Γιατί τα παιδιά μένουν μέσα κλεισμένα;

Γιατί τα παιδιά μένουν μέσα κλεισμένα;

Συγκλονιστική έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά παιδιά περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και από τους φυλακισμένους.

Είναι μία πραγματικότητα που κανένας μας δεν θέλει να ακούσει, όμως είμαστε όλοι, τουλάχιστον λίγο, συνένοχοι σε αυτό.

Η τεχνολογία επικρατεί παντού και με πολλά οφέλη, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, αν όλα αυτά που έχουμε κερδίσει αξίζουν περισσότερο από αυτά που έχουμε χάσει.

Σε μία έρευνα που έκανε στην Αγγλία η εταιρία Persil μας ενημερώνει πόσο θλιβερά είναι τα πράγματα.

Μία έρευνα σε 12.000 γονείς σε όλο τον κόσμο απεκάλυψε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα:

  • Το 74% των νέων δεν επιτρεπόταν να περάσουν μία ώρα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το 62% των γονέων πίστευαν ότι τα παιδιά τους είχαν λιγότερες ευκαιρίες να βρίσκονται έξω από όσο ήταν έξω.
  • 77% των γονέων παραδέχτηκαν ότι τα παιδιά τους συχνά δεν ήθελαν να παίξουν παιχνίδια που δεν διέθεταν κάποια μορφή τεχνολογίας.
  • 75% δήλωσαν ότι τα παιδιά τους προτιμούν να αθλούνται μπροστά σε μία οθόνη από το να αθλούνται με το πραγματικό άθλημα.
  • 54% δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα κοινό δένδρο, ενώ αντίθετα το 80% αναγνώριζε τον Justin Bieber.

Κάθε μία από αυτές τις στατιστικές δυστυχώς βάζει ακόμη ένα κάγκελο στο κελί του υπαίθριου παιχνιδιού.

Ωστόσο μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι μία τέτοια δραστηριότητα για την ψυχική και σωματική υγεία μας, την ανάπτυξή μας σαν παιδιά, και τη γενική ευημερία μας.

Η δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, δεν βοηθά μόνο να κρατήσει το παιδί δραστήριο και ενεργό, αλλά το συνδέει επίσης με τη φύση, το παίρνει μακριά από όλες αυτές τις επιβλαβείς συσκευές και διεγείρει τη φαντασία του.

Τα μεγαλύτερα άτομα, ασφαλώς δεν μπορούν σήμερα να φανταστούν τα παιδικά τους χρόνια χωρίς το ζωτικό ρόλο που έπαιξε το υπαίθριο παιχνίδι στην εξέλιξή τους.
Η μπάλα, το κυνηγητό, το κρυφτό, το ποδήλατο, κλέφτες και αστυνόμοι, και τόσα άλλα, πως είναι δυνατόν να φανταστούμε τα παιδικά μας χρόνια χωρίς αυτά.

Ασφαλώς και δεν τα αλλάζουμε με τίποτε.

Όταν κάποια στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να απορροφηθούμε από το δέλεαρ του τεχνολογικού κόσμου, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες για την εμπειρία των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους.

Και όλοι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι πρώτες εμπειρίες ενίσχυσαν την αγάπη μας για την ύπαιθρο και για κίνηση γενικά.
Τώρα που τα περισσότερα παιδιά είναι συνδεδεμένα με ένα iPad πριν γνωρίσουν και εκτιμήσουν το ύπαιθρο, μάλλον θα είναι δύσκολο να το εκτιμήσουν και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής φαίνεται να υποστηρίζουν το γεγονός αυτό.

Για να αξιοποιήσει ακόμη καλύτερα την έρευνα αυτή, η Persil προσέλαβε ένα άτομο για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ μέσα από τους τοίχους της φυλακής, αυτό που όλοι πιστεύουμε ότι είναι η πιο περιοριστική μορφή ύπαρξης.

Στο σύντομο βίντεο, κρατούμενοι αποκαλύπτουν πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς να βρίσκονται έξω για δύο ώρες καθημερινά και μετά έμειναν κατάπληκτοι όταν έμαθαν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν απολαμβάνουν ούτε δύο ώρες την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους, με τη θέλησή τους.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό!
Είτε είστε γονέας είτε όχι αρχίστε αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο καθημερινά για να βρίσκεστε έξω.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε:
Κάντε μία βόλτα το βράδι μετά το φαγητό, αντί να δείτε αμέσως τηλεόραση.
Καθιερώστε μία ημέρα την εβδομάδα για ένα μεγάλο οικογενειακό περίπατο, όπου θα βρίσκεται τακτικά νέες διαδρομές.
Πηγαίνετε με τα παιδιά βόλτα στο πάρκο.
Αντί να παρακολουθείτε το αγαπημένο σας σπορ στην τηλεόραση, πάρτε και εσείς μέρος, όπου βέβαια αυτό είναι δυνατόν.

Ενσωματώστε τη μάθηση στο χρόνο σας, όταν είστε έξω, ακόμη και αν χρειαστεί να μάθετε κάτι στο διαδίκτυο πριν ξεκινήσετε.
Είναι σημαντικό να «παρασύρουμε» τα παιδιά μας δίνοντας το καλό παράδειγμα να χαρούν όσο έχουν την δυνατότητα το ύπαιθρο και όλα τα ευχάριστα πράγματα που μπορούν να κάνουν.

Γιατί έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή θα περνούν πολύ περισσότερη ώρα μπροστά στον υπολογιστή τους.

Δείτε εδώ τις δραστηριότητες για παιδιά στην Αθήνα και την επαρχία

Δείτε ακόμη: Γίγαντες από σαπούνι! (diy)