Η διατροφή στην εγκυμοσύνη καθορίζει τη ζωή του μωρού στο μέλλον

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη καθορίζει τη ζωή του μωρού στο μέλλον

Ερευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά ενισχύει το αμυντικό ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου, το ωριμάζει γρηγορότερα και το θωρακίζει από μελλοντικές αλλεργίες. Τεράστια είναι η σημασία της διατροφής που ακολουθεί η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Μέχρι πρόσφατα, ήταν γνωστό ότι επηρέαζε την ανάπτυξη, το βάρος και τη συνολικότερη υγεία του βρέφους. Η δίαιτα της μέλλουσας μητέρας, όμως, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μετέπειτα ζωή του μωρού.

Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να πάρει κατά την εγκυμοσύνη 12 έως 15 κιλά. Οι πολύ αδύνατες ίσως χρειαστεί να πάρουν περισσότερα κιλά, ενώ οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες δεν πρέπει να πάρουν περισσότερα από 7,5 κιλά.

Τα αποτελέσματα μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Physiology» δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στις τροφές που καταναλώνει η έγκυος και την εμφάνιση αλλεργιών στο παιδί της.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εάν η μητέρα καταναλώνει τροφές που περιέχουν μια συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), τα αποκαλούμενα ω-3 λιπαρά οξέα, το έντερο του μωρού αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο.

Τα εν λόγω λιπαρά οξέα περιέχονται σε τροφές όπως τα ψάρια, τα καρύδια και το λινέλαιο και εκτιμάται ότι βελτιώνουν την απόκριση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου ενάντια σε βακτήρια και ξένες ουσίες.

Με τον τρόπο αυτό, προστατεύουν το μωρό από την εμφάνιση αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή του. Η ευεργετική δράση του ψαριού και των συμπληρωμάτων καρυδέλαιου κατά την κύηση στη μείωση των αλλεργιών στο παιδί ήταν γνωστή.

Οι ειδικοί δεν ήταν, ωστόσο, σε θέση να αντιληφθούν τον μηχανισμό της δράσης τους.

Με τη νέα έρευνα διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής της εγκύου με ω-3 λιπαρά οξέα έκανε το έντερο του εμβρύου πιο διαπερατό. Η αύξηση της διαπερατότητας του εντέρου επέτρεψε την ευκολότερη είσοδο βακτηρίων και διαφόρων ουσιών από αυτό στην κυκλοφορία του αίματος.

Ακολουθώντας αυτήν τη διαδρομή, τα βακτήρια «πυροδότησαν» την ανοσολογική απόκριση του μωρού και την παραγωγή αντισωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, το αμυντικό (ανοσοποιητικό) σύστημα του εμβρύου ωριμάζει πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρέχει ισχυρότερη φυσική άμυνα του οργανισμού του και μικρότερες πιθανότητες να υποφέρει από αλλεργίες στο μέλλον.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από προηγούμενες, οι οποίες είχαν δείξει ότι η πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από την έγκυο αυξάνει τη διάρκεια της κύησης και διευκολύνει την ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού, κάνοντάς το, τελικά, πιο έξυπνο.

Η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να γίνει με κατανάλωση λιπαρών ψαριών, καρυδιών, λιναρόσπορου, μαλακής μαργαρίνης και εμπλουτισμένων τροφίμων όπως οι φυσικοί χυμοί φρούτων με τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα.

Τα ψάρια που περιέχουν πολλά ω-3 οξέα είναι ο σολομός Ατλαντικού (1,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια μερίδας), ο γαύρος (1,7), η σαρδέλα (1,4), η ρέγκα (1,2), το σκουμπρί (1), η ιριδίζουσα πέστροφα ιχθυοτροφείου (1), ο ξιφίας (0,7), ο τόνος (0,7), ο βακαλάος (0,5) και η γλώσσα (0,4).

Ναι στη μεσογειακή διαιτα, όχι στο «γρήγορο φαγητό»

  • Η μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ιδανική διατροφή και για την εγκυμοσύνη.
  • Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, αβγά, ξηροί καρποί, άπαχο κρέας, όσπρια, φασολάκια, μπάμιες, ταχίνι και παρθένο ελαιόλαδο είναι ό,τι καλύτερο για την έγκυο και το παιδί της. Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ σημαντική την αποφυγή του «γρήγορου φαγητού», το οποίο περιέχει πολλές θερμίδες, κορεσμένο λίπος και αλάτι.
  • Η ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά εξαρτάται από το ύψος, την ηλικία και την αναλογία μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1.600 με 2.200 θερμίδες.
  • Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, η έγκυος πρέπει να ακολουθεί το ίδιο διατροφικό σχήμα.
  • Μετά το πρώτο τρίμηνο, πρέπει να προσθέτει 300 θερμίδες την ημέρα στο διαιτολόγιό της, φτάνοντας τις 1.900 με 2.500 θερμίδες.
  • Καλό είναι να αποφεύγονται (σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) το αλκοόλ, τα ωμά ή ελαφρώς ψημένα ψάρια, τα ελαφριά τυριά και οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.
  • Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να πάρει κατά την εγκυμοσύνη 12 έως 15 κιλά. Οι πολύ αδύνατες ίσως χρειαστεί να πάρουν περισσότερα κιλά, ενώ οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες δεν πρέπει να πάρουν περισσότερα από 7,5 κιλά.
  • Η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «ενοχοποιείται» για εμφάνιση παχυσαρκίας, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη στο παιδί. Για το διατροφικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν, όσο και για την πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου, πρέπει να τηρούν σχολιαστικά τις οδηγίες του γιατρού τους.

Πηγή: ethnos.gr