Έφτασαν τα πρώτα του γενέθλια! Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του μωρού σας

Έφτασαν τα πρώτα του γενέθλια! Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του μωρού σας

Το παιδί σας, όπως κάθε παιδάκι, είναι μοναδικό, έτσι όπως τα μάτια του είναι μπλε ή καστανά και τα μαλλιά ξανθά ή σκούρα, έτσι και η σωματική και γνωστική ανάπτυξη θα ξεδιπλωθεί με το δικό της ρυθμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ωφελεί σε τίποτε η σύγκριση δύο μικρών παιδιών της ίδιας ηλικίας. Το ένα παιδάκι μπορεί να θέλει να κάνει κούνια στην παιδική χαρά και το άλλο να παίζει με τα τουβλάκια του.

Εκτός και αν το μικρό σας πράγματι καθυστερεί σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή και ο γιατρός σας είναι σύμφωνος, μην ανησυχείτε θα τα καταφέρει στο δικό του χρόνο. Τι πρέπει λοιπόν να περιμένετε από το παιδί σας στην ηλικία των 12 έως 24 μηνών;

Χτυπά τα χέρια του.
Τα περισσότερα παιδάκια κάνουν παλαμάκια γύρω στους 12 με 13 μήνες.
Γιατί αξίζει να γιορτάζετε: Γιατί η ικανότητα να φέρει τα δύο χέρια μαζί σημαίνει ότι το παιδί αναπτύσσει κανονικά τον συντονισμού ματιού χεριού και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, οι οποίες λίγο αργότερα θα του επιτρέψουν να πιάνει την μπάλα και να κρατά το μολύβι.

Τι μπορείτε να κάνετε: Τα παλαμάκια είναι μεταδοτικά. Έτσι κάντε το εσείς κάθε φορά που το μωρό κάνει κάτι καλό.

Κάνει τα πρώτα του βήματα.
Τα περισσότερα παιδάκια κάνουν τα πρώτα τους βήματα στους 13 με 15 μήνες.

Γιατί αξίζει να γιορτάζετε: Τα πρώτα βήματα είναι κάτι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί. Και μόλις αρχίσει να περπατά, το επόμενο βήμα είναι να τρέχει, να ανεβαίνει και κατεβαίνει σκάλες, όλα μόνο του.
Τι μπορείτε να κάνετε: Δώστε του κάθε ευκαιρία για να σταθεί και να κινείται μόνο του. Σπρώξτε λίγο πιο μακριά τα παιχνίδια του, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να κινηθεί, επίσης αφήστε το να σπρώξει ένα καροτσάκι ή καθήστε λίγο πιο μακριά κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι και καλώντας το να έρθει να το πάρει.

Πίνει νερό από κανονικό κύπελλο.
Να το περιμένετε γύρω στους 15 με 17 μήνες.
Γιατί αξίζει να γιορτάζετε: όταν μπορεί πλέον να πίνει από κανονικό φλιτζάνι και όχι με κωνικό στόμιο, σημαίνει ότι μπορεί να ελέγξει τους μυς του στόματος και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες συντονισμού.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μην το πιέσετε, απλά προσπαθήστε να δοκιμάζει και τα δύο. Αν διστάζει αγοράστε όμορφα πολύχρωμα πλαστικά κύπελλα, πάρτε και εσείς ένα και πιείτε μαζί νερό ή χυμό λέγοντας στην «υγειά σου». Μάλλον θα το βρει διασκεδαστικό!

Γελάει με αστεία πράγματα.
Τα περισσότερα νήπια θα είναι πιθανότητα έτοιμα γύρω στους 17 με 18 μήνες.
Γιατί αξίζει να γιορτάζετε: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιδάκι σας γελούσε μαζί σας, αλλά τώρα που καταλαβαίνει τον κόσμο λίγο καλύτερα, είναι πιθανόν να γελά με τα πράγματα που βρίσκει αστεία.
Τι μπορείτε να κάνετε: Τα περισσότερα παιδάκια στην ηλικία του ενός έτους, γελούν με ότι βλέπουν, ότι δεν είναι όπως έπρεπε να είναι. Βάλτε λοιπόν ένα μπολ στο κεφάλι σας, βάλτε του την κάλτσα στο χέρι αντί στο πόδι του. Θα ξελιγωθεί στα γέλια και εσείς το ίδιο.

Λέει 10 λεξούλες.
Αυτό συμβαίνει γύρω στους 17 με 18 μήνες.
Γιατί αξίζει να γιορτάζετε: Μία λέξη είναι συναρπαστική, ιδίως αν είναι «μαμά». Μερικές λέξεις είναι υπέροχες, αλλά αν λέει δέκα περίπου λεξούλες, τώρα μάλιστα μιλάει! Επειδή το λεξιλόγιο του παιδιού αυξάνει τρομερά γρήγορα, μόλις αρχίσει και χρησιμοποιεί δέκα ή περίπου τόσες λέξεις, θα ακούσετε την πρώτη του πρόταση χωρίς καν να το περιμένετε.
Τι μπορείτε να κάνετε: Δώστε του ευκαιρία για συζήτηση. Κάντε απλές ερωτήσεις όπως «τι είναι αυτό»; Και προσέξτε τα νοήματά του. Μπορεί να σας δείξει κάτι που δεν ξέρει το όνομα ακόμη, έτσι εσείς πείτε «ναι αυτό είναι ένα λουλούδι».

Μιμείται συμπεριφορές.
Τα περισσότερα νήπια αρχίζουν να μιμούνται γύρω στους 18 με 20 μήνες.
Γιατί αξίζει να το γιορτάζετε: Όταν το παιδί παίρνει το τηλέφωνο και κάνει ότι μιλάει ή ταΐζει το αρκουδάκι του, ξέρετε ότι καταλαβαίνει πλέον πως λειτουργούν τα πράγματα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Τώρα πλέον μπορείτε να κάνετε μαζί πολλά πράγματα. Παίξτε το σχολείο, το γιατρό, μαγειρέψτε, πιείτε τσάι, βεβαιωθείτε ότι έχει καλέσει όλους τους φίλους του, τα αγαπημένα του λούτρινα ζωάκια και τις κούκλες.

Χορός.
Γύρω στους 18 με 20 μήνες τα μικρούλια χορεύουν.
Γιατί αξίζει να το γιορτάζετε: Πρώτα - πρώτα γιατί είναι φανταστικό να βλέπεις το μικρούλι να κουνιέται. Όμως αυτό δείχνει την αυξανόμενη αίσθηση ενός παιδιού στο ρυθμό. Επίσης δείχνει σιγά – σιγά ότι αποκτά τον έλεγχο στο σώμα του και στις κινήσεις του.
Τι μπορείτε να κάνετε: Δυναμώστε τη μουσική και χορέψτε μαζί του, κάνοντας κινήσεις που και αυτό θα μιμηθεί.

Βγάζει μόνο του ένα ρούχο.
Αυτό θα το περιμένετε γύρω στους 20 με 22 μήνες.
Γιατί αξίζει να το γιορτάζετε: Αν έχει μία ευκαιρία, θα σας πει, «εγώ αυτό»! Από το δεύτερο και τρίτο χρόνο, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Όταν λοιπόν κάνει κάτι μόνο του είναι πολύ σημαντικό.
Τι μπορείτε να κάνετε: η πρακτική οδηγεί στην τελειότητα! Αφήστε το λοιπόν να προσπαθεί όσο θέλει. Διαλέξτε εύκολα ρούχα για να μπορεί να βγάλει κάτι όταν θέλει. Και φυσικά δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να βγάλει για παράδειγμα το παντελόνι του.

Να έχετε απλούς στόχους.
Γύρω στους 20 με 22 μήνες, το μικρούλι σας θα είναι έτοιμο γι’ αυτό.
Γιατί αξίζει να το γιορτάσετε: Δεν χρειάζεται να σας πει κάποιος ότι το παιδί σας έχει το δικό του μυαλό. Αλλά η ικανότητα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και πώς να το κάνει και στη συνέχεια να το πραγματοποιήσει είναι ένα τεράστιο άλμα προς τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα μαζί του, αν για παράδειγμα θέλει να ζωγραφίσει στον τοίχο, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι καλά σημάδια δημιουργίας και επινοητικότητας.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να ενθαρρύνετε αυτό το είδος της σκέψης. Για παράδειγμα πείτε του «η άμμος είναι ξηρή και ζεστή, τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει δροσερή»; Το μικρό μάλλον θα γεμίσει το κουβαδάκι του με νερό με τη βοήθειά σας και στη συνέχεια θα το αδειάσει στην άμμο.

Δείχνει την ευχαρίστησή του για την έγκρισή σας.
Τα μωράκια γύρω στους 22 με 24 μήνες θα είναι έτοιμα γι’ αυτό.
Γιατί αξίζει να το γιορτάσετε: Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι, κατ’ αρχήν το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την ενσυναίσθηση, δηλαδή αρχίζει να καταλαβαίνει πως αισθάνονται οι άλλοι. Είναι επίσης ένα σημάδι ότι είναι έτοιμο να αρχίσει να ζει με κάποια όρια.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αρχίστε να βάζετε απλούς κανόνες στο σπίτι, και διδάξτε του εύκολες παιδικές δουλειές. Να μαζεύει για παράδειγμα τα παιχνίδια του. Βεβαιωθείτε ότι τα καθήκοντά του είναι απλά και εύκολα να τα καταλάβει. Όταν το κάνει, πείτε του ένα μεγάλο μπράβο.
Το μωράκι σας έγινε πλέον ένα μικρό παιδί. Ετοιμαστείτε να σας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε μέρα και πιο πολύ.