Εγκυμοσύνη και δόντια: Προσοχή για πολλούς λόγους

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας.

Η αναμονή του νέου μέλους της οικογένειας φέρνει χαρά, αλλά και αγωνία. Οι αλλαγές στο σώμα, αλλά και τα συναισθήματα της γυναίκας είναι εντυπωσιακές, αφού οι μεταβολές των ορμονών είναι πολύ έντονες.

Μεταξύ των άλλων, η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ούλων και να προκληθεί πιο εύκολα ουλίτιδα, όμως και η ίδια η φλεγμονή των ούλων μπορεί να επηρεάσει την πορεία της εγκυμοσύνης και το νεογνό! Η βοήθεια του οδοντιάτρου πριν , κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για μια εγκυμοσύνη χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα, πόνους, ταλαιπωρίες ή ανάγκη λήψης φαρμάκων.

Ποια πρόληψη μπορεί να γίνει πριν την εγκυμοσύνη;

Πριν κάποια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη και όποτε αυτό είναι εφικτό, καλό είναι να γίνουν οι απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες, ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπου η θεραπεία θα είναι δυσκολότερη.

Είναι εξάλλου σημαντικό να γίνει καθαρισμός των δοντιών και θεραπεία της ουλίτιδας, αν υπάρχει. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί η έκρηξη ορμονών κατά τη διάρκεια της κύησης κάνει τα ούλα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη δημιουργία ουλίτιδας. Έτσι σε μία έγκυο γυναίκα είναι πολύ ευκολότερο να παρουσιαστεί ουλίτιδα, έστω και με ελάχιστη παρουσία πλάκας και πέτρας. Πέρα από αυτό όμως , επειδή συχνά η γυναίκες παραμελούν τη στοματική υγιεινή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα της ουλίτιδας μπορεί να γίνουν ακόμα εντονότερα.

Τέλος κάποιες αισθητικές θεραπείες, όπως η λεύκανση ή οι ενέσιμες θεραπείες με BOTOX και υαλουρονικό οξύ, πρέπει να γίνουν πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στόμα;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο σώμα βομβαρδίζεται με πολλαπλάσια ποσότητα ορμονών από το συνηθισμένο. Ορμόνες όπως η χοριακή γοναδοτροπίνη, η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η προλακτίνη προετοιμάζουν το σώμα και την ψυχή της γυναίκας για τον ερχομό του νεογνού, όμως μπορούν να δημιουργήσουν και οδοντιατρικά προβλήματα.

  1. Καταρχήν τα ούλα γίνονται περισσότερο ευπαθή στην ουλίτιδα. Έτσι μικρότερη σχετικά ποσότητα πλάκας και πέτρας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα ούλα. Τα ούλα αιμορραγούν πιο εύκολα, μπορούν να γίνουν κόκκινα, να πρηστούν ή να πονούν. Αν παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε καθαρισμός των δοντιών και θεραπεία της ουλίτιδας, κατά προτίμηση στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  2. Πέρα από τη συνήθη γενικευμένη ουλίτιδα, μπορεί να εμφανιστούν  στα ούλα μικρά ή μεγαλύτερα ογκίδια, που μπορεί να θορυβήσουν  τη γυναίκα. Αυτά είναι γνωστά ως επουλίδα της κύησης και εμφανίζονται κυρίως ανάμεσα στα δόντια και πιο συχνά στην άνω γνάθο. Η επουλίδα της κύησης είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Προκαλεί μόνο πρόβλημα στο βούρτσισμα των δοντιών και στην αισθητική του στόματος. Η επουλίδα της κύησης μπορεί να αφαιρεθεί μετά την εγκυμοσύνη πολύ εύκολα, ανώδυνα και αναίμακτα με το LASER, ενώ κάποιες φορές μπορεί να υποχωρήσει και αυτόματα μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.
  3. Πολύ συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (στις πρώτες συνήθως εβδομάδες της κύησης) είναι η πικρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα. Μπορεί επίσης η γεύση που αφήνουν κάποιες τροφές να είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί, με την κατανάλωση περισσότερου νερού και την καλύτερη στοματική υγιεινή.
  4. Ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και η τάση προς έμετο. Αυτό εκτός των άλλων μπορεί να δυσκολεύει και τη στοματική υγιεινή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερη οδοντόβουρτσα και λιγότερη ποσότητα οδοντόκρεμας, ώστε να μειώσετε τα αντανακλαστικά του εμέτου. Ο έμετος επίσης μπορεί να προκαλέσει και φθορά στα δόντια, αφού η όξινη σύστασή του μπορεί πολύ γρήγορα να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών, κυρίως στην εσωτερική τους επιφάνεια, αλλά και κοντά στην ρίζα τους.

Στην εγκυμοσύνη χαλάνε πιο εύκολα τα δόντια;

Στην εγκυμοσύνη τα δόντια μπορούν να χαλάσουν λίγο πιο εύκολα μόνο λόγω κακής στοματικής υγιεινής ή αν γίνονται συχνοί έμετοι. Αυτό που πολλοί πιστεύουν, πως το έμβρυο παίρνει ασβέστιο από τα δόντια είναι απλά ένας "μύθος". Το ασβέστιο που έχουν τα δόντια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφηθεί από το έμβρυο.

Μπορώ να κάνω σφράγισμα δοντιού στην εγκυμοσύνη;

Φυσικά και μπορείτε. Το σφράγισμα σε ένα σύγχρονο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει τελείως ανώδυνα, ειδικά όταν γίνεται με LASER. Στο 95% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ένεση για αναισθησία και φυσικά δεν υπάρχει και πόνος ή ενόχληση. Αν χρειάζεται βέβαια οπωσδήποτε αναισθησία μπορεί να γίνει κανονικά, αλλά το αναισθητικό υγρό δεν πρέπει να περιέχει αγγειοσυσπαστικό.

Αν κάποιο δόντι πονάει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί με παυσίπονο τύπου παρακεταμόλης, μέχρι να γίνει η θεραπεία στο ιατρείο. Αν χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή, μπορεί και αυτό να γίνει με τη βοήθεια του ειδικού αναισθητικού. Είναι φανερό ότι είναι προτιμότερο να γίνει θεραπεία, παρά η έγκυος γυναίκα να πονά και να παίρνει φάρμακα.

Μπορώ να κάνω ακτινογραφία δοντιού στην εγκυμοσύνη;

Οι ακτινογραφίες θα πρέπει να αποφεύγονται στο διάστημα της εγκυμοσύνης και ειδικά τους πρώτους μήνες. Αν φυσικά χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια ακτινογραφία για να γίνει διάγνωση, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή ακτινογραφία δοντιού στο ιατρείο με ψηφιακόακτινογραφικό μηχάνημα, που η δόση της ακτινοβολίας του είναι ως και 95% λιγότερη από την ήδη μικρή δόση που έχει μια ακτινογραφία δοντιού. Είναι καλό να αποφύγουμε την πανοραμική ακτινογραφία σε έγκυες γυναίκες. Τέλος όταν κάνουμε ακτινογραφία στην εγκυμοσύνη, πρέπει να χρησιμοποιούμε και την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας που καλύπτει το υπόλοιπο σώμα και ειδικά την κοιλιά της γυναίκας.

Είναι δυνατόν τα προβλήματα δοντιών και ούλων να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη;

Πράγματι οδοντικά προβλήματα είναι δυνατό να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.

Πόνος. Ο έντονος οδοντικός πόνος πρέπει να θεραπεύεται από τον οδοντίατρο. Αν παραμεληθεί οδηγεί συνήθως σε μεγάλη χρήση παυσίπονων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο έμβρυο ή σε ακραίες περιπτώσεις ο έντονος πόνος μπορεί να προκαλέσει και πρόωρο τοκετό.

Λοιμώξεις, φλεγμονές και οιδήματα. Μια βακτηριακή λοίμωξη θα χρειαστεί άμεση θεραπεία. Αν δεν υπάρξει θεραπεία η γυναίκα θα χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία ίσως και να δημιουργήσουν προβλήματα στο έμβρυο. Οι παραμελημένες φλεγμονές εξάλλου μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, αφού τα μικρόβια και οι τοξίνες μπορεί να περάσουν στο έμβρυο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Περιοδοντίτιδα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα , όχι μόνο στα δόντια και στα ούλα, αλλά και στη γενική υγεία του ανθρώπου. Αυτό γίνεται γιατί η περιοδοντίτιδα είναι μια μεγάλη βακτηριακή φλεγμονή και όταν δεν θεραπεύεται, τα βακτήρια και οι τοξίνες των ούλων μπορούν εύκολα μέσω του αίματος να μεταφερθούν στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απορύθμιση του διαβήτη, να δημιουργήσει αθηροσκλήρωση στα αγγεία ή να δημιουργήσει προβλήματα στις αρθρώσεις.

Στην εγκυμοσύνη τώρα η περιοδοντίτιδα έχει συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού καθώς και με αυξημένη πιθανότητα γέννησης  νεογνού μικρότερου βάρους.

 

πηγή: odontiatros-peiraia.gr