Εργαζόμενες μητέρες: καλύτερη υγεία από αυτές που μένουν στο σπίτι.

εργαζόμενες μητέρεςΣύμφωνα με μία νέα μελέτη οι εργαζόμενες μητέρες δηλώνουν καλύτερη ψυχική και πνευματική υγεία, από τις μητέρες που εργάζονται με μερική απασχόληση ή δεν εργάζονται καθόλου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Akron και Penn State, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γυρίζουν στη δουλειά τους σύντομα μετά τη γέννηση του παιδιού τους, έχουν περισσότερη ενέργεια και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη στην ηλικία των 40 ετών.

« Η εργασία κάνει καλό στην υγεία σας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Δίνει στις γυναίκες ένα σκοπό, αυτοεκτίμηση, έλεγχο και αυτονομία. Βρίσκονται σε μία θέση, όπου ειδικεύονται σε κάτι, και πληρώνονται», δηλώνει σε μία συνέντευξη η Adrianne Frech, επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας. Και συνεχίζει : «Εάν οι γυναίκες κάνουν σωστές επιλογές πριν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, θα έχουν πολύ πιθανόν καλύτερη υγεία αργότερα. Παράδειγμα καλής επιλογής θα ήταν να καθυστερήσετε την πρώτη εγκυμοσύνη μέχρι να παντρευτείτε και να τελειώσετε την εκπαίδευσή σας, ή να μην καθυστερήσετε πολύ καιρό έως ότου επιστρέψετε στην εργασία σας».

Οι μητέρες, δηλώνουν οι ειδικοί, μπορούν να επωφεληθούν για διάφορους λόγους από την πλήρη απασχόληση. Οι εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση, κερδίζουν περισσότερα χρήματα, έχουν περισσότερες ευκαιρίες για προαγωγή και περισσότερα εργασιακά οφέλη από τις μητέρες που έχουν μερική απασχόληση.

Οι μητέρες που μένουν στο σπίτι είναι οικονομικά εξαρτημένες και σε υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης από τις εργαζόμενες μητέρες.

Επίσης εκτός από τις εργαζόμενες ή όχι μητέρες, οι γυναίκες που είναι καιρό άνεργες, όχι από δική τους επιλογή, ανέφεραν τα περισσότερα προβλήματα υγείας.

«Ο αγώνας για να κρατήσουν μία θέση εργασίας, η το να είναι σε συνεχή αναζήτηση εργασίας με καλύτερες συνθήκες, κάνει καλό στην υγεία, ψυχική και σωματική. Αυτές που διακόπτουν την εργασία τους αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια από τις άλλες και πολλά μειονεκτήματα με την πάροδο του χρόνου» δηλώνει η Adrianne Frech. Επιμένει δε, να συμβουλεύει τις νέες γυναίκες να τελειώνουν τις σπουδές τους και να εργάζονται λίγο καιρό πριν αποκτήσουν παιδάκι.

«Μην αφήνετε κρίσιμες αποφάσεις της ζωής, όπως ο γάμος και η απόκτηση παιδιών, να επηρεάσουν την επένδυση σας στον τομέα της εκπαίδευσης ή την φιλοδοξία σας για τη δουλειά. Γιατί στο τέλος, οι γυναίκες είναι αυτές που καταλήγουν να κάνουν περισσότερες υποχωρήσεις προς όφελος της οικογένειας. Η εργασία θα σας κάνει καλό. Θα έχετε την ευκαιρία να βάλετε λίγα χρήματα στην άκρη και επίσης σε περίπτωση διαζυγίου, είναι πολύ πιο δύσκολο να ενταχθείτε πάλι στο εργατικό δυναμικό αν δεν έχετε ένα καλό βιογραφικό. Μην αφήσετε την εργασία και την μόρφωσή σας». Συμβουλεύει πάντα η Adrianne Frech.

Αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα μελέτη, έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία, όπως η απασχόληση πριν από την εγκυμοσύνη, τη φυλή / εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, προηγούμενη κατάσταση υγείας και την ηλικία τους όταν απέκτησαν το πρώτο παιδί τους.

Συμπέρασμα λοιπόν. Δεν μένουμε σπίτι. Τελειώνουμε τις σπουδές μας. Είμαστε έξυπνες, καπάτσες, καλά οργανωμένες και τα προλαβαίνουμε όλα!!!