Μαθησιακές δυσκολίες

ma8hsiakes duskoliesΟι μαθησιακές δυσκολίες είναι αρκετές συχνές σε παιδάκια, ιδίως στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Στην κατηγορία αυτή, θα συναντήσουμε  ενδιαφέροντα θέματα μαθησιακών δυσκολιών, που απασχολούν πολλές οικογένειες, όπως ο αυτισμός, η δυσκολία στη συγκέντρωση προσοχής, η δυσλεξία, τα μαθησιακά προβλήματα και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όσο και αν μας φοβίζουν τα προβλήματα αυτά των μαθησιακών δυσκολιών, με προσοχή και ψυχραιμία αντιμετωπίζονται όλα.

Πώς είναι να έχεις δυσλεξία

Πώς είναι να έχεις δυσλεξία

Ο Victor Widel, όταν έμαθε ότι η φίλη του είναι δυσλεκτική, αποφάσισε να μετατρέψει τα λόγια της σε προσομοίωση, έτσι ώστε τα μη δυσλεκτικά άτομα να καταλάβουν τι σημαίνει η δυσλεξία.

Διαβάστε Περισσότερα

Αυτισμός - Προγράμματα και Μέθοδοι Παρέμβασης

aytismos sΗ εκπαίδευση των μαθητών που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλους τους ειδικούς και φυσικά τους γονείς των παιδιών αυτών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί αρκετό ερευνητικό υλικό πάνω σε διάφορες πρακτικές, μεθόδους και πρωτόκολλα παρέμβασης και εκπαίδευσης. Ωστόσο, δυστυχώς δεν υπάρχει αμόμη μία συνολική, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία, στους ιδιωτικούς θεραπευτικούς χώρους και στο οικογενειακό περιβάλλον, παρέχοντας σίγουρα αποτελέσματα.

Διαβάστε Περισσότερα

Πρώιμη παρέμβαση

proimi paremvasi sΤι είναι, σε ποιους απευθύνεται, ποιοι την εφαρμόζου;

Όπως γνωρίζουμε, κάποιες φορές ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μια «κατάσταση», μια ειδική εκπαιδευτική ανάγκη ή αναπηρία (σύγχρονοι ορισμοί), η οποία θα επηρεάσει με κάποιον τρόπο την ανάπτυξή του. Κάποιες άλλες φορές, αυτή η εκπαιδευτική ανάγκη ή αναπηρία δεν είναι εμφανής από τη στιγμή της γέννησης, αλλά παρουσιάζεται ως κάποιο εμπόδιο σε κάποιο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού καθώς μεγαλώνει, ανησυχώντας τους γονείς και τους γιατρούς.

Διαβάστε Περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες - Ορισμοί και επεξηγήσεις

mathisiakes dyskolies sΟ όρος ειδικές μαθησιακές δυσκολίες χρησιμοποιείται για να καλύψει μια σειρά δυσκολιών που συνδέονται με τη μάθηση. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο αυτό ως συνώνυμο της δυσλεξίας όμως στη πραγματικότητα, η δυσλεξία είναι μία μόνο από τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Διαβάστε Περισσότερα

Είναι τα μαθηματικά ανδρική υπόθεση;

Πόσοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με το στερεότυπο που θέλει τα αγόρια να έχουν κλίση στα μαθηματικά και τα κορίτσια στα γλωσσικά μαθήματα; Έρευνες όμως που γίνονται αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει.  

Διαβάστε Περισσότερα

Μαθησιακά Προβλήματα

Μαθησιακές δυσκολίες;«Μην αφαιρείσαι παιδί μου! Διάβαζε σωστά. Τι τεμπελιά είναι αυτή!» ...

λέει πολλές φορές με ευκολία κάποια μητέρα. Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθεί αρχικά για το μήπως αυτή η τεμπελιά είναι μια αδυναμία που έχει το παιδί λόγω κάποιας μαθησιακής δυσκολίας;

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καλά στις ικανότητες μάθησης του παιδιού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να τα αντιληφθούμε ώστε να βοηθήσουμε το παιδί επι της ουσίας!

Διαβάστε Περισσότερα

Δυσκολίες συγκέντρωσης προσοχής

Με τα μάτια ενός παιδιού...

Δυστυχώς καταγράφω ότι πέσει στην αντίληψη μου χωρίς να μπορώ να το φιλτράρω, μαθαίνω με έναν ανοργάνωτο και τυχαίο τρόπο και πετάγομαι από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου.

Attention Deficit "Disorder" (ADD)

Εάν θέλετε να καταλάβετε πως νιώθω φανταστείτε να βλέπετε 5 ταινίες κινηματογράφου παράλληλα ενώ ταυτόχρονα μιλάει κάποιος που τις περιγράφει. Φανταστείτε λοιπόν πως νιώθω όταν με ρωτήσει κάποιος να του περιγράψω, γραπτά ή προφορικά, το περιεχόμενο των ταινιών την ώρα που συνεχίζω να τις βλέπω.


Διαβάστε Περισσότερα

Δυσλεξία

Η Δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της καθυστερεί ή εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές.

Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή ακοή.

Διαβάστε Περισσότερα