Η ώρα του ύπνου

«Κοιμήσου αγγελούδι μου κι η ώρα πήγε δύο ... Κοιμήσου για να κοιμηθώ να πάω στο γραφείο..»

Αν αισθάνεστε ότι αυτό το νανούρισμα σας αντιπροσωπεύει, ή αν ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που στην προσπάθειά τους να κοιμίσουν το μωρό τους κοιμούνται οι ίδιοι πρώτα, τότε πρέπει να «θέσετε σε εφαρμογή» ορισμένα «κόλπα» που ίσως εξασφαλίσουν… όνειρα γλυκά σε όλη την οικογένεια…

Οι συνήθειες του μωρού…

Το ξέρατε πως οι συνήθειες του μωρού σας που αφορούν τον ύπνο έχουν συνήθως αποκτηθεί από τότε που ήταν ακόμη έμβρυο;

Είναι γεγονός πως συνήθως τα έμβρυα συνηθίζουν να «δραστηριοποιούνται» κατά την διάρκεια της νύχτας, την ώρα που η μαμά ησυχάζει και είναι ήρεμα όταν κατά την διάρκεια της ημέρας η μητέρα κάνει δουλειές! Το πιθανότερο είναι πως τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι έτσι και μετά τον τοκετό.

Μην ανησυχείτε όμως, μιας και που αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ αφού το μωρό σας θα προσαρμόσει τον ύπνο του σύμφωνα με την πορεία του φωτός. Την ημέρα θα είναι περισσότερες ώρες ξύπνιο ενώ το σκοτάδι θα το βοηθά να κοιμηθεί… Θα βοηθήσει εάν κατά την διάρκεια της ημέρας διατηρείτε το σπίτι φωτεινό, κρατάτε το μωρό απασχολημένο (μιλώντας του, παίζοντας μαζί του), και δεν κάνετε ιδιαίτερη ησυχία (μην φτάσετε βέβαια και στα άκρα… ).

Φυσικά θα υπάρχουν και ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας που το μωρό θα κοιμάται. Φροντίστε πριν από εκείνες τις στιγμές να ακολουθείτε πιο χαλαρά παιχνίδια, έτσι ώστε να γίνουν και αυτές συγκεκριμένες.

Όταν έρθει η ώρα για τον βραδινό ύπνο, χαμηλώστε τα φώτα, την ένταση της φωνής σας και κάντε το μπανάκι πριν κοιμηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό θα αποκτήσει ρουτίνα στις συνήθειες του που θα του δείχνουν εάν είναι μέρα ή νύχτα..


Πώς να κοιμίσουμε το νεογέννητο;

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό μυστικό που θα κάνει το μωρό σας να κοιμάται εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε μια σειρά από…συνήθειες μέχρι να βρείτε πιο είναι αυτό που σας βοηθά.

Μέχρι κλείσει τους έξι μήνες, το μωράκι σας θα χρειάζεται περίπου 15- 20 ώρες ύπνο την ημέρα.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει αρκετά ή ακόμη και επαναλαμβανόμενοι ήχοι που μπορεί να θυμίζουν τον χτύπο της καρδιάς της μαμάς.

Πολύ καλή ιδέα είναι το να του τραγουδήσετε ένα γλυκό νανούρισμα. Βρείτε μια μελωδία που αγαπάτε πολύ και καθιερώστε τη. Τα παιδιά αγαπούν την επανάληψη μιας και που αυτή τους παρέχει την σιγουριά του οικείου.

Με τον ήχο της καρδιάςΜε τον ήχο της καρδιάς Ειδικά τα βρέφη, αν τα κρατήσετε στην αγκαλιά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούν την καρδιά σας θα ηρεμήσουν πιο εύκολα…

Το ελαφρύ λίκνισμα βοηθά επίσης πάρα πολλά μωράκια. Μην υπερβάλετε όμως! Μπείτε εσείς στην θέση του μωρού σας και σκεφτείτε πως ενώ θέλετε να κοιμηθείτε «σας χορεύουν στο ταψί»!

Μόλις το μωρό μεγαλώσει λίγο, μπορείτε να καθιερώσετε μια απογευματινή βόλτα που θα την ακολουθήσει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μετά λίγο ήρεμο παιχνίδι στο κρεβάτι ή μασάζ (απαλά χάδια στα χεράκια του, τα ποδαράκια του ενώ του γλυκομιλάτε), και μετά γάλα και ύπνο.

Σε αυτή την ηλικία η ρουτίνα είναι απαραίτητη για να βάλει το μωρό σε «διαδικασία» ύπνου πριν ακόμη πέσει στο κρεβάτι…


Τέρμα ο ύπνος… ώρα για φαγητό!

Τα περισσότερα μωρά στην αρχή της ζωής τους (μέχρι και τους 6 μήνες πιθανώς) μπορεί και να «γευματίσουν» από 1 έως και 3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχετε προετοιμάσει από πριν ότι σας είναι απαραίτητο ώστε να μην χρειαστεί να «φωταγωγήσετε» το δωμάτιο. Έχετε κάποιο μικρό φωτάκι ώστε να διατηρήσει την ηρεμία της νύχτας και να μην ξεσηκωθεί το μωρό. Προσπαθήστε να είστε κι εσείς ήρεμοι και ήσυχοι. Εάν έχετε νευρικότητα σίγουρα θα του τη μεταδώσετε. Μιλήστε σιγανά και απαλά εάν χρειαστεί.

Όλα αυτά θα κάνουν με τον καιρό το μωρό σας να συνηθίσει την διαφορά που έχει το ημερήσιο γεύμα από το βραδινό.

Τα νεογέννητα δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα στην νύχτα και την ημέρα. Το σώμα τους προσαρμόζεται με τον καιρό σε αυτό. Αν για παράδειγμα ξυπνάτε το βράδυ και αρχίσετε να του δίνετε το γάλα του με αναμμένα φώτα, με μουσική και τραγούδι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει «λάτρης της νυχτερινής διασκέδασης».


Κλαίει. Να τρέξω ή να περιμένω;

Το νεογέννητο έχει ανάγκη από το να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά. Άρα οι πρώτοι μήνες δεν ενδείκνυνται για να «εκπαιδεύσετε» το κλάμα του που μπορεί ακόμη και να προέρχεται από πονάκια στην κοιλιά του. Μετά τους 6 – 9 μήνες περίπου μπορείτε να… αλλάξετε την συμπεριφορά σας, σταδιακά, απέναντι στο μωρό σας όταν αυτό κλαίει

  • Πρώτα από όλα μοιραστείτε την φροντίδα με τον/την σύντροφο σας. Έτσι θα έχετε περισσότερα αποθέματα ενέργειας.
  • Προσπαθήστε να είστε σταθεροί όσο αφορά τον χρόνο που θα πηγαίνετε στο παιδί όταν αυτό κλαίει, αρκεί φυσικά να μην συντρέχει σοβαρός λόγος.
  • Δοκιμάστε να μην το πάρετε αμέσως αγκαλιά αλλά προσπαθήστε να το καθησυχάσετε με ένα χάδι, με το να σταθείτε δίπλα του και να του μιλήσετε. Εάν χρησιμοποιεί πιπίλα δείτε εάν του έχει φύγει από το στόμα και την χρειάζεται για να ηρεμήσει.
  • Δεν είναι καλή λύση να μην εμφανιστείτε καθόλου γιατί το πιθανότερο είναι το μωρό να νιώσει «εγκατάλειψη» και να δυναμώσει το κλάμα του. Μην ξεχνάτε πόσο ανάγκη σας έχει και ότι σε αυτή τη φάση με τέτοια «μικροπράγματα», χτίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας.
  • Όσο το παιδί μεγαλώνει, κάντε την διαδικασία τελετουργία. Έχετε δίπλα του κάποιο παιχνίδι που αγαπά. Μείνετε για λίγο μαζί του και όταν «γλαρώσει» αφήστε το να κοιμηθεί. Πείτε του ένα τραγουδάκι, ένα παραμύθι και εξηγήστε του πως όταν αυτό τελειώσει, τότε έρχεται ο ύπνος.

Είναι καλό να είστε εκεί όποτε σας χρειαστεί. Δεν υπάρχει λόγος να συνδυάσει το βραδινό ύπνο με τον φόβο και την εγκατάλειψη.


Συμβουλές για όνειρα γλυκά

  • Εάν είστε γονιός που σας αρέσει το πρωινό χουζούρι και το παιδί σας ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, δοκιμάστε να το βάλετε για ύπνο λίγο αργότερα από το συνηθισμένο. Μην ξεχνάτε βέβαια πως το παιδί δεν μπορεί να ακολουθεί το δικό σας πρόγραμμα και δεν είναι σε ηλικία που μπορεί να ξενυχτήσει πολύ σε έντονο περιβάλλον. Φροντίστε το δωμάτιο να παραμένει σκοτεινό και το πρωί.
  • Αν έχετε δύο παιδιά στο ίδιο δωμάτιο και ξυπνούν νωρίς, ενθαρρύνετε τα να παίξουν μεταξύ τους μέχρι να σηκωθείτε. Φυσικά αυτό αφορά παιδιά νηπιακής ηλικίας και άνω.
  • Μερικά παιδιά μπορούν και θέλουν να κοιμούνται με την συνοδεία μουσικής ή κουβέντας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήσετε το ράδιο σε πολύ χαμηλή ένταση. Υπάρχουν και αφηγήσεις παραμυθιών σε cd χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτά θα αντικαταστήσουν τις ιστορίες που εσείς λέτε στα παιδιά σας. Σαν την φωνή της μαμάς ή του μπαμπά, κανείς!

Διαφορές ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως η διαδικασία του ύπνου έχει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι ενήλικες στο 75-80 % της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους βρίσκονται σε βαθύ ύπνο, ενώ το 20-25% σε ελαφρύ. Τα μωρά αντίθετα στο 50% της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους βρίσκονται σε ελαφρύ ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνούν πιο εύκολα.

Κανένας κανόνας και καμιά οδηγία δεν θα σας φανούν χρήσιμα αν δεν «αφουγκραστείτε» το μωρό σας και δεν σκεφτείτε οι ίδιοι λύσεις που ταιριάζουν σε εσάς και σε εκείνο ώστε οι μέρες σας να κυλούν όμορφα.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας πως είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας για να μπορείτε να φροντίζετε και το μωρό σας. Η έλλειψη ύπνου από πλευράς σας θα σας φέρει εκνευρισμό και θα σας «κλέψει» από την όρεξή σας για την ενασχόληση με το παιδί.


Με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο

Μαζί στο κρεβάτιΜαζί στο κρεβάτι Το μωράκι σας μεγαλώνει και αναρωτιέστε μέχρι πότε πρέπει να κοιμάται στον ίδιο με εσάς χώρο; Ανησυχείτε πως αν το μεταφέρετε στο δικό του δωμάτιο ίσως να μην μπορείτε να προσέχετε και να το ακούτε όταν σας χρειάζεται;

Το μωρό σας χρειάζεται να είναι και έτοιμο αλλά μαζί του και εσείς. Αν δεν νοιώθετε σιγουριά για αυτή σας την κίνηση πώς θα του μεταδώσετε το αίσθημα ασφάλειας που τόσο έχει ανάγκη…

Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να κοιμάται το μωρό σας κοντά σας, να μπορείτε να το παρατηρείτε, να βλέπετε το πρωινό του ξύπνημα και τα πρώτα του χαμόγελα. Είναι και για εκείνο σημαντικό να σας έχει κοντά του, να γνωρίζει την μυρωδιά σας και την φωνή σας, να νοιώθει την ασφάλεια και την φροντίδα που του προσφέρετε άμεσα.

Σίγουρα αν θηλάζετε και το μωρό εξακολουθεί να γευματίζει κατά την διάρκεια της νύχτας δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να πάει στο δωμάτιό του.

Εάν έχετε το μωρό στο δωμάτιο σας, αποφύγετε να το μάθετε να κοιμάται στο δικό σας κρεβάτι. Κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να το τραυματίσετε άθελά σας. Έχετε μια κούνια, ή κάποιο μικρό κρεβατάκι δίπλα στο δικό σας κρεβάτι. Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορείτε να το κοιμίζετε στον χώρο που πρόκειται να το μεταφέρετε στο μέλλον.

Εφοδιαστείτε με κάποιο από τα μόνιτορ που υπάρχουν στο εμπόριο και τα οποία σας δίνουν την δυνατότητα να ακούτε ή ακόμη και να βλέπετε το μωρό σας εάν το έχετε σε δικό του δωμάτιο.

Φροντίστε το δωμάτιο του ή ο ξεχωριστός χώρος που θα κοιμάται να του είναι ευχάριστος και οικείος. Κατά την διάρκεια της ημέρας, παίξτε μαζί του σε αυτόν τον χώρο, αφήστε το για λίγο μόνο του συντροφιά με κάποιο παιχνίδι μέσα στην κούνια.

Οι αρχικές σας φοβίες για το εάν το μωρό είναι καλά, ίσως σας φύγουν μετά το πρώτο τρίμηνο. Τότε ίσως είναι μια καλή ηλικία για να μετακομίσει το μωρό σας ! Εάν πάλι δεν είστε ακόμη σίγουροι μπορείτε να προσθέσετε άλλο ένα τρίμηνο.

Όσο πιο νωρίς τόσο πιο εύκολο θα είναι για το παιδί να συνηθίσει τον καινούργιο του χώρο… βέβαια και το ίδιο το μωρό μπορεί να σας «δείξει» πότε είναι η κατάλληλη στιγμή αφού κάποια στιγμή θα τακτοποιήσει τον ύπνο και τα γεύματα του.