Εκπαίδευση

ekpaideushΗ εκπαίδευση του μικρού μας που πια μεγάλωσε ξεκινάει επίσημα από την πρώτη μέρα κιόλας στον παιδικό σταθμό. Τότε, λοιπόν, αρχινά ένα ταξίδι προς τη γνωστική μόρφωση αλλά και την κοινωνική που θα ολοκληρωθεί πολλά χρόνια αργότερα. Εδώ θα δώσουμε ιδέες για εκπαιδευτικους που θα περάσουν από τη σχολική ζωή του παιδιού θα χτίσουν πάνω στα θεμέλια που έχει βάλει η οικογένεια. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων είναι αρκετά πιθανόν να έρθουμε  αντιμέτωποι με μαθησιακές δυσκολίες στις οποίες, τόσο οι γονείς όσο και οι ειδικοί, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις. Το σχολείο είναι ο χώρος που το παιδί θα αποκομίσει την απαραίτητη εκπαίδευση μεγαλώνοντας, και αποφοιτώντας  από αυτό θα μπορεί να σταθεί επάξια στην κοινωνία ως ενήλικας.

Σπουδές Εργοθεραπείας στο  Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας

Σπουδές Εργοθεραπείας στο Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας

Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη αποκατάστασης, που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου. Ο ρόλος ενός Εργοθεραπευτή είναι να προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη και να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής, που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Ανάπτυξη Ομιλίας

ανάπτυξη ομιλίαςΤο μωρό σας θα μάθει να μιλάει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων της ζωής του. Πολύ πριν το ίδιο προφέρει την πρώτη λέξη του, θα πρέπει να μάθει τους κανόνες της γλώσσας και πώς την χρησιμοποιούν οι ενήλικες για να επικοινωνούν. Το παιδί θα ξεκινήσει με τη χρήση της γλώσσας, των χειλιών, του ουρανίσκου και κάθε αναδυόμενου δοντιού του να κάνει ήχους.

Διαβάστε Περισσότερα

Παιδιά και δημιουργικότητα

δημιουργικότητα και φαντασίαΠολλά παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους μετά τα πρώτα χρόνια στο σχολείο, γιατί δεν τους δίνεται η ευκαιρία ελεύθερα να εκφράσουν καλλιτεχνικά τον εαυτό τους.

Τη δημιουργικότητα μπορούμε όλοι να τη «νιώσουμε» και να τη «διδαχτούμε» στο σωστό περιβάλλον και με το σωστό είδος καθοδήγησης. ΄Ολοι γεννιόμαστε με ένα τεράστιο δυναμικό φαντασίας και δημιουργικότητας και ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του δυναμικού καταστέλλετα. Ο δάσκαλος και ο γονιός μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθεί η προσωπική προδιάθεση του να γίνει κάποιος δημιουργικός.

Διαβάστε Περισσότερα

Η νοημοσύνη δεν είναι μόνο IQ

ΝοημοσύνηΠολλές φορές τα παιδιά χαρακτηρίζονται με φράσεις  όπως «του κόβει, λύνει και τις πιο δύσκολες ασκήσεις των μαθηματικών, είναι πανέξυπνος» ή ακόμη χειρότερα «δεν είναι καθόλου καλός μαθητής, δε θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του». Oi παραπάνω γενικότητες επηρέαζουν τα παιδιά.  

Tο 1983 o Γκάρντερ (Gardner) ο οποίος θεωρείται κορυφή στα θέματα της γνωστικής ψυχολογίας δημοσίευσε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Κριτικάρει την άποψη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια μόνο νοημοσύνη, με την οποία γεννιόμαστε και την οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Η πρόταση αυτή δέχεται την ύπαρξη οκτώ τουλάχιστον ειδών νοημοσύνης.

Διαβάστε Περισσότερα

Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης

συναισθηματική νοημοσύνηΗ μόρφωση είναι σίγουρα απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή, αρκεί όμως μόνο η γνώση για την άρση των προβλημάτων και τη διαχείριση όλων των καταστάσεων της καθημερινότητας;

Βλέπουμε έξυπνα παιδιά να διαπρέπουν στη ζωή τους και έξυπνα παιδιά να μην βιώνουν επιτυχία και προσωπική ικανοποίηση. Γιατί; Ποια η διαφορά;  Η διαφορά έγκειται και στον τρόπο που ο καθένας μας διαχειρίζεται τα εμπόδια και δεν μιλάμε μόνο για γνωστική επεξεργασία, αλλά και για συναισθηματική.

Πέρα από τη νοημοσύνη, με την ευρέως γνωστή έννοια (εξυπνάδα, ευφυΐα), ένα άλλο είδος έρχεται στο προσκήνιο, η «συναισθηματική νοημοσύνη».

Διαβάστε Περισσότερα

Φαντασία…ένας χαμένος θησαυρός

Παιδί και Φαντασία

 «Όταν επισκέπτομαι συχνά σχολεία με εντυπωσιάζει η τεράστια φαντασία και δημιουργικότητα των προνηπίων και νηπίων. Βλέπω λίγα χρόνια αργότερα, τα ίδια παιδιά να συμπεριφέρονται σαν ρομπότ, σαν πιόνια. Κουρασμένα και αγχωμένα, να έχουν χάσει τη φρεσκάδα αυτή της ματιάς, αυτή τη μαγική σπίθα»  Ε.Τριβιζάς .  

Πώς γίνεται ένα τόσο μεγάλο χάρισμα, που μας δίνεται απλόχερα από τη φύση,  να το χάνουμε μεγαλώνοντας; Πώς μπορούν να γκρεμίζονται  όνειρα με τα οποία γεμίζαμε χαρά και ελπίδες; Ποιος άραγε έχει την ευθύνη γι’ αυτό;

Διαβάστε Περισσότερα

Φίλοι με τα βιβλία ή όχι;

Το διάβασμα είναι μια διαδικασία που δεν επιδέχεται πίεση και δεν διέπεται από ειδικούς κανόνες.

Πριν, λοιπόν, θέσετε κανόνες για την ανάγνωση ενός βιβλίου στο παιδί, αναρωτηθείτε πρώτα οι ίδιοι κατά πόσο εσείς εφαρμόζετε αυτά που ζητάτε!

Εάν θέλετε να απομακρύνετε τα παιδιά σας από τα βιβλία τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Κρατήστε μακριά του τα βιβλία. Μπορεί να τα καταστρέψει, κυρίως εάν πρόκειται για ωραία λευκώματα

  • Μην του διαβάζετε πάνω από ένα βιβλίο την εβδομάδα. Αν το παιδί έχει συνηθίσει να του διαβάζετε εσείς, θα εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν και οι τηλεοπτικές εκπομπές με τις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η φαντασία του…

Διαβάστε Περισσότερα

Η σημασία της μουσικής από την παιδική ηλικία

Αποσπάσματα από ομιλία της Φαίης ΡηγοπούλουΜουσικοπαιδαγωγος

Σύμφωνα με τη πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Florida, πρόωρα βρέφη που άκουγαν κατά τακτά διαστήματα μουσική ανεξαρτήτως είδους, ανέπτυξαν σημαντικά υψηλότερες διανοητικές και σωματικές ικανότητες από αυτά που μεγάλωσαν κατά τον ίδιο τρόπο αλλά χωρίς να ακούν τη μουσική.

Διαβάστε Περισσότερα