Γεώργιος Παπανικολάου

papanikolaouΠριν 130 χρόνια, στις 13 Μαΐου του 1883, γεννήθηκε στην Κύμη ο Γεώργιος Παπανικολάου. 

Σύμφωνα με την παράδοση ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του έγινε γιατρός και «χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου»!

Ο μικρός Γεώργιος μεγάλωσε στην Κύμη της Εύβοιας, μαζί με τον αδελφό του σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη. Οι γονείς ενεθάρρυναν τα παιδιά τους να μορφωθούν, έτσι πήγαν στην Αθήνα, όπου ο Γιώργος μπήκε στην Ιατρική σχολή και ο αδελφός του στη Νομική.

Αποφοίτησε σε ηλικία 21 ετών, συγχρόνως ασχολήθηκε με το βιολί και μάθαινε ξένες γλώσσες.

Γυρίζοντας στην Κύμη, δεν ήθελε να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού, ήθελε να ασχολείται με τη βιολογία και τη φιλοσοφία. Η φιλοσοφική σκέψη του Νίτσε έπαιξε τον κύριο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ο πατέρας του  τον έστειλε στην Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί επικεντρώνεται στη Βιολογία και του απονέμεται ο τίτλος του  Διδάκτορα της Φιλοσοφίας  για την εργασία του «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των Δαφνιδιών».

Το 1910 γύρισε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη, αλλά διαπίστωσε ότι οι συνθήκες στην χώρα του δεν ήταν ευνοϊκές.

Έτσι φεύγουν πάλι στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό το Μονακό, όπου έλαβε μέρος σε μια ερευνητική αποστολή του ωκεανογραφικού σκάφους L’Hirondelle.

Έλαβε μέρος στο Βαλκανικό πόλεμο το 1912 και μετά τη λήξη του μεταναστεύει μαζί με τη γυναίκα του στην Αμερική.

Εκεί εργάστηκαν σκληρά και οι δύο για να μπορέσουν να επιβιώσουν, έως ότου διορίστηκε βοηθός του παθολογοανατομικού τμήματος του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Μετά εργάστηκε στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κορνέλλ από το 1914 έως το 1961.

Ο Παπανικολάου μελέτησε πειραματικά το κολπικό επίχρισμα σε ινδικά χοιρίδια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η δημιουργικότερη αλλά και σκληρότερη περίοδος των ερευνητικών του προσπαθειών ήταν η δεκαετία του 1920. Που ευδοκίμησαν οι πρώτες εργαστηριακές μελέτες του για τη διαγνωστική αξία της κυτταρολογικής εξέτασης του κολπικού επιχρίσματος στις γυναίκες. Το Pap test!

Ο Παπανικολάου στα 78 χρόνια του αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και να εγκατασταθεί στο Μαϊάμι για να αναλάβει την οργάνωση και τη διεύθυνση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου. 

Δεν πρόλαβε όμως, λόγω του θανάτου του. Το εγκαινίασε ο φίλος του καρκινολόγος Τσαρλς Κάμερον.

Η γυναίκα του προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του στο Μαϊάμι μέχρι το θάνατό της.  Όπως έλεγε η ίδια «δεν υπάρχει για μένα άλλη λύση από να τον ακολουθώ στο εργαστήριο, κάνοντας το δικό του τρόπο ζωής και δικό μου»!