Γιατί τα παιδιά αγνοούν τους γονείς τους;

παιδί αγνοούν τους γονείςΖητάτε από το παιδάκι σας να μαζέψει τα πράγματα του για να ετοιμάσετε το τραπέζι για φαγητό. Όμως δεν κάνει τίποτε! Το λέτε άλλη μια φορά, μουρμουρίζει ένα εντάξει αλλά πάλι δεν γίνεται τίποτε! Τα καλά και τα κακά νέα είναι, ότι το παιδάκι σας μεγαλώνει! Τα παιδιά αυτής της ηλικίας (3 έως 5 χρονών) θέλουν να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, δηλώνουν οι ειδικοί.

Όπως το πεντάχρονο παιδάκι σας αναπτύσσει μία ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας του, είναι φυσιολογικό να διεκδικεί τα δικαιώματα του και να «επαναστατήσει» ενάντια στην εξουσία σας. Έτσι λοιπόν, κάνει ότι δεν άκουσε, ή ανταποκρίνεται όσο πιο αργά μπορεί.
Για να αντιμετωπίσουν όσο καλύτερα μπορούν οι γονείς την κατάσταση αυτή, πρέπει να προσπαθήσουν να το πείσουν να συνεργαστεί, όμως αφήνοντας χώρο για να αισθάνεται ανεξάρτητο.

Όταν λοιπόν σας αγνοεί:

Πρέπει να είσαστε σαφής και ρεαλιστική.

Βεβαιωθείτε ότι τα αιτήματά σας είναι συγκεκριμένα και μπορούν να γίνουν. Δηλαδή μην πείτε «καθάρισε το δωμάτιο σου», αλλά «βάλε σε παρακαλώ τα παπούτσια σου στην ντουλάπα και τα παιχνίδια στο καλάθι». Έτσι ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν.

Ορισμένες δουλειές μπορεί να φαντάζουν τρομακτικές στα παιδάκια, είναι όμως βέβαιο ότι γνωρίζουν περισσότερα από αυτά που κάνουν. Δεν είναι όμως κακό να τα βοηθήσουμε λίγο και εμείς.

Αν θέλουμε να μαζέψει τα σύνεργα της ζωγραφικής από το τραπέζι πείτε: «βάλε τις μπογιές σου στο κουτί, εγώ θα μαζέψω το ψαλίδι και την κόλα και μετά θα βρούμε μια θέση για να κρεμάσουμε την ζωγραφιά σου».

Πάντα να απλοποιείτε τα αιτήματά σας.

Μπορεί να σας αγνοεί απλά και μόνο επειδή δεν κατάλαβε τι ακριβώς θέλετε να κάνει.
Αν πείτε στο μικρό σας να ντυθεί για να πάει σχολείο, πρέπει να το ενθαρρύνεται όσο προσπαθεί. Αν όμως αρνείται, αφήστε το να φτάσει έστω και ξυπόλυτο μέχρι το αυτοκίνητο! Αν παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι και δεν ακούει, απλά πάρτε του την μπάλα, μέχρι να συνεργαστεί.

Παρακινήστε το μικρό σας

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές απαντάμε «γιατί έτσι είπα εγώ»! Δεν είναι ότι το καλύτερο. Μην ξεχνάτε ότι θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν το σωστό, όχι από φόβο αλλά επειδή το θέλουν και το καταλαβαίνουν.

Τα νήπια θέλουν να είναι αρεστά. Έτσι μην ξεχνάτε να τα ενθαρρύνετε και να τα ανταμείβεται με καλά λόγια δίνοντας τους ένα κίνητρο για να ακολουθήσουν τις οδηγίες σας.

Συμβουλή! «Μην πείτε : Αν μαζέψεις τα παιχνίδια σου θα πάμε στο πάρκο», αλλά «όταν μαζέψεις τα παιχνίδι σου θα πάμε στο πάρκο».

Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να πείτε όχι.

Εάν σας αγνοεί, κάθε φορά που λέτε όχι, ίσως είναι επειδή συνέχεια ακούει ΟΧΙ. Αλλάξτε λίγο την πρόταση σας, αντί να φωνάξετε «όχι δεν παίζουμε μπάλα στο σπίτι» πείτε «πάμε έξω να παίξουμε».

Επειδή τα παιδάκια αυτής της ηλικίας αγαπούν την ανεξαρτησία τους, δώστε τους επιλογές όπως : «ποια μπλούζα θέλεις να φορέσεις σήμερα, την κόκκινη ή την μπλε» ή «θέλεις να έρθει ο φίλος σου να παίξετε ή προτιμάς να πάμε μία βόλτα». Έτσι δίνοντάς τους μία επιλογή, τους δίνετε την ευκαιρία να κάνουν το σωστό με ένα αποδεκτό από αυτά τρόπο.

Πείτε ναι, όποτε μπορείτε και σε κάθε ευκαιρία ενθαρρύνεται το παιδί σας και μην το αποθαρρύνεται.

Οπωσδήποτε θα υπάρξουν πολλές φορές που θα πρέπει να λέτε όχι τέλος, όπως να τρώνε γλυκά πριν το φαγητό ή να βλέπουν τηλεόραση την ώρα του ύπνου. Το θέμα είναι να επιλέγουμε σωστά τις μάχες μας και να είμαστε απόλυτοι μόνον όταν πρέπει.

Προσπαθήστε να δείχνετε κατανόηση

Φανταστείτε να διαβάζετε ένα ωραίο βιβλίο, ή να κουβεντιάζεται με ένα φίλο σας, όταν ξαφνικά σας λένε να διακόψετε αμέσως γιατί πρέπει να κάνετε κάτι άλλο. Ασφαλώς δεν θα σας άρεσε!

Είναι τόσο πολύ καλύτερο και πολύ απλό να προειδοποιήσετε το παιδάκι σας λέγοντας : «σε δέκα λεπτά πρέπει να φύγουμε, προσπάθησε να τελειώσεις». Πάλι μπορεί να μην είναι ικανοποιημένο, αλλά τουλάχιστον ξέρει ότι πρέπει σε λίγο να κάνει κάτι άλλο.

Δείξτε του τη σωστή συμπεριφορά

Εάν δεν σας ακούει, αναρωτηθείτε μήπως ακολουθεί το παράδειγμα σας. Σκεφτείτε τι κάνετε εσείς όταν θέλει κάτι να σας πει. Σταματάτε και το ακούτε με προσοχή ή μήπως συνεχίζεται αυτό που κάνατε μουρμουρίζοντας κάτι σαν απάντηση;

Το να ακούτε το παιδί σας, αυτό το κάνει να αισθάνεται σημαντικό. Μέρος της δουλειάς του κάθε γονέα είναι να δίνει στο παιδί την αίσθηση αυτοεκτίμησης και αξίας δείχνοντας τους με την δική τους συμπεριφορά, το είδος του ατόμου που θέλετε να είναι. Αν ο καθένας στην οικογένεια αντιμετωπίζει τον άλλο με σεβασμό, το παιδί θα ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Ένα το παιδάκι, σας αγνοεί περισσότερο από ότι σας ακούει, αν φαίνεται λυπημένο και στενοχωρημένο ή δυσαρεστημένο, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός θα σας συμβουλεύσει .