korses egkimosini

Κορσές μετά την εγκυμοσύνη: Ναί ή Όχι

Κορσές μετά την εγκυμοσύνη: ένα αμφιλεγόμενο θέμα που διχάζει τους μαιευτήρες και συνεπώς τις γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή έχουν μόλις γεννήσει. 

Γιατί "Ναι" στον κορσέ μετά την εγκυμοσύνη:

Μια ομάδα απαντάει κατηγορηματικά «ΝΑΙ» θεωρώντας ότι το λαστέξ λοχείας μπορεί να προσφέρει στο σώμα της γυναίκας υποστήριξη και σταθερότητα κατά την περίοδο αποκατάστασης της ανατομίας του σώματος μετά τον τοκετό (φυσιολογικό ή καισαρική τομή).

Πράγματι ο κορσές και το λαστέξ λοχείας παρέχουν:

  • Στήριξη και βοηθούν την επαναφορά των κοιλιακών μυών που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν διαταθεί (διάσταση ορθών κοιλιακών μυών),
  • Γρηγορότερη επούλωση της καισαρικής τομής, αφού η ασκούμενη πίεση προκαλεί αιμόσταση και περιορισμό του μετεγχειρητικού οιδήματος,
  • Σταθεροποίηση των αρθρώσεων που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν χαλαρώσει, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει και διάσταση της ηβικής σύμφυσης,
  • Βελτίωση της στάσης του σώματος με την επαναφορά της σπονδυλικής στήλης, που έχει υποστεί ήπια κύρτωση, στην αρχική της θέση και
  • Ανακούφιση από τους πόνους της μέσης και της λεκάνης.

Το λαστέξ είναι σωτήρια λύση για τις γυναίκες που λόγω υποχρεώσεων (παιδιών ή εργασίας) πρέπει άμεσα μετά τον τοκετό να επανέλθουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Γιατί "Όχι" στον κορσέ μετά την εγκυμοσύνη:

Η άλλη ομάδα μαιευτήρων και λέει, «ΟΧΙ» και υποστηρίζει ότι ο κορσές ή το λαστέξ λοχείας θα προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, διότι δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να επανακτήσει φυσικά τη λειτουργικότητα του. Τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται είτε στην συνεχόμενη χρήση του κορσέ είτε και στη λανθασμένη εφαρμοργή του.

Αναλυτικότερα, γνωρίζουμε ότι οι κοιλιακοί μας μύες συγκρατούν τα εσωτερικά όργανα και περέχουν στο κοιλιακό μας τοίχωμα το όμορφο σχήμα του. Φυσιολογικά με την κύηση οι μύες αυτοί υφίστανται ήπια διάσταση (απομάκρυνση) και χαλάρωση, προκειμένου να δώσουν χώρο στην κυοφορούσα μήτρα. Μετά τη γέννα, οι κοιλιακοί μύες επανακτούν σταδιακά την αρχική τους μορφή. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται με την άσκηση και μπορεί να απαιτήσει έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Η συνεχόμενη και παρατεταμένη χρήση του κορσέ μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στη φυσική αποκατάσταση των μυών, καθώς η εξωτερική πίεση που ασκεί ευνοεί το «τεμπέλιασμα» και τη χαλάρωση των μυών, όπως ακριβώς ατροφεί ένα χέρι που τοποθετείται για καιρό στο γύψο.

Επίσης, η λανθασμένη εφαρμογή του κορσέ που πιέζει από πάνω προς τα κάτω, αντί να ανορθώνει την κοιλιά πιέζοντας από την πύελο (κάτω) προς τα πάνω, όχι μόνο δεν ανακουφίζει, αλλά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα όργανα της πυέλου και το πυελικό τοίχωμα.

Τέλος, η εφαρμογή πολύ σφικτού κορσέ ή λαστέξ μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στην κοιλιακή χώρα και στο θώρακα δημιουργώντας δυσφορία, δυσκολία στις κινήσεις και αναιρώντας οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα.

Η χρυσή τομή στη χρήση κορσέ ή λαστέξ λοχείας

Η χρήση λαστέξ ή κορσέ μετά τον τοκετό δίνει άμεσα αισθητικά αποτελέσματα εξαφανίζοντας την «κοιλίτσα» και ανορθώνει το ηθικό της λεχωίδας.

Όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο τόσο ως προς τη χρονική διάρκεια εφαρμογής του όσο και ως προς το βαθμό και τον τρόπο πίεσης που ασκεί στο σώμα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η επιλογή του σωστού νούμερου λαστέξ και η τοποθέτηση του κορσέ ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν η λεχώνα φορά το λαστέξ ή τον κορσέ θα πρέπει να νιώθει άνετα, να αναπνέει με ευκολία και να μπορεί να κάνει χωρίς πόνο ή δυσφορία όλες τις κινήσεις.

Σημειώνουμε ότι ο κορσές και το λαστέξ λοχείας δεν αντικαθιστούν τη σωστή διατροφή και άσκηση και δεν είναι η λύση για την άμεση απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, ούτε για να απόκτηση κοιλιακής γράμμωσης μετά τον τοκετό. Είναι όμως ένα χρήσιμο εργαλείο της λεχώνας που μπορεί να την βοηθήσει, όταν το χρησιμοποιεί σωστά.

το άρθρο διαβάσαμε εδώ: siasou.gr