Δύο ετών!

Δύο ετών!

Μόλις έσβησε δύο κεράκια στην τούρτα του. Δύσκολο να πιστέψετε ότι έγινε κιόλας δύο χρονών!

Είναι πλέον ένα μικρό ανθρωπάκι που εκφράζει τα συναισθήματά του και δείχνει τη χαρά, το θυμό, την ενόχλησή του. Όλα είναι φυσιολογικά και μην βιαστείτε να το παρηγορήσετε μόλις το δείτε συνοφρυωμένο.

Είναι καλό να ξέρει ότι δεν πειράζει να είναι δυσαρεστημένο μερικές φορές. Αν προσπαθείτε πάντα να εξαφανίζετε κάθε τι που το στενοχωρεί, στέλνετε λάθος μήνυμα. Δηλαδή ότι δεν πρέπει ποτέ να είναι στενοχωρημένο ή λυπημένο. Επίσης όταν λύνετε κάθε πρόβλημά του, έστω και σε αυτή την μικρή ηλικία, του στερείτε την ευκαιρία να εργαστεί μέσα από τα συναισθήματά του για να βρει τη λύση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ονομάστε τα συναισθήματά του : «είσαι θυμωμένος με τη μαμά γιατί είπα ότι δεν θα πάμε βόλτα σήμερα». Πείτε ότι και εσείς λυπάστε όταν είναι ώρα να φύγετε και λέτε αντίο στη γιαγιά.

Αυτός ο δεύτερος χρόνος του μικρού σας, μάλλον θα είναι λίγο πιο ήρεμος και διασκεδαστικός.

Τώρα το παιδί μπορεί και κινείται μόνο του και παίζει με λιγότερη βοήθεια. Εκφράζει τις επιθυμίες του, και η μεγάλη περιέργεια που έχει για τα πάντα, ισορροπείται λιγάκι από την αυξανόμενη κατανόηση των κανόνων.

Το δίχρονο παιδάκι δοκιμάζει τα όρια των γονέων του, διαφωνεί μαζί τους αλλά θέλει και να τους αρέσει. Θέλει και να βοηθάει. Η συνέπεια στις απαντήσεις σας και η τάξη στην καθημερινή ζωή του, θα το βοηθήσουν να καταλάβει και να ακολουθεί την ρουτίνα της οικογένειας.

Είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες το παιδί σας μπουσουλούσε και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του. Η χρονιά που πέρασε ήταν μία θαυμάσια χρονιά για τη σωματική του ανάπτυξη. Τώρα τρέχει, περπατάει στις μύτες, αποφεύγει τα εμπόδια που βρίσκει στο δρόμο του, κάθεται και σηκώνεται πολύ γρήγορα και περπατάει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Εάν φτάνει τα πετάλια, μπορεί να αρχίσει να κάνει ποδήλατο με τρεις ρόδες. Αφιερώστε μία στιγμή και παρατηρήστε με προσοχή πόσα πράγματα μπορεί και κάνει τώρα.

Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε την εκπαίδευση της τουαλέτας. Βέβαια πρέπει πρώτα να δείτε και τα κατάλληλα σημάδια όπως, μένει στεγνό για τρεις ή τέσσερις ώρες, σταματά για λίγα λεπτά το παιχνίδι για να κάνει τσίσα ή κακά, πηγαίνει σε κάποια γωνιά όταν αισθάνεται αυτή την ανάγκη, σας λέει να αλλάξετε αμέσως τη βρώμικη πάνα του;

Όλα αυτά είναι σημάδια ότι σιγά σιγά και με υπομονή πρέπει να αρχίσετε την εκπαίδευση της τουαλέτας.

Πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσε να γυρίσει μία σελίδα από το βιβλίο του, άρπαζε πολλές μαζί. Τώρα τις γυρίζει μια χαρά. Επίσης προσέξτε γιατί μάλλον μπορεί και ανοίγει τα καπάκια από διάφορα δοχεία. Θα έχετε βέβαια προσέξει με τι ευκολία «χειρίζεται», ανάβει και σβήνει τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το κοντρόλ της τηλεόρασης, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τις φωτογραφίες στο κινητό.

Ενώ λοιπόν τώρα χρησιμοποιεί επιδέξια τα χεράκια του, δεν φαίνεται καθαρά αν είναι δεξιόχειρο ή αριστερόχειρο. Στην περίπτωση αυτή, μην το υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί αναγκαστικά το δεξιό του χεράκι. Αυτό δεν θα το βοηθήσει καθόλου όταν αρχίσει να γράφει. Στην πραγματικότητα θα το στενοχωρήσει περισσότερο.

Το κάθε παιδάκι αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό όπως μεγαλώνει. Όμως στην ηλικία αυτή των δύο χρόνων, θα πρέπει να είναι σε θέση να:

  • Περπατά μόνο του
  • Να τραβά ένα παιχνίδι πίσω του
  • Να κρατά ένα μεγάλο παιχνίδι ενώ περπατά
  • Να κλωτσά μία μπάλα
  • Να στέκεται στις μύτες των ποδιών του
  • Να ανεβαίνει και να κατεβαίνει από τον καναπέ
  • Να ανεβοκατεβαίνει σκάλες κρατώντας το χέρι σας ή το κάγκελο
  • Να ζωγραφίζει!
  • Να γεμίζει και να αδειάζει τα κουτιά με τα παιχνίδια του
  • Αν όμως παρατηρήσετε κάτι, οτιδήποτε που σας προκαλεί ανησυχία, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο

Απολαύστε το δίχρονο παιδάκι σας και καμαρώστε όλα τα καινούργια του κατορθώματα!