Επιλέγοντας τη σωστή προγεννητική βιταμίνη

Επιλέγοντας τη σωστή προγεννητική βιταμίνη

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε την φροντίδα του μωρού σας, και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε από τώρα, δηλαδή πριν τη σύλληψη. Ευτυχώς δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο ή πιο έξυπνο, από το να διαλέξετε μία προγεννητική βιταμίνη. Αυτή η καθημερινή φροντίδα θα σας κάνει να αισθάνεστε ασφάλεια γνωρίζοντας ότι το σώμα σας εφοδιάζετε με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να συλλάβετε και να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη.

Επίσης αν πάρετε μία βιταμίνη τώρα, θα έχετε λιγότερα επεισόδια ναυτίας και εμέτου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Είναι αλήθεια!  Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει, υπάρχει άλλος ένας σημαντικός λόγος, ορισμένες από τις βιταμίνες που βρίσκονται στα προγεννητικά συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την γονιμότητα. Πράγμα βέβαια που όλα τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν μωράκι το εύχονται.

Δείτε κάποιες συμβουλές για τις βιταμίνες αυτές:

Ελέγξτε την ετικέτα

Ψάξτε για μία βιταμίνη που έχει τουλάχιστον 0,4mg. φυλλικού οξέος. Λαμβάνοντας επαρκή ποσότητα της τόσο σημαντικής αυτής θρεπτικής ουσίας, τόσο πριν όσο και κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει το μωρό ένα ελάττωμα του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.

Το ασβέστιο είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις γυναίκες, (φροντίστε τα οστά σας κορίτσια!), είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είτε όχι. Αλλά είναι απαραίτητο όταν μεγαλώνετε άλλο ένα σύνολο οστών, του μωρού σας.

Εάν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο κάθε μέρα, από το γάλα, το γιαούρτι ή άλλες τροφές πλούσιες σε αυτό, βεβαιωθείτε ότι η βιταμίνη σας περιέχει ασβέστιο, χρειάζεστε περίπου 1000 mg την ημέρα.

Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος. Αν είστε αναιμική μιλήστε με το γιατρό σας για την ποσότητα που χρειάζεστε. Και μην ξεχάσετε να ψάξετε για κάποιες άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο (για τη γονιμότητα), ιώδιο (για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού) και βιταμίνη B6 (για να μειωθεί η πιθανή πρωινή αδιαθεσία).

Αν είστε χορτοφάγος, σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τις σωστές θρεπτικές ουσίες με τα συμπληρώματα διατροφής.

Βεβαιωθείτε ότι διαλύεται

Μερικές προγεννητικές βιταμίνες δεν διαλύονται εύκολα και αρκετά γρήγορα στο στομάχι σας, και αυτό σημαίνει ότι το σώμα χάνει θρεπτικά συστατικά. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ή το γιατρό σας γι’ αυτό.

Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να το καταπιείτε

Αν έχετε δυσκολία στην κατάποση, ιδίως αν είναι αρκετά μεγάλο το χάπι, δείτε αν μπορείτε να βρείτε κάτι άλλο, (να γλιστρά ευκολότερα). Τα χάπια χωρίς ασβέστιο είναι μικρότερα (το ασβέστιο καταλαμβάνει πολύ χώρο), οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από αυτά, αλλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε ασβέστιο με άλλους τρόπους.

Τα χάπια που μπορείτε να μασήσετε είναι επίσης καλά, αλλά μην περιμένετε σπουδαία γεύση! Αν διαπιστώσετε ότι η βιταμίνη που παίρνετε σας φέρνει δυσκοιλιότητα ή αέρια, μάλλον είναι ο σίδηρος. Συζητήστε με το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

Μην υπερφορτώνεστε με συμπληρώματα διατροφής

Η υπερβολή δεν είναι σωστή όταν πρόκειται για βιταμίνες. Οπότε, μείνετε με τη συνιστώμενη δόση και μην πάρετε τίποτε επιπλέον, εκτός αν το συνιστά ο γιατρό σας.

Συζητήστε οπωσδήποτε μαζί του αν θέλετε να παίρνετε συμπληρώματα βοτάνων, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή στην προσπάθειά σας να συλλάβετε.

Και γενικά είναι καλό να είστε σε επικοινωνία με το γιατρό σας για κάθε συμβουλή ή κάποια ανησυχία που ίσως έχετε.