Εκμάθηση γλώσσας πριν από τη γέννηση!

Εκμάθηση γλώσσας πριν από τη γέννηση!

Επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα νεογνά μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους φωνηέντων παρόμοιους με αυτούς που μιλούσαν οι γονείς τους. Μία ειδική πιπίλα βοήθησε τους ερευνητές να καταλάβουν πως ανταποκρίνονται τα νεογέννητα μωράκια στους διαφορετικούς ήχους των φωνηέντων.

Τα μωράκια τρώνε, κλαίνε, κοιμούνται και ακούν! Αλλά η ακοή τους αρχίζει πριν τη γέννηση και μπορεί να περιέχει μαθήματα γλώσσας, σύμφωνα με καινούργια μελέτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό βοηθάει τα μωρά να καταλαβαίνουν γρηγορότερα τους γονείς τους.

Η Christine Moon ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Tacoma λέει: «Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια προγεννητική μάθηση των ήχων του λόγου αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο». Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι, κατα τη διάρκεια της εγυμοσύνης, περίπου 10 εβδομάδες πριν τη γέννηση, το έμβρυο μπορεί να ακούει ήχους έξω από την μήτρα. Οι ήχοι αυτοί περιλαμβάνουν την ένταση και τον ρυθμό της φωνής ενός ατόμου.

Αλλά η Moon βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έμβρυο μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει τη γλώσσα. Μαζί με τους συνεργάτες της εξέτασαν αν τα νεογέννητα μωράκια μπορούν να καταλάβουν τις διαφορές σε ήχους φωνηέντων. Αυτοί οι ήχοι είναι οι πιο δυνατοί στην ανθρώπινη ομιλία.

Η ομάδα της διαπίστωσε ότι τα μωράκια αντέδρασαν διαφορετικά όταν άκουγαν ήχους σαν αυτούς της γλώσσας των γωνιών τους και διαφορετικά όταν άκουγαν ήχους από μία ξένη γλώσσα. Η έρευνα έγινε με μωράκια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι αμέσως σχεδόν μετά την γέννησή του, το βρέφος μπορεί να ομαδοποιήσει οικείους ήχους ομιλίας.

Είναι ασφαλώς δύσκολο στους επιστήμονες να μάθουν πολλά για τα μωρά, λόγω της περιορισμένης δυνατότητά τους να επικοινωνούν. Όμως η ομάδα της Moon στηρίχτηκε για το πείραμά της σε ειδικές πιπίλες που συνδέονται με υπολογιστές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 80 βρέφη, ηλικίας από 7 έως 75 ωρών. Μισά μωράκια ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μισά στην Σουηδία. Κάθε ένα είχε ένα ζευγάρι ακουστικά. Όταν το μωρό χρησιμοποιούσε την πιπίλα του ο συνδεδεμένος υπολογιστής άρχιζε να στέλνει ήχους μέσω των ακουστικών. Μόλις το μωρό άφηνε την πιπίλα του ο ήχος σταματούσε. Βρήκαν λοιπόν ότι τα μωράκια από την Αμερική συνέχιζαν την πιπίλα τους όταν άκουγαν φωνήεντα από την σουηδική γλώσσα και αντίθετα τα μωράκια από τη Σουηδία, συνέχιζαν όταν άκουγαν φωνήεντα από την αμερικάνικη γλώσσα.

Οι «απαντήσεις» των βρεφών έδειξαν ότι σταματούσαν να ασχολούνται με την πιπίλα τους για να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους ήχους φωνηέντων των γονιών τους. Πολύ πιθανόν επειδή με τους ήχους αυτούς ήταν εξοικειωμένα πριν την γέννησή τους.

Μία έρευνα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όλοι ασφαλώς θυμόμαστε τα λόγια των μανάδων και γιαγιάδων στις μέλλουσες μητέρες: «μη στενοχωριέσαι, να είσαι χαρούμενη και ήρεμη, γιατί το μωράκι σου τα καταλαβαίνει όλα!»