Έκτακτος τοκετός στο σπίτι

Έκτακτος τοκετός στο σπίτι

Είναι εξαιρετικά απίθανο να γεννήσετε στο σπίτι ή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, ιδίως αν είναι το πρώτο μωρό σας, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί.

Σε ένα ποσοστό λιγότερο από το 1 τοις εκατό των γεννήσεων μία γυναίκα χωρίς συμπτώματα τοκετού, ή κάποιες συσπάσεις, αισθάνεται ξαφνικά μία φοβερή επιθυμία ώθησης, πράγμα που μπορεί να σηματοδοτεί την επικείμενη άφιξη του μωρού της!

Εάν είχατε ήδη ένα γρήγορο και πολύ εύκολο τοκετό, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτική στα συμπτώματα αυτή τη φορά.

Να είστε έτοιμη να εξορμήσετε στο νοσοκομείο ή μαιευτήριο, επειδή ο δεύτερος αυτός τοκετός μπορεί να πάει ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά αν αισθανθείτε ότι δεν πρόκειται να προφτάσετε να πάτε εγκαίρως στο νοσοκομείο και βρίσκεστε στο σπίτι ή κάπου αλλού, και οι συσπάσεις σας γίνονται όλο και πιο ισχυρές και σύντομες, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Τι πρέπει να κάνετε πρώτα

Καλέστε το 166. Ενημερώστε ότι το μωρό σας έρχεται και ότι χρειάζεστε άμεσα βοήθεια. Ξεκλειδώστε την πόρτα, εάν ο σύντροφός σας δεν είναι μαζί σας, καλέστε ένα γείτονα ή κοντινό φίλο. Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας. Θα παραμείνει στο τηλέφωνο μαζί σας για να σας καθοδηγήσει μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Πιάστε πετσέτες, σεντόνια ή κουβέρτες. Στρώστε ένα για σας και έχετε άλλο ένα δίπλα σας για να τυλίξετε το μωράκι.

Εάν αισθανθείτε τη φοβερή αίσθηση της ώθησης, προσπαθήστε να το αποφύγετε με τεχνικές αναπνοής, και ξαπλώστε στο πλάι. Πρέπει να ξαπλώσετε ή να καθίσετε με στηριγμένη την πλάτη σας. Εάν γεννήσετε όρθια, το μωρό μπορεί να πέσει κάτω και να τραυματιστεί σοβαρά. Και μην ξεχάσετε να βγάλετε τα ρούχα και το εσώρουχό σας!

Τι πρέπει να κάνω αν το μωρό μου γεννηθεί, πριν φτάσει η βοήθεια

Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμη. Τα μωρά που φτάνουν γρήγορα, συνήθως γεννιούνται χωρίς προβλήματα, εύκολα.

Προσπαθήστε να το οδηγήσετε έξω όσο πιο απαλά γίνεται. Εάν ο ομφάλιος λώρος είναι γύρω από το λαιμό του μωρού σας, είτε βγάλτε το απαλά από το κεφαλάκι του ή χαλαρώστε το ώστε να σχηματίσει ένα βρόχο για να μπορέσει το υπόλοιπο σώμα να γλιστρήσει μέσα από αυτόν. Όταν το σώμα του είναι όλο έξω, μην τραβήξετε τον λώρο και μην προσπαθήσετε να τον κόψετε ή να τον διπλώσετε. Αφήστε τον συνδεδεμένο με το μωράκι σας μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Μείνετε εκεί που είστε, μέχρι να βγει ο πλακούντας πράγμα που πρέπει να γίνει σύντομα. Αφήστε τον πλακούντα συνδεδεμένο με τον ομφάλιο λώρο. Ο γιατρός θα το φροντίσει.

Στεγνώστε το μωρό σας αμέσως. Στη συνέχεια αφήστε το να ξεκουραστεί στην κοιλιά σας, ζεσταινοντάς το με το σώμα σας. Σκεπαστείτε και οι δύο με μία στεγνή κουβέρτα.

Αφαιρέστε τυχόν βλέννα ή αμνιακό υγρό από τα ρουθούνια του με απαλές κινήσεις των δακτύλων σας κατά μήκος της μυτούλας του.

Εάν δεν κλάψει αμέσως μετά τη γέννηση, τρίψτε του σταθερά την πλάτη από πάνω προς τα κάτω.

Ενώ περιμένετε την ιατρική βοήθεια, προσπαθήστε να το βάλετε να θηλάσει, προσοχή, αν το επιτρέπει ο ομφάλιος λώρος. Εκτός από το γεγονός ότι του προσφέρετε ασφάλεια και άνεση ο θηλασμός θα ωθήσει το σώμα σας να απελευθερώσει περισσότερη ωκυτοκίνη, ορμόνη που διεγείρει τις συστολές, οι οποίες θα βοηθήσουν τον πλακούντα (αν δεν έχει ήδη γίνει) να βγει.

Αφού λοιπόν βγει, εξακολουθήστε να το θηλάζετε για να βοηθήσετε τη μήτρα σας να συνεχίσει να συστέλλεται, για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η αιμορραγία. Αν το μωρούλι σας δεν θηλάσει, πρέπει να τονώσετε τις θηλές με το χέρι σας για να απελευθερωθεί η ορμόνη.

Μετά αφού ο πλακούντας βγει, είναι καλό να κάνετε μασάζ στη μήτρα σας τρίβοντας ζωηρά την κοιλιά σας ακριβώς κάτω από τον αφαλό σας. Αυτό θα βοηθήσει τη μήτρα να μείνει σε σύσπαση.

Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι πράγματι σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά επειδή κανείς ποτέ δεν ξέρει τις επιθυμίες του μικρού θησαυρού μας, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα.