Κρυολόγημα  (1 έως 2 ετών)

Κρυολόγημα  (1 έως 2 ετών)

Ένας λόγος που τα μικρά παιδιά κρυολογούν πιο συχνά, είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ανώριμο, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε ασθένειες.

Επίσης, υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και το παιδί δεν μπορεί να αναπτύξει ανοσία σε όλα  μαζί. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε κρυώσει στη ζωή σας.

Το παιδί μας πρέπει σιγά – σιγά να αποκτήσει ανοσία σε όλους αυτούς τους ιούς του κρυολογήματος.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θέλει να εξερευνήσει τα πάντα γύρω του, αγγίζοντας και γλύφοντας ότι βρει μπροστά του. Έτσι είναι πολύ εύκολο να κολλήσει ένα ιό, βάζοντας τα χεράκια του στο πρόσωπο, στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια του.

Το χειμώνα τα παιδάκια αρρωσταίνουν πιο εύκολα, λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, επίσης επειδή τον χειμώνα όλοι περνούμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους  όπου ένας ιός μπορεί πιο εύκολα να διαδοθεί από τον ένα στον άλλο.

Τα περισσότερα παιδιά κρυολογούν έξι με δέκα φορές τον χρόνο. Αν δε το παιδάκι πάει σε παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, μπορεί να αρρωστήσει και δώδεκα φορές το χρόνο, όταν ο μέσος ενήλικας κρυολογεί δύο με τέσσερις φορές το χρόνο.

Πως μπορώ  να καταλάβω αν το παιδί μου έχει κρυολογήσει, έχει γρίπη ή αλλεργία ή κάποια άλλη ασθένεια.

Είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε. Τρέχει η μύτη του, έχει βήχα και βουλωμένη μύτη και χαμηλό πυρετό. Είναι μάλλον κρυολόγημα.

Εάν όμως έχει υψηλό πυρετό, διάρροια ή εμετό, έχει μάλλον κάποια άλλη ιογενή ασθένεια. Παρατηρήστε το μικρό σας, όταν πέφτει ο πυρετός τι διάθεση έχει. Παίζει και τρώει αρκετά; Έχει απλά κρυολογήσει.

Αν όμως δεν έχει διάθεση ή καθόλου όρεξη για φαγητό, χωρίς να έχει πυρετό, τότε μάλλον έχει κάτι πιο σοβαρό από κρυολόγημα.

Φαγούρα, υγρά μάτια και μύτη, φτέρνισμα που διαρκούν εβδομάδες ή και περισσότερο είναι αλλεργία. Η αλλεργία δεν θα προκαλέσει πυρετό στο μικρό σας και εμφανίζεται την άνοιξη το καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο.

Πως μπορώ να θεραπεύσω το κρυολόγημα

Κανένα φάρμακο δεν θα κάνε τον ιό να φύγει γρηγορότερα, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα και να μην χειροτερεύσει, με το να ξεκουράζεται αρκετά και να πίνει άφθονα υγρά.

Επειδή, τα περισσότερα παιδάκια δεν μπορούν να φυσήξουν σωστά τη μύτη τους μέχρι τα τέσσερα χρόνια τους ας δούμε πως μπορούμε να διευκολύνουμε την αποσυμφόρηση της.

Αν τα καταφέρετε, χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα για να διαλυθεί η βλέννα και μετά καθαρίστε τη μύτη του με μία σύριγγα ή άλλο  αναρροφητήρα μύτης. Απλώστε λίγη βαζελίνη εξωτερικά στα ρουθούνια του για να αποφύγει τον ερεθισμό.

Μην χρησιμοποιείται σταγόνες για τη μύτη, εκτός αν το συστήσει ο γιατρός σας.

Υγράνετε τον αέρα στο δωμάτιο του. Πάρτε το παιδί στο μπάνιο μαζί σας, ανοίξτε το ζεστό νερό κλείστε την πόρτα και μείνετε στο μπάνιο για 15 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο επίσης θα το βοηθήσει.

Ανυψώστε λίγο το κεφάλι του. Βάζοντας κάτι κάτω από το στρώμα του, ποτέ πάνω σε αυτό όπως μαξιλάρι, υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Μεγάλη προσοχή στα φάρμακα. Μην δίνετε ασπιρίνη στο παιδί, μπορεί να προκληθεί το σύνδρομο του Reye μία σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Τι φυσικές ή εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος του παιδιού.

Προσθέτοντας μερικές σταγόνες μέντα ή ευκάλυπτο στο μπάνιο ή στον υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει το μικρό. Μία κουταλιά μέλι στο γάλα του ή λίγο χαμομήλι είναι επίσης καλό.

Μην χρησιμοποιήσετε τίποτε άλλο χωρίς να το ξέρει ο γιατρός σας.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό

Εάν ο πυρετός του φτάσει τους 40 C. ή :

Αν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες,

Αν επιδεινωθεί ο βήχας, ταχύπνοια  (περισσότερες από 40 αναπνοές το λεπτό)  συριγμό ή λαχάνιασμα. Είναι σημάδια πνευμονίας ή άσθματος ή κάποιας μόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος.

Αν καταλάβετε ότι πονούν τα αυτιά του. (Τρίβοντάς τα ή χαϊδεύοντας τα).

Αν έχει πολύ γκρίνια ή υπνηλία. Και αν το μικρό σας χειροτερεύει μετά από μία εβδομάδα ή τα συμπτώματα του κρυολογήματος κρατούν πάνω από 14 ημέρες.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να περιορίσω τον αριθμό των κρυολογημάτων;

Δυστυχώς δεν μπορείτε να το αποφύγετε, αλλά υπάρχουν ορισμένες βασικές συμβουλές για όλα τα παιδάκια αυτή την εποχή για να ενισχυθεί η άμυνά τους.

Βεβαιωθείτε ότι πίνει άφθονο νερό όλη την ημέρα. Η διατροφή του να είναι πλούσια και υγιεινή, καλή ξεκούραση και άσκηση.

Στο βαθμό που μπορείτε, κρατήστε τα παιδιά μακριά από άρρωστα παιδάκια ή ενήλικες. Μην ξεχνάτε ότι, δυστυχώς τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, αρρωσταίνουν συχνότερα από αυτά που μένουν σπίτι, απλά και μόνο γιατί έρχονται σε επαφή με πολλά παιδιά και επομένως περισσότερα μικρόβια.

Προσέξτε πολύ την καθαριότητα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως μετά την αλλαγή της πάνας και πριν την προετοιμασία του φαγητού.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βάλει το παιδί σας σε κίνδυνο για προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, οπότε μείνετε μακριά από τους καπνιστές και τους χώρους που κάποιος έχει καπνίσει.

Τα παιδάκια που ζουν με καπνιστές κρυολογούν πιο συχνά και η αδιαθεσία τους κρατά περισσότερο.

Μακριά λοιπόν από το τσιγάρο και δεν ξεχνάμε να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι μας.