Είναι κολλητικός ο αυτισμός;

Για πολλές δεκαετίες η λέξη αυτισμός στην Ελλάδα ακουγόταν πολύ τρομακτική. Γι’ αυτό και όταν κάποιο παιδί βρισκόταν στο φάσμα του αυτισμού, συχνά αποφεύγαμε να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη λέξη ως γονείς, αλλά και ως εκπαιδευτικοί. Τα δεδομένα ωστόσο, έχουν την τάση να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια, πιθανόν και επειδή η ίδια η κοινωνία είναι ώριμη πια να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ο αυτισμός μάλιστα ως διαταραχή, είναι από τις λίγες που δικαιούται πολύ πιο εύκολα συνεκπαίδευση σε γενικό σχολείο, όταν το παιδί μπορεί να αντεπεξέλθει.

Παρόλα αυτά, ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που τη συνεκπαίδευση τη φοβούνται, και συχνά δεν είναι οι γονείς των παιδιών με αυτισμό, αλλά εκείνοι των τυπικών μαθητών. Υπάρχει σε κάποιους ένας αδιόρατος φόβος απέναντι στο παιδί με αυτισμό, λες και υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη σε έναν άλλο κόσμο. Και ο φόβος έχει πάντα αρνητικές συνέπειες. Για εκείνον που τον έχει πρωτίστως και σε δεύτερο επίπεδο και για τους ανθρώπους γύρω του.

Ωστόσο, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει παρουσιάσει έστω και την παραμικρή ένδειξη ότι ο αυτισμός μπορεί έστω και στο ελάχιστο σημείο να είναι…κολλητικός!

Όταν λοιπόν σε μία τάξη του γενικού σχολείου υπάρχει κι ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο πιθανόν να έχει υπερκινητικότητα, αισθητηριακά προβλήματα, εντάσεις, ή έστω μόνον δυσκολίες στην επικοινωνία, το τελευταίο που μπορεί να συμβεί είναι να επηρεαστούν τα παιδιά της τυπικής ανάπτυξης από τη δική του συμπεριφορά. Το καλύτερο βέβαια, που αρκετές φορές συμβαίνει, είναι να επηρεάζεται το παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού από τα υπόλοιπα και να μαθαίνει – έστω στην αρχή μηχανικά – να επικοινωνεί και να αποδέχεται κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ο νόμος υποστηρίζει τη συνεκπαίδευση στο γενικό σχολείο των παιδιών με αυτισμό.

Βέβαια, για να λέμε πάντα όλη την αλήθεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που ναι, μπορεί να «κολλήσει» ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη από ένα παιδί με αυτισμό. Το πιο πιθανόν, από τη συγκεκριμένη εμπειρία και μόνο, είναι να «κολλήσει» αποδοχή για τη διαφορετικότητα, αγάπη για όλο τον κόσμο όπως κι αν είναι, καθώς και κατανόηση. Μπορεί ακόμη να αποκτήσει πολύ πιο ευρύ πνεύμα, καθώς και να «κολλήσει» την ανάγκη να υποστηρίζεις εκείνους που χρειάζονται τη βοήθειά σου. Κι αυτό στις περίεργες μέρες που διανύουμε για κάποιους μπορεί να φαντάζει…έως και επικίνδυνο!