Υψηλή κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και ψάρι: Πόσο ψάρι κάνει καλό;

Το ζήτημα "εγκυμοσύνη και ψάρι" αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια. Μία νέα έρευνα επιχειρηματολογεί πως η υψηλή κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη συνδέεται με οφέλη του εγκεφάλου στο παιδί.

Όταν η μαμά τρώει τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο του παιδιού τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη στην Ισπανία.

Μελέτη για το ψάρι στην εγκυμοσύνη: τι έδειξε

Ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 2.000 ζεύγη, μητέρας – παιδιού, από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι τον πέμπτο χρόνο της ηλικίας του παιδιού, βρήκαν δε βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου στα παιδιά των οποίων η μητέρα έτρωγε περισσότερα ψάρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με τα παιδιά που η μητέρα τους έτρωγε λιγότερα.

Ακόμη και όταν οι μητέρες έτρωγαν κατά μέσο όρο 600 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα, δεν υπήρχε κανένα σημάδι υδραργύρου ή άλλου ρύπου που σχετίζεται με τα ψάρια και που έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό, αντισταθμίζοντας τα προφανή οφέλη.

«Είναι γνωστό ότι τα ψάρια είναι μια σημαντική πηγή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά την ίδια στιγμή συσσωρεύεται ο υδράργυρος από το περιβάλλον που είναι στοιχείο νευροτοξικό» δηλώνει ο Jordi Julvez ο επικεφαλής συγγραφέας του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία στη Βαρκελώνη.

Σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει τις πιθανές βλάβες των ρύπων αυτών των ψαριών, με τα γενικά οφέλη για την υγεία, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το 2014, ενθαρρύνει τις έγκυες γυναίκες να τρώνε ψάρια, αλλά όχι περισσότερο από 400 γραμμάρια την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε πρόσφατα μια επιστημονική γνωμοδότηση για 150 έως 600 γραμ. ψάρι την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλώνει ο Julvez και οι συνεργάτες του.

Αλλά η ομάδα μελέτης γράφει ότι οι επιδράσεις της κατανάλωσης ψαριού της μητέρας, στην ανάπτυξη του εμβρύου, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές και περισσότερες έρευνες θα μπορούν να βοηθήσουν τις έγκυες γυναίκες με μία πιο σωστή καθοδήγηση.

Τι γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μία μεγάλη έρευνα στην Ισπανία, που περιλάμβανε γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, σε τέσσερις επαρχίες της Ισπανίας μεταξύ του 2004 και 2008.

Ο Julvez και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στα αρχεία της κατανάλωσης των μεγάλων λιπαρών ψαριών, όπως ο ξιφίας και ο μακρύπτερος τόνος και στα μικρότερα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, αντσούγιες ή σολομό και στα άπαχα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος ή η γλώσσα καθώς και στα οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά.

Οι γυναίκες εξετάστηκαν για τα επίπεδα βιταμίνης D και ιωδίου στο αίμα και ο ομφάλιος λώρος ελέγχθηκε μετά τον τοκετό για να μετρηθεί η εμβρυϊκή έκθεση σε υδράργυρο και άλλων ρύπων.
Στην ηλικία των 14 μηνών έως 5 ετών, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες αξιολόγησης των γνωστικών ικανοτήτων τους και για το σύνδρομο Asperger, γνωρίσματα για την αξιολόγηση της νευροψυχολογικής ανάπτυξης τους.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είχαν καταναλώσει περίπου 500 γρ. ή τρεις μερίδες ψαριών την εβδομάδα, ενώ ήταν έγκυες. Αλλά με κάθε επιπλέον 10 γρ. την εβδομάδα πάνω από την ποσότητα αυτή, το αποτέλεσμα της δοκιμής των παιδιών βελτιώθηκε.
(Μέχρι περίπου 600 γρ. την εβδομάδα). Η σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης θαλασσινών και της καλύτερης ανάπτυξης του εγκεφάλου στα παιδιά ήταν ιδιαίτερα εμφανής στα πέντε τους χρόνια.

Οι ερευνητές είδαν επίσης μία σημαντική μείωση των χαρακτηριστικών του φάσματος του αυτισμού, με την αυξημένη κατανάλωση ψαριών της μητέρας.

Η κατανάλωση άπαχου ψαριού και μεγάλων λιπαρών ψαριών, εμφανίστηκε πιο έντονα στα αποτελέσματα των παιδιών, και η κατανάλωση στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με την κατανάλωση ψαριών προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

«Πιστεύω ότι γενικά οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν τις τρέχουσες συστάσεις», δηλώνει ο Julvez.
«Παρ’ όλα αυτά η μελέτη επεσήμανε ότι ίσως κάποιες από αυτές ιδίως οι αμερικάνικες θα πρέπει να είναι λιγότερο αυστηρές».

Ο ίδιος επίσης επεσήμανε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος, όταν η μέλλουσα μητέρα έτρωγε περισσότερο από περίπου 600 γρ. ψάρια την εβδομάδα.
«Νομίζω ότι είναι πράγματι ενδιαφέρον και έριξε, η μελέτη αυτή, πολύ περισσότερο φως σχετικά με τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δηλώνει η Dr. Ashley Roman, διευθύντρια της εμβρυικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, (Langone Medical Center).

Και συνεχίζει «νομίζω ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον στη μελέτη αυτή σε σύγκριση με προηγούμενες είναι ότι προσδιορίζει καλύτερα τη σχέση μεταξύ του πόση ποσότητα ψαριού καταναλώνεται στη διατροφή και στη συνέχεια τα οφέλη που αυτή παρέχει στο έμβρυο και τελικά στο παιδί», η ίδια δεν συμμετείχε στη μελέτη

Το ψάρι στην εγκυμοσύνη προστατεύει από τον αυτισμό;

«Θα είναι σε θέση να συσχετίσουν την κατανάλωση ψαριών με την προστασία από τον αυτισμό, και νομίζω ότι αυτό είναι δυνητικά ένα πολύ σημαντικό εύρημα» πρόσθεσε.

Η Dr. Roman δηλώνει ότι η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Και καταλήγει «προτείνουμε στις έγκυες να αποφεύγουν τα ψάρια που έχουν υψηλή ποσότητα υδραργύρου.

Συνήθως είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τείνουν να επικεντρώνουν περισσότερο υδράργυρο στον ιστό τους».

 

Πηγή: Reuters bit.ly/1RnLwGO American Journal of Epidemiology,