Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τον ύπνο

Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τον ύπνο

Ήρθε η στιγμή που το μωρό σας γίνεται σιγά σιγά παιδί. Η αίσθηση της ανεξαρτησίας και το πείσμα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κάνοντας τα πράγματα πιο δύσκολα.
Μετά λοιπόν από μια πραγματικά κουραστική ημέρα, το μόνο που θέλει κάθε μητέρα είναι να βάλει το παιδί της στο κρεβάτι για να μπορέσει να ησυχάσει και εκείνη λίγο. Όμως τι γίνεται όταν αυτό μισεί τον ύπνο; Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πηγαίνει ήρεμα στο κρεβάτι του;

1. Βεβαιωθείτε ότι η ώρα του ύπνου, είναι στο σωστό χρόνο.

Μπορεί το παιδί να μη θέλει να κοιμηθεί επειδή δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Σε ένα νήπιο (2+) χρειάζεται να περάσουν 6 ή και περισσότερες ώρες αφότου ξυπνήσει από το μεσημεριανό του ύπνο. Έτσι, αν ξύπνησε στις 3.30 και εσείς θέλετε να κοιμηθεί στις 7, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Παρομοίως, μερικοί γονείς καθυστερούν πολύ την ώρα του ύπνου, γιατί πιστεύουν ότι έτσι το παιδί θα κοιμηθεί πιο εύκολα. Μεγάλο λάθος. Όταν είναι πολύ κουρασμένα αρνούνται να κοιμηθούν. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα όταν θα έρθει η εποχή που το μικρό δεν θα κοιμάται πλέον το μεσημέρι. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να πηγαίνει για ύπνο λίγο πιο νωρίς για να αποφύγετε τον εκνευρισμό από τη κούραση.

2. Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα του παιδιού σας.

Για να μπορέσετε να προσδιορίσετε σωστά αν το παιδί πηγαίνει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά για ύπνο, κοιτάξτε προσεκτικά το ημερήσιο πρόγραμμά του. Πότε κοιμάται το μεσημέρι; Είναι αρκετός ο ύπνος του; Πρέπει να κοιμηθεί τουλάχιστον μία ώρα για να ξεκουραστεί. Και τι ώρα ξυπνά το πρωί; Εάν ξυπνά αργά (ευτυχία για τους γονείς), θα πάει πίσω όλο το πρόγραμμά του.

Ορισμένες οικογένειες το προτιμούν αυτό, ιδίως όταν οι γονείς γυρίζουν αργά από τη δουλειά τους.

Επίσης, το πολύ πρωινό ξύπνημα έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνει πολύ νωρίς το βράδυ για ύπνο.

Έτσι κάθε οικογένεια πρέπει να ακολουθεί αυτό που της ταιριάζει καλύτερα.

3. Έχετε στο νου σας ένα διάγραμμα που περιγράφει τα βήματα της ρουτίνας του ύπνου.

Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα και αγαπούν να ξέρουν τι θα γίνει μετά. Φτιάξτε μαζί του ένα μεγάλο πίνακα με ζωγραφιές ή εικόνες από περιοδικά που θα δείχνει τα βήματα πριν τον ύπνο, για παράδειγμα, κάνουμε μπάνιο, πλένουμε τα δόντια, βάζουμε την πιτζάμα μας και πάμε στο κρεβάτι. Το παιδί σας θα ξέρει, παρακολουθώντας τις δικές του εικόνες, τι πρέπει να κάνει. Αν κάτι παραλείψει ή καθυστερήσει να το κάνει, δείξτε του την σωστή εικόνα!

4. Προσφέρετε επιλογές όταν είναι δυνατόν.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε επιλογές στη ρουτίνα του ύπνου, αν και όποτε είναι λογικό να γίνει. Για παράδειγμα, αφήστε το να διαλέξει μεταξύ δύο σετ πιτζάμες ή ποιο παραμύθι θέλει να του διαβάσετε στο κρεβάτι. Αυτό θα το κάνει να αισθανθεί ότι ελέγχει τι συμβαίνει την ώρα του ύπνου.

5. Δώστε στο παιδί σας ένα κίνητρο για να πάει στο κρεβάτι χωρίς φασαρία.

Οι άνθρωποι γενικά λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν να επιτύχουν ένα στόχο. Έτσι δώστε στο παιδί ένα κίνητρο και μια ανταμοιβή. Φτιάξτε ένα πίνακα με αυτοκόλλητα. Κάθε φορά που θα πηγαίνει ήσυχα στο κρεβάτι του, θα του δίνετε να κολλά ένα ωραίο αυτοκόλλητο. Και μόλις συμπληρώσει μία ή δύο γραμμές θα έχει ένα μικρό δώρο. Για παράδειγμα θα του αγοράσετε ένα καινούργιο παιχνίδι ή θα πάτε μία βόλτα στο ζωολογικό κήπο.

Έχοντας στο νου του κάποιο στόχο, μικρό ή μεγάλο, ίσως το βοηθήσει να προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στην ώρα του ύπνου.

Βέβαια, οι συμβουλές αυτές δεν λύνουν όλα τα προβλήματα του ύπνου. Μπορεί το παιδί να βλέπει κακά όνειρα, να έχει εφιάλτες, ή νυχτερινούς φόβους, να υπνοβατεί. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο και μερικές φορές με τη συμβουλή του γιατρού.

Όμως τα απλά αυτά βήματα μπορούν να βοηθήσουν πολλά παιδάκια να αλλάξουν γνώμη και να δεχτούν το πρόγραμμά τους και να πηγαίνουν ήρεμα και χαμογελαστά στο κρεβάτι τους. Γιατί έτσι και αλλιώς το έχουν ανάγκη.