τέλος της κύησης. Έτσι, ο γιατρός σας θα παρατηρήσει σημάδια πρόωρου τοκετού.
  • Ο γυναικολόγος- μαιευτήρας θα σας συμβουλέψει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις πιο τακτικά για να διαπιστωθεί πιθανή αναιμία. Ο σίδηρός σας μειώνεται σημαντικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σε δίδυμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναιμίας.
  • Ο διαβήτης κύησης είναι ακόμη ένας πιθανός κίνδυνος. Εξετάστε τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα σας πιο νωρίς από άλλες γυναίκες, κάνοντας την «καμπύλη ανοχής στην γλυκόζη». Είναι μια εξέταση που ανιχνεύει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα σε δύο φάσεις: όταν είσαστε νηστικές, αλλά και μετά την λήψη 100ml γλυκόζης (μία, δύο και τρεις ώρες μετά). Είναι μια επίπονη διαδικασία καθώς σας παίρνουν αίμα τέσσερις φορές, αλλά αναγκαία μιας και έτσι θα μπορέσει ο γιατρος σας να εντοπίσει την ασθένεια νωρίς.


Χρειάζεται να τρώω διαφορετικά ή πιο πολύ;

Ναι. Η διατροφή σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες από μία γυναίκα που περιμένει ένα μωρό.

Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων πρέπει να  κυμαίνεται από 2.800 έως 3.000, δηλαδή 300 θερμίδες επιπλέον για κάθε μωρό.

Τα γεύματά σας καλό είναι να μοιραστούν σε πέντε (τρια κυρίως και δύο σνακ) ακόμα και αν δεν νιώθετε ιδιαίτερα πεινασμένες.

Υπάρχει περίπτωση να γεννήσω πρόωρα;

Η πιθανότητα είναι μεγάλη. Κοντά στο 60% των γυναικών που περιμένουν δίδυμα, γεννάνε πρόωρα, καθώς ο μέσος όρος κύησης είναι οι 35 εβδομάδες.

Ποιους κινδύνους διατρέχω;

Τα δίδυμα συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ένα υγιές βάρος πριν γεννηθούν. Ενώ ο μέσος όρος είναι τα  3,2 κιλά κατά τη γέννηση, τα μέσα δίδυμα ζυγίζουν 2,4 κιλά.

Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, ίσως να μην είναι έτοιμα για τον έξω κόσμο. Οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και άλλα όργανα δεν έχουν αναπτυχθεί τελείως και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.

Όσο πιο νωρίς γεννηθούν, τόσο πιο επικίνδυνο. Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, θα σας προτείνει διάφορες εναλλακτικές για να καθυστερήσετε τον τοκετό.

Ένας δεύτερος κίνδυνος όταν κυοφορείτε περισσότερα από ένα μωρό, είναι η αποκόλληση του πλακούντα. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης, πρόωρο τοκετό ή θνησιγένεια.

Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα. Ααναπτύσσεται σε περίπου το 10 με 15 τοις εκατό των γυναικών που κυοφορούν δίδυμα, δηλαδή  δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που κυοφορούν ένα έμβρυο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί και νωρίτερα και τότε οι επιπτώσεις είναι  ιδιαίτερα σοβαρές. Όταν η προεκλαμψία είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει πολλά από τα όργανά σας και τον πλακούντα σας και να προκαλέσει σοβαρά ή ακόμη και απειλητικά προβλήματα για τη ζωή σας.