Δυσανεξία στη λακτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δυσανεξία στη λακτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το να τα βγάλετε πέρα με δυσανεξία στη λακτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια πρόκληση. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, γιατί πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο. Όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι έχει δυσανεξία στη φυσική ζάχαρη που υπάρχει στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της πέψης, ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης σε μικρότερα, πιο εύπεπτα σάκχαρα.

Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετή λακτάση και για αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Όταν η λακτόζη δεν χωνεύεται από τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες, φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, αέρια και διάρροια. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε διάφορους βαθμούς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερα ή πιο σοβαρά συμπτώματα από τους άλλους. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν μικρές ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι αισθητά μόλις δεκαπέντε λεπτά αφού φάει κάποιος κάποιο προϊόν που περιέχει λακτόζη ή και μετά από ώρες. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα θέμα που αφορά το πόσο το σώμα σας μπορεί να την ανεχθεί. Οι γυναίκες που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να διαπιστώσουν μια αύξηση των συμπτωμάτων ή ενδεχομένως, μια μείωση αυτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είχατε ποτέ δυσανεξία στη λακτόζη στο παρελθόν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα μπορούσαν επίσης αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται από κάποια άλλη πάθηση. Αν δεν είχατε δυσανεξία στη λακτόζη πριν από την εγκυμοσύνη σας, αλλά παρατηρείτε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να γίνει διάγνωση από το γιατρό σας. Αν έχετε πολύ δυσανεξία στη λακτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν μπορείτε να ανεχτείτε οποιαδήποτε γάλα ή γαλακτοκομικό προϊόν, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο.

Διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου

Αν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να προσέξετε την διατροφή στην εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να αποφύγετε ή να μειώσετε την πρόσληψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ανησυχία εδώ έχει να κάνει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας λείψουν αν το κάνετε αυτό. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα αν τα παραλείπετε, είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Ακόμα κι αν μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε να διατηρηθεί το επίπεδο των θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο, στον οργανισμό σας. Για την καλύτερη διαχείριση της δυσανεξία σας στη λακτόζη, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με ποικίλες ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για να δείτε τι ποσότητες μπορείτε να ανεχθείτε. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες, και σταδιακά αυξήστε το μέγεθος της μερίδας για να καθοριστεί το προσωπικό επίπεδο ανοχής σας.

Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να είναι πιο ανεκτά από άλλα. Το γιαούρτι, για παράδειγμα, έχει λακτόζη, η οποία αφομοιώνεται από την καλλιέργεια βακτηρίων που περιέχει, οπότε μπορεί να είναι ευκολότερο για σας να το ανεχτείτε. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων και τους καταλόγους συστατικών για λέξεις που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένα προϊόν περιέχει λακτόζη, όπως το γάλα, τα ξηρά στερεά γάλακτος, τα άπαχα στερεά γάλακτος, το αποβουτυρωμένο γάλα, η λακτόζη, το ζυμωμένο γάλα, η ξινή ή η γλυκιά κρέμα, η μαργαρίνη, η σοκολάτα γάλακτος, ο ορός γάλακτος, η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος και το τυρί. Αν σας αρέσουν τα δημητριακά με γάλα για πρωινό, δοκιμάστε γάλα με μειωμένες θερμίδες ή γάλα χωρίς λακτόζη. Αν επιλέξετε γάλα χωρίς λακτόζη, βεβαιωθείτε ότι περιέχει ασβέστιο.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το γάλα σόγιας ως εναλλακτική λύση, το οποία είναι χωρίς λακτόζη. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ορισμένα ψημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά κάποια ποσότητα της λακτόζης. Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανέχεται τη λακτόζη που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα, να τα τρώτε ως μέρος ενός γεύματος και όχι μόνα τους. Ο συνδυασμός των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης της λακτόζης στο πεπτικό σύστημα και να διευκολύνει την πέψη. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο που είναι φυσικό να περιέχουν λιγότερη λακτόζη, όπως παλαιωμένα τυριά, για παράδειγμα την παρμεζάνα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες σε ένα γεύμα. Αντί να πιείτε ένα ποτήρι γάλα κάποια στιγμή μέσα στη μέρα πιείτε μισό και μισό με μεγάλη διαφορά ώρας μεταξύ τους.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ειδικές ταμπλέτες και σταγόνες, τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε στο κανονικό γάλα που θα διασπάσουν τη λακτόζη πριν το πιείτε. Υπάρχουν, επίσης, ταμπλέτες λακτάσης, τις οποίες μπορείτε να τις πάρετε πριν από την πρόσληψη γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είναι σημαντικό να προσθέσετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο εκτός των γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή διατροφή σας για να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε. Συμπεριλάβετε τρόφιμα, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά, η σόγια, τα αμύγδαλα, οι σαρδέλες σε κονσέρβα και ο σολομός. Σημαντικά είναι επίσης τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων του κονσερβοποιημένου σολομού, των εμπλουτισμένων δημητριακών και των αυγών.