Γιατί τα κορίτσια και τα αγόρια παίζουν με διαφορετικό τρόπο;

Γιατί τα κορίτσια και τα αγόρια παίζουν με διαφορετικό τρόπο;

Οι ρόλοι των φύλων καθορίζονται από τη γενετική, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι κάτι απόλυτα αυστηρό.

Στο παιδικό δωμάτιο έχετε γεμίσει τα ράφια με όλων των ειδών τα παιγνίδια, δηλαδή από κούκλες  μέχρι φορτηγά και τρακτέρ. Γιατί λοιπόν η μικρή σας πριγκίπισσα παίζει με τις κούκλες και ο μικρός σας προτιμά τα φορτηγά και τα μαστορέματα;

Ακόμη και στη βρεφική ηλικία τα αγόρια και τα κορίτσια είναι διαφορετικά, χάρη στις ορμόνες που έχουν εκτεθεί στη μήτρα. Για παράδειγμα από τη γέννηση τους, τα κορίτσια δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και τα πρόσωπα από τα αγόρια, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί θέλουν να παίζουν με τις κούκλες ενώ τα αγόρια προτιμούν τα τρένα και τα φορτηγά. Επίσης τα κορίτσια αρχίζουν να μιλούν γρηγορότερα από τα αγόρια, γι’ αυτό και προτιμούν παιγνίδια προσποίησης και επικοινωνίας.

Άλλη μία διαφορά, τα κορίτσια προτιμούν να παίζουν με μία μόνο φίλη τη φορά, ενώ τα αγόρια θέλουν να είναι μέρος μια μεγαλύτερης ομάδας. 

Τα αγόρια γεννιούνται με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, γι’ αυτό και είναι τυπικά πιο δραστήρια σωματικά από τα κορίτσια. Και απολαμβάνουν κάθε τι μηχανικό, όπως οι κατασκευές με κύβους ή lego, ή τουβλάκια και τα εργαλεία, πένσες, κατσαβίδια σφυριά κλπ.

Αυτό φυσικά δεν θα πει ότι υποχρεωτικά πρέπει να συμβαίνει αυτό. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να υπάρχουν παιγνίδια ουδέτερα, κατάλληλα και για τα δύο φύλα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το αγόρι σας να αγκαλιάσει το λούτρινο ζωάκι του ή και να το ταΐσει, όπως κάνει ο μπαμπάς,  και αντίθετα να ενθαρρύνετε τη κορούλα σας να είναι πιο δραστήρια σωματικά και να ασχολείται με καινούργια πράγματα, εκτός από τις κούκλες της.

Δείτε τώρα πώς να ενθαρρύνετε το μικρό σας, ενός έτους, να παίζει μόνο του, αυξάνοντας έτσι την ανεξαρτησία του και κερδίζοντας ένα μικρό διάλειμμα για σας.

Μήπως το έχετε συνέχεια αγκαλιά και βάζει τα κλάματα μόλις το αφήσετε, έστω και για να παίξει; Το να «κουβαλάτε» συνέχεια το οκτάμηνο μικρό σας είναι σίγουρο ότι θα σας εξαντλήσει και επίσης δεν θα έχετε καθόλου χρόνο για σας ή την υπόλοιπη οικογένεια. Επιπλέον δεν του επιτρέπεται να εξασκήσει και να δυναμώσει τους μύες του, και να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες όπως να κάθεται, να μπουσουλάει και να στέκεται.

Έτσι δοκιμάστε βήμα – βήμα το παρακάτω σχέδιο που συμβουλεύουν οι ειδικοί:

  • Δώστε του την απαραίτητη προσοχή.  Προσπαθήστε να του δίνετε την αμέριστη αφοσίωσή σας αρκετές φορές την ημέρα, είτε με μία αγκαλιά ή διαβάζοντάς του ένα αγαπημένο παραμύθι. Αν είναι ευχαριστημένο με την προσοχή της Μαμάς, θα του είναι πιο εύκολο να απασχοληθεί μόνο του με τα παιγνίδια του κάποια άλλη ώρα της ημέρας.
  • Προσέξτε τι ακριβώς συμβαίνει. Δηλαδή γκρινιάζει απλά για να το έχετε αγκαλιά ή μήπως πεινάει, διψάει είναι λερωμένο ή νυστάζει; Μήπως δεν ανέχεται για πολύ τη βρεγμένη πάνα του ή θέλει να κοιμηθεί πιο νωρίς; Προσπαθήστε να καταλάβετε τι συμβαίνει.
  • «Βαριέται». Δεν μπορεί να εκφραστεί αλλά μήπως ψάχνει για μία αλλαγή;  Αν έπαιζε στο δωμάτιο του, βάλτε το να παίξει στη κουζίνα ή στο σαλόνι. Αφήστε το να χτυπάει μια κατσαρόλι με τη ξύλινη κουτάλα σας, όσο εσείς ετοιμάζετε το δείπνο, αν βέβαια αντέχετε το θόρυβο!
  • Δώστε του παιγνίδια που του άρεσαν, και έχει καιρό να ασχοληθεί με αυτά.
  • Δείξτε του πώς. Ενώ του έχετε δώσει αρκετά παιγνίδια δεν σταματά να γκρινιάζει. Μήπως πρέπει να του δείξετε εσείς πώς να κυλά κάποιο αυτοκίνητο  για να αναβοσβήνουν  τα φώτα του ή πώς να κτυπάει τα πλήκτρα στο πιανάκι;
  • Παίξτε κρυφτό. Μόλις βρείτε την ευκαιρία, πείτε του ότι πάτε στο διπλανό δωμάτιο για ένα λεπτό. Και μόλις βγείτε από το δωμάτιο κρυφτείτε στη γωνία, και βγάλτε το κεφάλι σας από τον τοίχο κάνοντας κούκου τσα! Ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα παιγνίδια όλων των μικρών, που όμως συγχρόνως τους μαθαίνουν ότι αν φύγετε από το δωμάτιο θα γυρίσετε πάλι.
  • Μετά από λίγο επιστρέψτε πάλι δίπλα του και ασχοληθείτε μαζί του. Κάθε φορά που φεύγετε από το δωμάτιο μείνετε λίγο περισσότερο μακριά του, αλλά όχι τόσο ώστε να φοβηθεί και να βάλει τα κλάματα. Απλά να καταλάβει σιγά – σιγά ότι μπορεί να παίζει για λίγο μόνο του και αυτό δεν είναι κακό. Η Μαμά γυρίζει πάντα.