Φροντίδα του μωρού

Αναμένατε την άφιξη του μωρού σας στο σπίτι πως και πως. Δεν μπορούσατε ποτέ όμως να φανταστείτε πως αυτό το μικρό πλασματάκι εξαρτάται εξολοκλήρου από εσάς και πως τελικά χρειάζεται τόση φροντίδα.

Εδώ μπορεί να βρείτε λύσεις που μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά χωρίς αυτές ίσως πολλά πράγματα να γίνουν… βουνό! Πρόκειται για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του παιδιού, που σιγά-σιγά θα γίνει …παιχνιδάκι για εσάς και το μωρό σας.

 


Αλλαγή πάνας

Μωρό Αλλαγή πάναςΕπιτέλους ήρθε το μωρό στο σπίτι. Μαζί του έφτασαν και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις που σιγά σιγά και με υπομονή θα γίνουν απλά ρουτίνα…

Πρέπει να γνωρίζετε πως θα χρειαστείτε στην αρχή από 7- 10 πάνες ημερησίως.(υπάρχουν ελάχιστοι γονείς οι οποίοι επιλέγουν πάνινες πλενόμενες πάνες). Αυτό βέβαια προϋποθέτει χρόνο από πλευράς γονιών)

Είναι καλό να έχετε σε μια μεριά όλα όσα χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας.

Τι πρέπει να έχετε πάντα δίπλα σας ή στην τσάντα σας στην περίπτωση που είστε έξω από το σπίτι:

  • Μια καθαρή πάνα(αν χρησιμοποιείτε πάνινες και μια παραμάνα ασφαλείας)
  • Ένα αντισηπτικό για τα χέρια σας που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα
  • Μια αλοιφή για τους ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή
  • Μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό
  • Μερικά στρογγυλά βαμβάκια
  • Μια πετσέτα
  • Υγρά μαντηλάκια

Στην αρχή θα είναι σίγουρα δύσκολο να πιάσετε αυτό το εύθραυστο πλασματάκι στα χέρια σας, όμως με αρκετή υπομονή θα τα καταφέρετε.

Ξαπλώστε το μωράκι σας ανάσκελα πάνω στην αλλαξιέρα ή όπου σας βολεύει και είναι ασφαλές για το παιδί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική αδιάβροχη πάνα για να μην τα κάνετε όλα μούσκεμα. Βγάλτε του την βρώμικη πάνα.

Αν είναι καλοκαίρι ή αν ο χώρος είναι ζεστός είναι πολύ ωραίο να το αφήσετε για λίγο γυμνό ώστε να πάρει λίγο αέρα … βάλτε το κάτω τη βρύση με τον ποπο γυρισμένο προς αυτή και να ξεπλύνετε το (αφού πρώτα έχετε τσεκάρει την θερμοκρασία του νερού).

Έπειτα πάρτε τα βαμβάκια ή ένα μικρό πανάκι και καθαρίστε σχολαστικά την περιοχή. Επιμείνετε ιδιαίτερα στις «δίπλες» που κάνει το δερματάκι τους. Συνήθως εκεί μαζεύεται αρκετή βρωμιά.

Αν το μωρό σας είναι κοριτσάκι τότε σκουπίστε από μπροστά προς τον ποπό.(διαφορετικά μπορεί να μεταδώσετε μικρόβια)

Αν είναι αγόρι βγάλτε προσεκτικά την πάνα γιατί η επαφή με τον δροσερό αέρα θα τον κάνει πολύ πιθανά να σας καταβρέξει….

Αντί για το βαμβάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρά μαντηλάκια. Έπειτα περάστε με μια στεγνή και καθαρή πετσέτα

Τέλος πριν την καθαρή πάνα βάλτε του την ειδική κρέμα για τυχόν ερεθισμούς


Φροντίδα των παιδικών ρούχων

Μωρό Φροντίδα των παιδικών ρούχων Η φροντίδα των ρούχων του μωρού έχει σημασία γιατί έμμεσα φροντίζουμε και το δέρμα του μωρού, που τους πρώτους μήνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Τα ρούχα του μωρού σας μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο με ειδικό απορρυπαντικό που είναι δερματολογικά ελεγμένο.

Μια λύση είναι το πράσινο σαπούνι το οποίο τώρα πια κυκλοφορεί και σε τέτοια μορφή που είναι κατάλληλη και για το πλυντήριο. Διαφορετικά προτιμήστε ένα προϊόν που δεν θα περιέχει πρόσθετα αρώματα ή χρωστικές.

Είναι σημαντικό να πλύνετε τα μωρουδιακά πριν τα φορέσει το μωρό σας. Σε καμία περίπτωση τα καινούργια ρούχα δεν φτάνουν τελικά στα χέρια μας φρεσκοπλυμένα

Αν τα ρουχαλάκια έχουν διάφορα διακοσμητικά, (κορδελάκια, κορδόνια ή ακόμη και φερμουάρ) μπορείτε να τα πλύνετε μέσα σε μια μαξιλαροθήκη ώστε να μην χαθούν ή μπλεχτούν με τα άλλα ρούχα.

Αυτή είναι πολύ καλή ιδέα και για μικρά αξεσουάρ του μωρού όπως :κάλτσες, γαντάκια, εσώρουχα και άλλα.

Πολλοί συνηθίζουν να πλένουν τα ρούχα του μωρού χωριστά από τα υπόλοιπα.


Μανικιούρ πεντικιούρ για βρέφη

Μεγάλωσαν τα νυχάκια του μωρού σας και μαζί με αυτά και η απελπισία σας; Κουνάει χεράκια ποδαράκια και έχει γεμίσει γρατσουνιές παντού με τα νύχια του;

Πολλά μωρά γεννιούνται με μακριά νύχια. Αν και το δικό σας μωρό γεννήθηκε με μακριά νύχια είναι καλύτερα να περιμένετε να σκληρύνουν λίγο πριν τα κόψετε.

Μπορεί να βρείτε βολικό να του κόβετε τα νυχάκια παρέα με κάποιον άλλο ή να ακολουθήσετε την μέθοδο που ακολουθούν πολλοί γονείς : να τα «πιάσετε στον ύπνο». Μπορείτε αν το μωρό σας δεν ξυπνάει εύκολα να του κόψετε τα νύχια την ώρα που κοιμάται.

Χρησιμοποιήστε το ειδικό ψαλιδάκι (με στρογγυλές μύτες) ή με τον ειδικό νυχοκόπτη, κρατώντας την παλάμη του με το ένα σας χέρι ενώ με το άλλο κόψτε του τα νύχια. Πιέζοντας ελαφρά το δερματάκι κάτω από νύχι, το απομακρύνεται και έτσι αποφεύγετε να το πονέσετε με μια τυχόν λάθος κίνηση. Μην ξεχνάτε να στρογγυλεύετε τρις γωνιές για να αποφύγετε γρατζουνιές.

Αν το μωρό σας είναι εξαιρετικά συνεργάσιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χάρτινη λίμα για τα νύχια…έτσι ελαττώνεται κάθε πιθανότητα μικροτραυματισμού.

Στην περίπτωση που τραυματίσετε λίγο το δαχτυλάκι του μωρού μην πανικοβληθείτε. Συμβαίνει και στους καλύτερους μανικιουρίστες.

Μην χρησιμοποιήσετε τραυμαπλάστ/ τσιρότο. Τα βρέφη βάζουν συνεχώς τα δάχτυλα στο στόμα και υπάρχει κίνδυνος να το καταπιούν.

Πάρτε μια αποστειρωμένη γάζα, κρατήστε τη στο δαχτυλάκι του λίγο σφιχτά μέχρι να σταματήσει το αίμα και αφαιρέστε την

Από την βρεφική μέχρι την νηπιακή ηλικία τα νυχάκια τους μεγαλώνουν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί να τα περιποιείστε ακόμη και μια φορά την εβδομάδα…


Το πρώτο του μπάνιο

μωρό μπάνιο για το ΜωρόΤα μωρά σε γενικά πλαίσια αγαπούν το νερό μιας και μεγάλωσαν μέσα σε αυτό.

Αν το μπάνιο του συνοδεύετε από την δική σας ηρεμία, καλή προετοιμασία, αγάπη και φροντίδα, το μπάνιο θα γίνει απόλαυση για όλους σας. Συνήθως το καθημερινό μπάνιο ξηραίνει την επιδερμίδα. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το μωρό μπορεί να κάνει μπανάκι χωρίς να χρησιμοποιούμε σαμπουάν ή αφρόλουτρα. Λίγο λαδάκι μέσα στο νερό που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, είναι αρκετό.

Εξειδικευμένα προϊόντα (αφρόλουτρο και σαμπουάν) μπορεί να χρησιμοποιούν οι γονείς 1-2 φορές την εβδομάδα.

Περιποίηση αφαλού

Ο ομφαλός του μωρού σας -το σημείο που σας ένωνε μέχρι τώρα μαζί του- θα χρειαστεί από μία έως τέσσερις εβδομάδες για να πέσει. Ως τότε είναι καλό να το απολυμαίνετε γύρω-γύρω με ένα βαμβακάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα ή κάποιο άλλο αντισηπτικό που θα σας συστήσει ο παιδίατρος(κατά προτίμηση μετά από κάθε αλλαγή πάνας). Προσέξτε ώστε η πάνα να μην έρχεται σε επαφή με τον αφαλό. Συνήθως οι βρεφικές πάνες δεν ενοχλούν το μωρό σε αυτό το σημείο.

Πολλοί γιατροί συνιστούν μέχρι να πέσει ο αφαλός να μην βρέχεται η περιοχή. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το νερό δεν δημιουργεί πρόβλημα, απλά θέλει προσοχή στο πλύσιμο. Ακούστε τις οδηγίες του δικού σας γιατρού. Εάν δεν θέλετε να βρέξετε τον αφαλό του μπορείτε να το λούζετε και να πλένετε το κορμάκι του με βρεγμένη πετσέτα τοπικά σε εκείνο το σημείο ίσως πάνω στον πάγκο που το αλλάζετε.

Αν δείτε ή διαπιστώσετε, υγρά, άσχημη οσμή ή ερεθισμό ενημερώστε το γιατρό σας.


Τα πρώτα «μακροβούτια»

μωρό στη μπανιέραΉρθε η ώρα για την πρώτη του βουτιά και εσείς αισθάνεστε αβοήθητοι στον ωκεανό της πλαστικής παιδικής μπανιέρας; Χαλαρώστε, οργανωθείτε και θα τα καταφέρετε μια χαρά.

Μαζέψτε κοντά σας ότι θα χρειαστείτε: οπλιστείτε με υπομονή και αν θέλετε «μοιραστείτε» το μπάνιο του μωρού σας με τον σύντροφο σας (δύο είναι καλύτερα από έναν) άλλωστε με αυτόν τον τρόπο θα το διασκεδάσετε παρατηρώντας τις αντιδράσεις του μικρού σας δελφινιού. (tip : αποθανατίστε την πρώτη του βουτιά)

Τι θα χρειαστείτε κοντά σας

  • 1-2 πετσέτες ή ένα μπουρνούζι
  • Εσώρουχα ,ρούχα
  • Ειδικό σαμπουάν- αφρόλουτρο για τα βρέφη
  • Μια λεκάνη για το μπάνιο του μωρού
  • Μια καθαρή πάνα
  • Ένα σφουγγαράκι μαλακό(π.χ φυσικό σφουγγάρι) ή ένα κομμάτι μαλακή πετσέτα που θα το χρησιμοποιείτε για το μπάνιο του μωρού και μπορείτε να το πλένετε μαζί με τα ρουχαλάκια του…
  • Την κρέμα που χρησιμοποιείτε για το σώμα του

Μπορείτε να το κάνετε μπάνιο όποια ώρα της ημέρας επιθυμείτε. Όμως κατά γενική ομολογία το βραδινό μπάνιο θα εξασφαλίσει στο μωρό και κατά συνέπεια και σε εσάς έναν καλό ύπνο…

Προσπαθήστε να μετριάσετε τις απότομες κινήσεις. Είναι καλύτερα να επιλέξετε να κάνετε το μωρό σας μπάνιο όταν δεν θα βιάζεστε.

Βάλτε στην λεκάνη από 3 -10 εκατοστά περίπου νερό. Μην αφήνετε το νερό της βρύσης να τρέχει γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει η θερμοκρασία του(μην αφήνετε έστω και για λίγα δευτερόλεπτα το μωρό μόνο του μέσα στο νερό)

Δοκιμάστε το νερό με τον αγκώνα σας ή με το εσωτερικό του καρπού σας. Το νερό δεν χρειάζεται να καίει αλλά να είναι χλιαρό.

Μπορείτε να στρώσετε την λεκάνη με μια πετσέτα για να μην γλιστράει.

Δίπλα στην λεκάνη γεμίστε ένα μπολ με νερό σαν κι αυτό που βάλατε στην λεκάνη και αφήστε μέσα το σφουγγαράκι ή το πανάκι του .

Υπολογίστε ότι πρέπει να μεταφέρετε ίσως το μωρό χωρίς τα ρουχαλάκια του οπότε έχετε πάντα κοντά σας την πετσέτα του.

Φροντίστε το δωμάτιο να είναι ζεστό τόσο ώστε να νοιώθετε άνετα. Τα μωρά χάνουν την θερμοκρασία του σώματός τους πολύ εύκολα.

Αν το μωρό προβάλει αντιρρήσεις ως προς το μπάνιο μην το πιέσετε πάρα πολύ. Συνεχίστε να το καθαρίζετε με την πετσέτα σχολαστικά και σε λίγες ημέρες ξαναπροσπαθήστε σιγά σιγά μέχρι να τα καταφέρετε…

  • Πριν το γδύσετε εντελώς ακουμπήστε το σε μία πετσέτα και με ένα καθαρό πανάκι ή βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό πλύνετε του το πρόσωπο ξεκινώντας από τα μάτια.
  • Καθαρίστε τα αυτιά (μόνο το πτερύγιο)και τη μυτούλα
  • Μην βουτήξετε το μωρό απότομα μέσα στο νερό. Προσπαθήστε να το βάλετε σιγά σιγά…βάζοντας στο νερό πρώτα τα ποδαράκια του…
  • Πλύντε του το σώμα και επιμείνετε στον λαιμό του(μαζεύει βρωμιά) και όπου αλλού το δερματάκι του κάνει «δίπλες».
  • Αν είστε μόνοι σας πιάστε το μωρό με το ένα χέρι στηρίζοντας το κεφαλάκι του και με άλλο κάνοντας απαλές κινήσεις λούστε το με τα «μήλα» των δακτύλων σας. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σαμπουάν που δεν φέρνει δάκρυα.
  • Αφού το λούσετε στο ξέβγαλμα βάλτε το χέρι σας στο μέτωπο ώστε να μην τρέξουν οι σαπουνάδες στα ματάκια του. Συνήθως αυτό δεν τους είναι και πολύ ευχάριστο…
  • Προσπαθήστε να είστε σύντομοι (μεγαλώνοντας το μωράκι σας μπορείτε να παρατείνετε το μπάνιο του λίγη ώρα παραπάνω)
  • Μόλις τελειώσετε τυλίξτε το μωρό στην πετσέτα και καλύψτε του το κεφαλάκι.
  • Αλείψτε το με μια ειδική ενυδατική κρέμα ή κάποιο παιδικό λαδάκι κάνοντάς του ελαφρύ μασάζ.( το μασάζ είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τα μωρά. Αρκεί να σκεφτείτε πως δεν έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν πλευρό όταν πιάνονται και εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς. Τα μωρά βρίσκονται για 9 μήνες μέσα στο νερό-στην κοιλιά της μαμάς- όπου δεν αντιλαμβάνονται το βάρος του σώματος τους. Είναι για αυτά πραγματικά δύσκολο να συνηθίσουν από την στιγμή που γεννιούνται και ζουν πια σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον…)
  • Αν το μπάνιο δεν γίνει τελικα πολύ αγαπητό από το δικό σας το παιδί μην ανησυχείτε. Μειώστε το χρόνο της διαδικασίας και βρείτε τρόπους να το ανταμείψετε κάθε φορά. Συνοδεύετε την διαδικασία του μπάνιου με διάφορα αξεσουάρ όπως παιχνίδια ή αδιάβροχα παραμύθια κ.α.

Να θυμάστε ότι το μπάνιο του μωρού δεν είναι πάντα η ειδηλιακή εικόνα των διαφημίσεων με τα χαρούμενα μωρά γεμάτα σαπουνάδες αλλά η επιτυχία του προϋποθέτει υπομονή, εφευρετικότητα, προσαρμογή και χρόνο.


Ουπς! Το μωρό ρεύτηκε

μωρό ρέψιμο του μωρούΤο ρέψιμο είναι μια σημαντική διαδικασία για τα μωρά. Κατά την διάρκεια του φαγητού τα μωρά καταπίνουν αρκετό αέρα. Έτσι μετά από κάθε γεύμα μην παραλείπετε να τα βοηθάτε να ρευτούν.

Αν αυτό δεν γίνει μπορεί να τους φέρει αέρια, πόνους στην κοιλιά ή ακόμη και εμετό.

Βάλτε το μωρό σε όρθια στάση στον ώμο σας(ή βρείτε μια θέση που βολεύει και τους δύο) και χτυπήστε το ελαφρά στην πλατούλα.

Αυτό θα το βοηθήσει αρκετά. Συνήθως τα μωρά μαζί με το ρέψιμο βγάζουν και γουλίτσες. Βάλτε πάνω στον ώμο σας και κάτω από το σαγόνι του μωρού μια πετσετούλα.

Πολλές φορές χρειάζεται να ρευτούν και κατά την διάρκεια του γεύματος. Αν δείτε ότι το μωρό δυσκολεύεται να συνεχίσει να πίνει το γάλα βοηθήστε το να ρευτεί και συνεχίστε το τάϊσμα. ( ίσως χρειαστεί να ακολουθείτε αυτή η διαδικασία για κάθε 60 ή 80 γραμμάρια)

Αν το μωράκι σας έχει γαστροιοσοφαγική παλινδρόμηση δοκιμάστε (και σε συνεννόηση με τον γιατρό ) να σταματάτε περισσότερες φορές το γεύμα του για να ρευτεί.

Για τους πρώτους 6 μήνες περίπου είναι καλό μετά το γεύμα να κρατάτε το μωρό σε όρθια στάση για 10- 15 λεπτά. Έτσι το βοηθάτε να μην κάνει εμετό.

Καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει δεν θα χρειάζεται να κάνετε όλα τα παραπάνω μιας και θα μάθει να τρώει χωρίς να καταπίνει αέρα.


Πονάει το δοντάκι

Συνήθως μετά τους έξι μήνες θα «σκάσουν μύτη» τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας.

Βέβαια το πρώτο δοντάκι ποικίλει από παιδί σε παιδί… Υπάρχουν και παιδιά που έχουν κάποια δοντάκια από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους!

Πως θα καταλάβω ότι βγάζει δοντάκια;

Θα δείτε ότι το μωρό σας είναι πιο νευρικό και κλαψιάρικο από ότι συνήθως. Ίσως παρουσιάσει δυσκολία στον ύπνο και θα έχει αυξημένη εκροή σάλιου.

Θα θέλει διαρκώς και με μανία να βάζει κάτι ή τα χεράκια του στο στόμα.Τα ούλα του θα πρηστούν ελαφρά και θα είναι σκληρά. Μπορεί ακόμη να μην έχει την συνηθισμένη όρεξη για φαγητό

Οπλιστείτε με υπομονή. Το μωρό σας, χρειάζεται συμπαράσταση σε τούτη την καινούργια του δοκιμασία.

Ρωτήστε τον γιατρό αν υπάρχει δυνατότητα να σας δώσει κάτι για τα ούλα του που θα το ανακουφίσει. Δοκιμάστε να του δώσετε ένα από τα ειδικά αντικείμενα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα μωρά μπορούν να τα μασήσουν και να ανακουφιστούν προσωρινά από τον πόνο.(μην τα δέσετε ποτέ γύρω από το λαιμό του μωρού ώστε να μην του πέφτει. Έχει αρκετή δύναμη και μπορεί να μπερδέψει το κορδόνι γύρω από το λαιμό του)

Με καθαρά χέρια προσπαθήστε να του κάνετε με το δάχτυλό σας απαλό μασάζ στα ούλα του. Πολλές φορές τα ανακουφίζει και απολαμβάνουν αυτή την φροντίδα

Σκουπίστε του τακτικά τα σαλάκια του για να προλάβετε τυχόν εξανθήματα γύρω από το στόμα και για να μην μουσκεύει τα μπλουζάκια του.

Έτσι το μωρό θα καταφέρει να αποκτήσει τα 20 πρώτα του δόντια μέχρι το τρίτο έτος περίπου! Φροντίστε τα πρώτα του δόντια σαν να ήταν τα μόνιμα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικά σε μια σειρά από λειτουργίες.

Tip για την φροντίδα των δοντιών τους: Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουν και τα παιδιά πόσο χρειάζεται να είναι τα δόντια τους υγειή. Θα μάθουν να τα φροντίζουν αν παρακολουθούν εσάς να τα βουρτσίζετε τακτικά.

Μπορείτε να μετατρέψετε το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδι.( πχ κάντε διαγωνισμό για το ποιος ξεβγάζοντας το στόμα του θα πετύχει την τρύπα του νιπτήρα)

Φροντίστε ακόμη και τα πρώτα δόντια του βρέφους με μία γάζα ή ένα μαλακό πανάκι που απλά θα το βρέξετε και με αυτό θα τα καθαρίσετε απαλά.

Αφού ξεκινήσετε να ταΐζετε το μωρό με στερεά τροφή, αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό ή ζάχαρη. Είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τα δόντια. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την γλυκιά γεύση της ζάχαρης με διάφορες γεύσεις από φρέσκα φρούτα.

Μπορείτε να συζητήσετε στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον τις αποφάσεις που έχετε πάρει σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού ώστε να αποφεύγετε τυχόν προβλήματα σε κάθε επίσκεψη που θα σας κάνουν. (π.χ ενημερώστε τους ότι δεν τρώει γλυκά).

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα εξειδικευμένη για παιδιά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε super market και φαρμακεία. Οι παιδικές οδοντόκρεμες είναι άκακες εάν τις καταπιούν τα παιδιά.


Το μωρό μπουσούλησε

μωρό Το μωρό μπουσουλάειΣκεφτείτε τον εαυτό σας καθηλωμένο σε ένα κρεβάτι η μια αγκαλιά με μόνες εναλλακτικές στάσεις μπρούμυτα, ανάσκελα ή καθισμένος.

Φανταστείτε τι χαρά θα σας έδινε η καινούργια σας ικανότητα για μπουσούλημα.

Νέος τρόπος εξερεύνησης που θα σας επέτρεπε να δείτε καινούργια πράγματα, με διαφορετικό τρόπο και οπτική και επιπλέον δεν θα χρειαζόσασταν τους μεγάλους τόσο πολύ. Αρκεί λοιπόν να σκεφτούμε αυτά για να δούμε πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία για τα παιδιά. Συγχρόνως θα δυναμώσουν και οι μύες που θα του χρειαστούν για το περπάτημα.

Η χρονική στιγμή που θα καταφέρει ένα μωρό να μπουσουλάει δεν είναι η ίδια για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που δεν θα περάσουν από το στάδιο του μπουσουλήματος μιας και δεν θα τα προβληματίσει η μετακίνησή τους από την μια άκρη του δωματίου στην άλλη… έτσι θα «πάνε» κατευθείαν στο περπάτημα.

Υπάρχουν «διάφορα είδη μπουσουλήματος». Ένα μωρό μπορεί να μπουσουλήσει με την όπισθεν, με το πλάι ή μπροστά. Όποιο τρόπο κι αν υιοθετήσει το δικό σας μωρό μην προσπαθήσετε να του τον αλλάξετε. Δεν θα παίξει κανένα απολύτως ρόλο στην μετέπειτα ανάπτυξη του. Γενικότερα μην το πιέσετε να μπουσουλήσει. Εκείνο αισθάνεται πότε είναι έτοιμο…

Μπορείτε όμως να το ενθαρρύνετε και να προετοιμάσετε ένα χώρο που δεν θα το δυσκολέψει σε αυτή του την ενέργεια. Αυτό μπορεί και να συμβεί ανάμεσα στους 8-10 μήνες.

  • Δραστηριοποιηθείτε και εσείς στο πάτωμα και μεταφέρετε αρκετά παιχνίδια εκεί, βάλτε το μωρό μπρούμυτα για να παίξει. Βάλτε του το αγαπημένο του παιχνίδι πιο μακριά από εκεί που μπορεί να το φτάσει και αφήστε το να προσπαθήσει… (μην φτάσετε στα όρια των «βασανιστηρίων» κάποιες φορές βοηθήστε το λίγο και μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε όταν τα καταφέρει.
  • Καθίστε λίγο μακριά του και καλέστε το να έρθει κοντά σας. Αν δείτε πως ξεκινά τις προσπάθειες κάποιες φορές μπορείτε να βάλετε (σαν αντίσταση) το χέρι σας στις πατούσες του και να του δώσετε ώθηση.
  • Τυλίξτε μια πετσέτα σε ρολό ή χρησιμοποιήστε ένα κυλινδρικό μαξιλάρι και βάλτε τη κάτω από το στήθος του. Θα του ελευθερώσει τα χέρια και ίσως το βοηθήσει να «ρολάρει» (πάντα υπό την επίβλεψη σας) ακόμη θα έρθει πιο κοντά στην γνωστή στάση του μπουσουλήματος κι έτσι ίσως εμπνευστεί για τις πρώτες προσπάθειες.

Τα πρώτα μέτρα ασφάλειας

Η λέξη «μη» και ειδικά όταν ένα μωρό την ακούει συνέχεια μπορεί να λειτουργήσει αποκαρδιωτικά. Σκεφτείτε πως το μωρό δεν γνωρίζει τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Για να το μάθει χρειάζεται εκπαίδευση…καμιά «ποινή» δεν έχει νόημα για το βρέφος γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό.

Καλό για το μωρό είναι να είναι χορτάτο καθαρό και να το αγαπούν…

Ακόμη κι όταν του λέτε «όχι» κάντε το με σταθερή φωνή.

  • Δίνετε στο παιδί σύντομες και σαφείς οδηγίες. Π.χ. όχι στην καρέκλα μπορεί να χτυπήσεις. Έπειτα απομακρύνεται το μακριά με ευγενικό τρόπο.
  • Προετοιμάστε το περιβάλλον του σπιτιού με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει στο μωρό σας ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων και να διασφαλίζει σε εσάς περισσότερη ηρεμία και σιγουριά . Πιο συγκεκριμένα: Αν έχετε σκάλες αποκλείστε τις με κάποιο τρόπο ή βάλτε ειδικά κάγκελα που υπάρχουν γι αυτή την περίπτωση
  • Απομακρύνετε όλα τα μικροαντικείμενα από τον χώρο. Για μεγάλο διάστημα ίσως τα μόνα διακοσμητικά στο σπίτι να είναι τα παιχνίδια του μωρού.
  • Απομακρύνετε αντικείμενα που μπορεί να πέσουν επάνω στο παιδί, όπως : φωτιστικά ή διακοσμητικά δαπέδου, ελαφριά μικρά τραπεζάκια.
  • Αν έχετε την δυνατότητα εξασφαλίστε περισσότερο ελεύθερο χώρο κάνοντας στην άκρη τα έπιπλα στα δωμάτια που κινείτε κυρίως.
  • Καθαρίστε τα χαμηλά ράφια από τυχόν βιβλία. Απομακρύνεται φυτά εσωτερικού χώρου. Τώρα πια μπορεί να «κολατσίσει» εκείνο το λουλουδάκι που είχε βάλει στο μάτι από όταν ήταν στην αγκαλιά σας…
  • Η τηλεόραση και το βίντεο πρέπει να είναι σε ασφαλή θέση γιατί είναι εύκολο να τα τουμπάρει…
  • Μην χρησιμοποιείτε τραπεζομάντιλο. Μπορεί να το τραβήξει και να του έρθουν όλα στο κεφάλι.
  • Μην ξεχνάτε την σιδερώστρα και κατά προτίμηση μην σιδερώνετε στον ίδιο χώρο με το μωρό.
  • Ασφαλίστε τα ντουλάπια της κουζίνας με ειδικά κλιπς ή με ένα χοντρό λαστιχάκι. Η κουζίνα είναι γεμάτη από απορρυπαντικά και επικίνδυνα σκεύη. Αφού το μωράκι σας μπουσούλησε σύντομα θα επιχειρήσει να σηκωθεί και όρθιο. Έτσι τώρα θα φτάνει ένα σωρό πράγματα…
  • Καλύψτε τις γωνίες του τραπεζιού με τα ειδικά προστατευτικά.
  • Βάλτε προστατευτικά στις πρίζες.
  • Φροντίστε ώστε να μην έχει πρόσβαση στην τουαλέτα.
  • Αν τα τζάμια της μπαλκονόπορτας δεν είναι ασφαλή βάλτε το ειδικό φιλμ που κυκλοφορεί στην αγορά το οποίο σε περίπτωση που σπάσουν δεν τους επιτρέπει να θριματιστούν…

Τα πρώτα βήματα

μωρό Τα πρώτα βήματα του μωρούΜετά από το μπουσούλημα το μωρό σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα.

Αυτό θα δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σε εκείνο και σε εσάς. Φροντίστε ώστε να νοιώσει ασφάλεια σε αυτή του την μεγάλη κατάκτηση, υποστηρίξτε τις προσπάθειες που κάνει επιστρατεύστε όλες σας τις δυνάμεις γιατί θα διανύσετε και εσείς πολλά χιλιόμετρα μαζί του και όλα θα πάνε καλά!

Ο κατάλληλος εξοπλισμός για τα πρώτα βήματα

Πολύ γονείς προτιμούν να αφήσουν τον «νέο πεζοπόρο» ξυπόλυτο ώστε να απολαύσει τα πρώτα του βήματα. Παρόλα αυτά ήρθε η ώρα να αγοράσετε τα πρώτα του παπουτσάκια ακόμη κι αν δεν του τα φοράτε συνέχεια.

Διαλέξτε εκείνα τα παπουτσάκια που θα είναι μαλακά, θα εφαρμόζουν καλά στα ποδαράκια του και θα είναι εύκαμπτα.

Είναι καλό αφού τα φορέσετε μετά από κάποια ώρα να τα βγάλετε και να ελέγξετε τα πόδια του παιδιού για τυχόν κοκκινίλες ή σημάδια (που σημαίνει πως δεν εφαρμόζουν καλά).

Επιλέξτε να πάτε πρωί για την αγορά των παπουτσιών, γιατί όπως και στους μεγάλους έτσι και στα παιδάκια μπορεί να πρηστούν τα πόδια τους μετά από κάποιες ώρες ορθοστασίας. Ελέγχετε μια φορά το μήνα το νούμερο των παπουτσιών αν εξακολουθεί να είναι το σωστό. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αναπτύσσονται πάρα πολύ γρήγορα.

Το μωρό ξεκίνησε διστακτικά τα πρώτα του βήματα τι να κάνω;

Είναι μια συναρπαστική στιγμή για εσάς και το μωρό σας. Για το μωρό είναι μια σημαντική στιγμή αφού τώρα πια δεν θα χρειάζεται εσάς για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Θα θέλει να δει και να δοκιμάσει τα πάντα οπότε θα χρειάζεται να το έχετε πάντα κατά νου…

  • Μετά από τις πρώτες του προσπάθειες μην αφήνετε το μωρό πια με τις ώρες στο πάρκο. Έτσι θα χάνει τυχόν ευκαιρίες για περπάτημα.

 

  • Μπορείτε ακόμη να το πάρετε από το ένα ή και τα δύο χέρια και να κάνετε «μικρούς περιπάτους» ακόμη και μέσα στο σαλόνι.

 

  • Προσπαθήστε να μην φωνάζετε σε κάθε του πέσιμο. Πολλές φορές τα μωρά ξεκινούν το κλάμα μετά από ένα πέσιμο, αφού αντιληφθούν την δική σας τρομάρα.
Τι να προσέξω;

Σε σχέση με την ασφάλεια ισχύει ότι και όταν το μωρό ξεκινάει να μπουσουλάει. Τώρα όμως πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να φτάσει πιο ψηλά και πιο γρήγορα οπουδήποτε…

  • Δεν πρέπει με τίποτα να τα αφήσετε μόνα τους στην μπανιέρα γιατί το πιθανότερο είναι πως αν σηκωθούν θα γλυστρίσουν και θα πέσουν.

 

  • Κάποιοι υποστηρίζουν πως η χρήση στράτας δεν βοηθά το μωρό ώστε να περπατήσει. Κι αυτό γιατί αυτό που κάνει το μωρό μέσα στην στράτα είναι να κουνά απλά τα πόδια του ενώ δεν μπαίνει στην διαδικασία να «κουβαλήσει» το βάρος του.
Πότε να ανησυχήσω;

 

Είναι σημαντικό να μην συγκρίνετε το μωρό σας με κανένα άλλο ακόμη κι αν πρόκειται για τα αδέλφια του. Σε όλα τα στάδια ανάπτυξης το κάθε παιδί είναι πραγματικά μοναδικό.

Υπάρχουν παιδάκια που κάνουν τα πρώτα τους βήματα όταν είναι εννιά μηνών ενώ άλλα θα χρειαστεί να φτάσουν ακόμη και τους 17 μήνες περίπου για να κάνουν το ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερούν σε κάτι.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση για περπατήσει ένα παιδί. Το περπάτημα είναι μια λειτουργία που προϋποθέτει «ωρίμανση» του νευρικού και του μυικού συστήματος καθώς και συντονισμού των κινήσεων.

Όλα τα παραπάνω, είναι κάποιες βασικές οδηγίες. Ο κάθε γονιός προσαρμόζει πολλά από αυτά στο πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού του. Φυσικά μεγαλώνοντας ένα μωρό ανακαλύπτουμε πράγματα και βρίσκουμε λύσεις που δεν είναι γραμμένα πουθενά. Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που λέγεται ένστικτο. Το μόνο σίγουρο είναι πως για την φροντίδα των παιδιών και την ανατροφή τους χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία και πολύ αγάπη.

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.