Καριέρα και μητρότητα

Καριέρα και μητρότητα

Εργαζόμενες μητέρες: πάνω από το ήμισυ των Βρετανών μητέρων πιστεύουν ότι τα παιδιά τις αποτρέπουν από το να έχουν μία καλύτερη δουλειά.

Η καριέρα και η μητρότητα δεν θα πρέπει να αποκλείουν η μία την άλλη.

Αλλά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες μητέρες στη Βρετανία, πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν τους επιτρέπουν να έχουν μία καλύτερη δουλειά.

Διαβάστε ακόμη: Επιδόματα μητρότητας

Περίπου το 56% των βρετανών μητέρων πιστεύουν ότι θα είχαν μία καλύτερη σταδιοδρομία εάν δεν είχαν παιδιά, σύμφωνα με έρευνα σε 1000 εργαζόμενες μητέρες, με πλήρη απασχόληση που διεξήχθη από το watchshop.com
Ένα επιπλέον 33% αισθάνεται ενοχές γιατί δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασία τους, λόγω των παιδιών.

Αλλά το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.
Η Mumsnet η μεγαλύτερη ιστοσελίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους γονείς, διαπίστωσε ότι το 91% των μελών της πιστεύει ότι υπάρχει η ποινή της μητρότητας και το 65% λέει ότι το γεγονός ότι είχαν παιδιά, επηρέασε αρνητικά την καριέρα τους.

Η Joeli Brearley, που ίδρυσε την ιστοσελίδα «Έγκυος τότε γ…», «Pregnant then Screwed», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τις διακρίσεις εγκυμοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι πολλές γυναίκες είναι απλά τρομοκρατημένες να μιλήσουν χάρη σε περιοριστικές ρήτρες, αμηχανία, φόβο ή μήπως στιγματισθούν σαν ταραχοποιοί.

«H διάκριση είναι μία αργή, ύπουλη διαδικασία που διαβρώνει την εμπιστοσύνη και σε κάνει να αισθάνεσαι κατά κάποιο τρόπο, ότι είναι μία φυσιολογική και αποδεκτή πρακτική» δήλωσε στην Independent.

Υπολογίζεται ότι περίπου 54.000 γυναίκες κάθε χρόνο, αναγκάζονται να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα από την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πατριαρχικές αξίες εξακολουθούν να υπαγορεύουν ότι οι άνδρες είναι οι «ηγέτες» και οι γυναίκες «τροφοί», ίσως είναι η αιτία πίσω από την καταθλιπτική στατιστική σύμφωνα με την Brearley, η οποία απολύθηκε όταν είπε ότι είναι έγκυος.

«Σε ένα περιβάλλον εργασίας η άδεια μητρότητας είναι φυσιολογική, η άδεια του πατέρα πάνω από δύο εβδομάδες δεν είναι.

Διαβάστε ακόμη: Εργαζόμενη μητέρα, πώς τα καταφέρνεις 

Έτσι οι γυναίκες τείνουν να φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών ακόμα και όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς».

Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι δεν παίρνουν την προαγωγή που αξίζουν, λόγω της άδειας μητρότητας.

«Είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν μερική ή ευέλικτη εργασία και σαν αποτέλεσμα συχνά παρακάμπτονται για προαγωγή ή πρόσθετες ευθύνες.

Εάν η εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει ευέλικτη εργασία, τότε θα χρειαστούν ένα έγκυρο επιχειρηματικό λόγο» συνεχίζει η Brearley.

Αλλά δεν είναι πάντα οι επιχειρήσεις ή οι διευθυντές που πρέπει να κατηγορήσουμε.

Η Tiffany White, προϊσταμένη σε μια εταιρία λιανικής πώλησης και μητέρα τεσσάρων παιδιών, λέει ότι ο εργοδότης της ήταν πολύ θετικός όταν ανακοίνωσε ότι έχει άδεια μητρότητας.

Αλλά το κόστος της φροντίδας των παιδιών την συγκρατεί από το να μην προοδεύει στην εργασία της.

Διαβάστε ακόμη:Εργαζόμενη μητέρα: Να είσαι ευγνώμων

«Υπάρχουν ορισμένες βάρδιες που δεν μπορώ να κάνω επειδή έχω τα παιδιά μου.

Εάν ήθελα να προχωρήσω στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή, εγώ απλά δεν μπορώ.
Η φροντίδα των παιδιών δεν μου το επιτρέπει» συμπληρώνει.

Το κόστος της φροντίδας των παιδιών είναι πολύ υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των δυτικών εθνών, μόνο στην Ιρλανδία είναι εξίσου ακριβό, για την ημερήσια φροντίδα μικρών παιδιών δύο με τριών ετών.

Υπάρχει επαρκή φροντίδα παιδιών, για τους γονείς που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, για περίπου το 45% των περιπτώσεων, ενώ υπάρχει η υποχρέωση να δημιουργηθούν αρκετές ακόμη υπό την «φροντίδα παιδιών 2006» («Childcare Act 2006»).
Η Brearley πιστεύει ότι αν οι γονείς μοιράζονται την φροντίδα των παιδιών, θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και συνεχίζει «στη Σουηδία όπου αυτός είναι ο κανόνας, υπάρχουν σημαντικά περισσότερες γυναίκες στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, και μεγαλύτερη γυναικεία συμβολή στην οικονομία.
«Ζητούμε εκ του νόμου άδεια πατρότητας με πληρωμή του 90% του μισθού για έξι εβδομάδες για όλους τους πατέρες, για να είναι στη συνέχεια σύμφωνα με το επίδομα μητρότητας.

Αυτό βέβαια θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο αφού η μητέρα επιστρέψει στην εργασία».

Πηγή: Independent