Εγκυμοσύνη στα 40!

Εγκυμοσύνη στα 40!

Από ιατρικής απόψεως, αυτή η δεκαετία είναι η πιο δύσκολη για την εγκυμοσύνη.
"Έχετε μείνει πλέον με τα ωάρια αυτά που όχι μόνο αργούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη του σώματος για απελευθέρωση, αλλά δεν λειτουργούν καλά κατά τη γονιμοποίηση" εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Αυτό, αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο χρωμοσωματικών ανωμαλιών ακόμα και αποβολής. Επίσης, ο κύκλος σας γίνεται όλο και πιο ακανόνιστος πριν την εμμηνόπαυση. Αυτό δυσκολεύει τη γονιμότητα.

Οι γυναίκες αυτής της ηλικίας συνήθως αργούν να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στην περίοδό τους είναι το πρώτο σημάδι της εμμηνόπαυσης. Και φυσικά μένουν κατάπληκτες με τα νέα της εγκυμοσύνης!

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ πλέον είναι δύσκολο να μείνει έγκυος μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία, είναι πολύ πιθανό να συλλάβει εύκολα, χωρίς ιατρική παρέμβαση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι απότομες μεταβολές των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση, διεγείρουν την απελευθέρωση περισσοτέρων ωαρίων στη διάρκεια της ωορρηξίας, όπως διευκρινίζουν οι γυναικολόγοι.

Η εξέταση αίματος για την ανίχνευση της Άλφα – Φετοπρωτείνης για να βρεθεί οποιαδήποτε ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down, είναι βασικό βήμα για όλες τις εγκύους άνω των 40. Επίσης, το υπερηχογράφημα θα δείξει τον οποιοδήποτε κίνδυνο, ο οποίος μάλιστα είναι πιο συχνός στην ηλικία αυτή. Περίπου 1 στις 86 γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών και 1 στις 25 στην ηλικία των 45 ετών διατρέχουν κίνδυνο και συνήθως προχωρούν κατευθείαν στις εξετάσεις, όπως η αμνιοπαρακέντηση κατά την οποία ο γιατρός, μέσω του κοιλιακού τοιχώματος, εισάγει μία σύριγγα στον αμνιακό σάκο και εξάγει υγρό που περιέχει κύτταρα του εμβρύου. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει και σε νεότερες γυναίκες, πολλές φορές όμως την αποφεύγουν γιατί υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αποβολής.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις, καθώς και τα πρώτα σημάδια της γήρανσης, όπως η δυσκαμψία, πόνους στις αρθρώσεις και κιρσούς. Όλα μεγεθύνονται με την εγκυμοσύνη. Επίσης, ο μεταβολισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο αργός. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν, ότι πήραν βάρος ενώ έφαγαν την ίδια ποσότητα, πράγμα που δεν συνέβαινε σε προηγούμενη εγκυμοσύνη που ήταν πολύ νεότερες.

Ο γιατρός μπορεί γρήγορα να τονίσει τα μειονεκτήματα της εγκυμοσύνης σε αυτή την ηλικία. Όμως, μία λίστα με τα πλεονεκτήματα εξισορροπεί τα μειονεκτήματα. Στην ηλικία αυτή, η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη, η πείρα της ζωής μάς κάνει να έχουμε περισσότερη υπομονή και ευελιξία. Η πρώτη εγκυμοσύνη στα 40 χρόνια, ασφαλώς θα φέρει μία αναστάτωση στη ζωή κάθε γυναίκας. Όμως στην ηλικία αυτή, γνωρίζει πλέον τα πάνω και κάτω της ζωής και είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει καλύτερα.

Επίσης, τώρα, έχετε αποδείξει τις ικανότητές σας στη δουλειά και δεν σας νοιάζει να μείνετε σπίτι ή να συνδυάσετε καλύτερα την εργασία σας και τη μητρότητα. Είστε περισσότερο συνειδητοποιημένες και δεν φοβάστε πλέον να διαπραγματευτείτε τους όρους σας για την απασχόλησή σας, όπως εργασία από το σπίτι ή ακόμη και ευέλικτο ωράριο.

Η αυτοπεποίθηση που έχετε στην ηλικία αυτή, σας οδηγεί πιο εύκολα στο γιατρό, όπου έχετε την άνεση να μιλήσετε για πολλά πράγματα μαζί του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι πιο ώριμες γυναίκες είναι πιο δραστήριες και προσέχουν περισσότερο την υγεία τους. Ζητούν από το γιατρό τους περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά που θεωρούνται σημαντικά, όπως ο προγεννητικός έλεγχος, ο έλεγχος του διαβήτη και όλες οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις.

Τέλος, ιδίως οι μητέρες που έχουν και άλλο παιδάκι, ξέρουν τώρα όλες τις στρατηγικές αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων όπως: να απολαύσουν ένα ήρεμο απογευματινό καφέ ή να πάρουν μία ημέρα «άδεια» όταν το μωράκι τους είναι στην φροντίδα άλλου προσώπου.

Εγκυμοσύνη στα 40 χρόνια; Λίγο μεγάλη ίσως. Αλλά σοφότερη οπωσδήποτε.