Ένα διαφορετικό σούπερ μάρκετ

Ένα διαφορετικό σούπερ μάρκετ

Το πρώτο σούπερ μάρκετ στον κόσμο που πουλά μόνο ληγμένα τρόφιμα, άνοιξε στην Δανία.

Μπείτε μέσα στο καινούργιο σούπερ μάρκετ, WeFood, στην Κοπεγχάγη και θα βρείτε ότι όλες οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες από οποιοδήποτε άλλο παντοπωλείο στην πόλη.

Τι συμβαίνει;

Τα φαγητά έχουν περάσει την επίσημη ημερομηνία λήξης τους, ή έχει καταστραφεί η συσκευασία τους, με αποτέλεσμα να πεταχτεί το προϊόν, αν αυτό συνέβαινε σε ένα άλλο οποιοδήποτε κανονικό κατάστημα.

Το WeFood, που άνοιξε τις πόρτες του στις 22 Φεβρουαρίου, είναι το πρώτο κατάστημα με πλεόνασμα τροφίμων της Δανίας, που έχει σαν στόχο του να μειωθούν οι τεράστιες ποσότητες αποβλήτων τροφίμων, που ξεπερνούν καθημερινά τους 700.000 μετρικούς τόνους στη Δανία, και 1,3 δισεκατομμύρια τόνους σε όλο τον κόσμο.

Το σούπερ μάρκετ ελπίζει να τραβήξει τους αγοραστές με περιβαλλοντική συνείδηση, όπως επίσης και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και περιορισμένους προϋπολογισμούς, σύμφωνα με το Folkekirkens Nodhjelp, τοπική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση που συστάθηκε τον περασμένο χρόνο.

Ήδη η υπουργός τροφίμων της Δανίας Eva Kjer Hansen, επαινεί την προσπάθεια αυτή, προσπάθεια η οποία αντιμετώπισε αρνητικά σχόλια και νομοθετικές αντιπαραθέσεις στην ίδρυσή της.

Η Eva Kjer Hansen δήλωσε ότι το ποσό της σπατάλης στα τρόφιμα κάθε χρόνο είναι γελοίο.
Η Δανία στο σύνολό της, κάνει πολύ καλή δουλειά. Η χώρα «πετάει» 25% λιγότερο φαγητό από ότι πριν πέντε χρόνια και πολλά σούπερ μάρκετ πωλούν τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, σε μειωμένες τιμές.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία έχει απαγορευτεί στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απούλητα τρόφιμα, και ζητά από τα εστιατόρια να τα παραλαμβάνουν.

Κανένα όμως από τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος αγώνας για τη μείωση των αποβλήτων των τροφίμων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, οι άνθρωποι πετούν 50% περισσότερα τρόφιμα από ότι το 1990.

Εμπνευσμένα έργα όπως το WeFood στη Δανία μπορούν ίσως να βοηθήσουν και άλλες χώρες να αξιολογήσουν σωστά τις προτεραιότητές τους.