Κολύμβηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κολύμβηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπήκαμε για καλά στο καλοκαίρι. Οι παραλίες είναι πλέον γεμάτες κόσμο. Όλοι ξέρουμε πόσο καλό μας κάνει το κολύμπι. Όμως πόσοι γνωρίζουμε τα οφέλη της κολύμβησης στην εγκυμοσύνη;

Ας τα δούμε λοιπόν:

Η κολύμβηση στην εγκυμοσύνη είναι σπουδαία άσκηση, επειδή χρησιμοποιεί και τις δύο μεγάλες μυϊκές ομάδες (χέρια και πόδια). Αν και χαμηλής έντασης, παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη και επιτρέπει στις μέλλουσες μανούλες να αισθάνονται λιγότερο βάρος, παρά τα επιπλέον κιλά που έχουν πάρει λόγω της εγκυμοσύνης. Επίσης ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Κάθε είδος αερόβιας άσκησης βοηθά στην αύξηση της ικανότητας του σώματος να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί οξυγόνο, το οποίο είναι σημαντικό για σας και το μωρό σας. Έτσι λοιπόν το κολύμπι, βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει τον μυϊκό τόνο, τη δύναμη και την αντοχή. Αν κολυμπάτε, θα κάψετε θερμίδες, θα αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένη, θα κοιμάστε καλύτερα και θα αντιμετωπίζετε ευκολότερα τις σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις της εγκυμοσύνη σας.

Συμβουλές για ασφάλεια

Η κολύμβηση είναι μία από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης. Αν κολυμπούσατε τακτικά πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε χωρίς μεγάλη διαφορά. Αν όμως δεν κολυμπούσατε ή δεν κάνετε καθόλου άσκηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορείτε να κολυμπήσετε τώρα, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα. Πρέπει να αρχίσετε σιγά – σιγά και όχι να κάνετε υπερβολές.

Όταν είστε στη θάλασσα είναι πολύ εύκολο να ξεχνάτε να πίνετε νερό. Όμως είναι απαραίτητο! Μην το ξεχνάτε και μην το τσιγκουνεύεστε!

Tips μικρές συμβουλές για το πρώτο τρίμηνο.

Εάν αντέχετε, κολυμπήστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Κολυμπήστε νωρίς το πρωί, μπορεί να εξουδετερώσει την ναυτία και θα σας δώσει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.

Tips για το δεύτερο τρίμηνο

Δεν θα χρειαστεί να σταματήσετε το κολύμπι επειδή βαραίνετε, γιατί είναι εύκολο για τις μέλλουσες μητέρες. Πιθανώς δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε κάτι στην αγωγή σας, αλλά ένα μαγιό μητρότητας ασφαλώς θα είναι πιο άνετο όπως μεγαλώνει η κοιλιά σας.

Tips για το τρίτο τρίμηνο

Το νερό υποστηρίζει και ελαφρώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας, καθώς ασκείστε, σας προστατεύει από τραυματισμούς και επιπλέον από την ζέστη! Το πρόσθιο κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στο τρίτο τρίμηνο, επειδή «μακραίνει» τους μυς στο στήθος και «μικραίνει» τους μύες της πλάτης, δύο τομείς που συνήθως δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένοι, λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείστε ένα αναπνευστήρα για να ανακουφίσετε την πίεση στο λαιμό σας που δημιουργείται από την κίνηση του κεφαλιού, μέσα έξω για να πάρετε αναπνοή.

Καλλίτερες κινήσεις για την εγκυμοσύνη

Το πρόσθιο, είναι ίσως το καλλίτερο για σας, αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι δεν απαιτεί την περιστροφή του κορμού (όπως το crawl) και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια. Επίσης, βοηθά στην εξουδετέρωση της αυξημένης καταπόνησης στην πλάτη λόγω του βάρους της κοιλιάς. Ενώ η εγκυμοσύνη αναγκάζει τη σπονδυλική στήλη και τους ώμους να γέρνουν προς τα εμπρός και τη λεκάνη να φεύγει προς τα έξω, το πρόσθιο ενισχύει απαλά τους μύες και εξουδετερώνει αυτή την τάση.

Μία ακόμη καλή κίνηση είναι το ύπτιο. Επειδή το νερό μειώνει τις επιδράσεις της βαρύτητας στο σώμα, μπορείτε να ξαπλώσετε ανάσκελα και να κολυμπήσετε χωρίς να διακινδυνεύσει να μειωθεί η ροή του αίματος, πράγμα που συμβαίνει με μία τέτοια άσκηση στο έδαφος.

Χαρείτε λοιπόν το καλοκαίρι και το μπάνιο σας, χωρίς βέβαια υπερβολές. Να είστε σίγουρες ότι θα το απολαύσει και το μωράκι σας!!!