Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπάνε την κηπουρική

Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπάνε την κηπουρική

Κάποιοι από εμάς, είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε ένα σπίτι με κήπο. Με λίγη βοήθεια από τους γονείς μας, αγαπήσαμε την κηπουρική και μέσα από αυτή, μάθαμε να σεβόμαστε την φύση, να αγαπάμε τα φυτά, να έχουμε στην διατροφή μας τα λαχανικά και τα φρούτα και να ανακυκλώνουμε όλα τα σκουπίδια μας.

Το να μάθετε στα παιδιά σας να αγαπάνε την κηπουρική είναι ένας τρόπος να τους διδάξετε έννοιες όπως η οικολογία και η ανακύκλωση, να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τον κύκλο ζωής των λουλουδιών και να μάθουν τα ονόματα διάφορων φρούτων και λαχανικών.

1. Κάντε την κηπουρική ενδιαφέρουσα.

Όταν τα παιδιά καταλάβουν πόσο ενδιαφέροντα πράγματα μπορεί να τους διδάξει η κηπουρική, τότε θα έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Αν μάλιστα τους δείξετε πως μπορούν να παίξουν και να λερωθούν, χωρίς να τους μαλώσει η μαμά, θα τους κρατήσετε το ενδιαφέρον αμείωτο.

2. Αγοράστε τους δικά τους εργαλεία

Αν νομίζετε πως υπάρχουν εργαλεία κηπουρικής μόνο για μεγάλους, κάνετε λάθος. Πηγαίνετε οικογενειακώς σε ένα κατάστημα με είδη για τον κήπο και αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τα εργαλεία που τους αρέσουν. Εξηγήστε τους ποια είναι για παιδιά ώστε να μην διαλέξουν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο το οποίο θα τα τραυματίσει. Αγοράστε ένα πολύχρωμο ποτιστήρι, ένα πλαστικό φτυαράκι και ένα ζευγάρι γάντια. Δείξτε τους ποια είναι η χρήση του κάθε εργαλείου και πως μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

3. Αγοράστε σπόρους και φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα

Μην αφήσετε τα παιδιά σας με την αγωνία. Αφήστε τα να διαλέξουν εκείνα σπόρους και φυτά αλλά βεβαιωθείτε πως θα διαλέξουν ένα από τα παρακάτω:

  • Ηλίανθος
  • Πανσέδες
  • Γεράνια
  • Ραπανάκια
  • Κολοκύθια
  • Πατάτες
  • Μαρούλια
  • Φασόλια
  • Αρακά κ.α.

4. Δείξτε στα παιδιά σας τα βασικά της κηπουρικής

Δείξτε τους πως φυτεύουμε τους σπόρους στο έδαφος ή στη γλάστρα. Κάντε την βαριά δουλειά και σκάψτε από πριν το χώμα για να είναι αφράτο. Ανοίξτε μικρές τρύπες και συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσεις για κάθε σπόρο και το βάθος στο οποίο πρέπει να φυτευτεί. Tip: εάν τα παιδιά σας είναι ακόμα πολύ μικρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χάρτινη αυγοθήκη με λίγο χώμα. Δώστε τους την χαρά να ποτίσουν και να περιποιηθούν τα σποράκια τους μέχρι να μεγαλώσουν και να βγάλουν φύλλα.

5. Διακοσμήστε τον κήπο για περισσότερη διασκέδαση

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε έναν μικρό επίγειο παράδεισο για το παιδί σας. Σκάψτε μια μεγάλη λακκούβα και τοποθετήστε έναν πλαστικό μουσαμά. Ρίξτε νερό, διακοσμήστε γύρω γύρω με πέτρες και φτιάξτε μια μικρή λίμνη. Εάν δεν έχετε κήπο αλλά έχετε μεγάλο μπαλκόνι, κάντο το ίδιο με μια μεγάλη λεκάνη. Βάλτε μέσα πετρούλες και διάφορα υδρόβια φυτά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν ταμπέλες με τα ονόματα των φυτών.

6. Ανακυκλώστε παλιά αντικείμενα

Μια παλιά ρόδα, μπορεί να γίνει γλάστρα. Αφήστε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν μια παλιά γλάστρα. Δείξτε τους για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τα cd για να διώξουμε τα πουλιά. Φτιάξτε ένα σκιάχτρο από παλιά ρούχα και παιχνίδια. Με λίγη φαντασία, τα παιδιά θα μάθουν την έννοια της ανακύκλωσης και τους τρόπους που μπορούμε να ανακυκλώσουμε διάφορα υλικά.

7. Αφήστε την τεχνολογία να σας βοηθήσει

Η τεχνολογία αρέσει στα παιδιά. Μην απελπίζεστε εάν στην αρχή δεν δείξουν ενδιαφέρον στην αρχή. Κάντε την τεχνολογία σύμμαχό σας. Κατεβάστε εφαρμογές κηπουρικής για παιδιά, αναζητήστε τα φυτά που μόλις φυτέψατε, φτιάξτε το 3D πλάνο του κήπου σας ή αναζητήστε πιο περίπλοκες εργασίες κήπου όσο τα παιδιά σας μεγαλώνουν.

8. Μάθετε στα παιδιά για την κομποστοποίηση

Θα είναι αρκετά διασκεδαστικό να δουν τα παιδιά πως τα σκουπίδια μπορούν να γίνουν λίπασμα. Το φίλτρο του καφέ, τα τσόφλια από τα αυγά, τα φλούδια από τα φρούτα. Δείξτε τους πως λειτουργεί η κομποστοποίηση. Μια καλή ιδέα είναι να τους φτιάξετε ένα κήπο σκουληκιών. Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάλτε μέσα χώμα και μερικά σκουληκάκια (γεωσκώληκες). Κάθε μέρα, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ταΐσουν τα σκουλήκια με φυλλαράκια ή φλούδια από φρούτα σε μικρά κομμάτια. ΄

9. Μάθετε στα παιδιά για την ανακύκλωση

Έχοντας πλέον έναν μικρό κήπο, πείτε στα παιδιά σας τους τρόπους με τους οποίους τα σκουπίδια κάνουν κακό στο περιβάλλον. Τοποθετήστε ένα μικρό πλαστικό κουτάκι μέσα στο χώμα. Μετά από μερικούς μήνες, ξεθάψτε το και δείξτε στο παιδί σας πως δεν έχει αλλοιωθεί. Εξηγήστε του για ποιο λόγο δεν χαλάει το πλαστικό και γιατί πρέπει να το ανακυκλώνουμε.