Με ποια στέρεα τρόφιμα πρέπει να αρχίσει να τρώει το μωρό (μετά το γάλα) και γιατί

Με ποια στέρεα τρόφιμα πρέπει να αρχίσει να τρώει το μωρό (μετά το γάλα) και γιατί

Η αγορά με τις παιδικές τροφές εξελίσσεται συνεχώς, έτσι οι γονείς μπορεί να αισθάνονται χαμένοι και σε σύγχυση, όταν έρθει η στιγμή να αρχίσει το μωράκι τους να τρώει στέρεα φαγητά. Ας δούμε τι είναι αλήθεια και τι ψέματα.

Η στιγμή που θα αρχίσει να τρώει πλέον κανονικά και όχι μόνο γάλα, είναι μία συναρπαστική μετάβαση, αλλά φέρνει και μεγάλη αβεβαιότητα στους γονείς, ειδικά την πρώτη φορά. Αναρωτιούνται πως θα μπορούσε το μωράκι τους να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα με μία υγιεινή και σωστή διατροφή.

  • Πως θα ξέρω πότε είναι πράγματι έτοιμο;
  • Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να ξεκινήσει;
  • Τι γίνεται με τις τροφικές αλλεργίες;

Καθώς η επιστήμη και οι παιδικές τροφές συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι γονείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι ακόμη και μεταξύ του πρώτου και δεύτερου παιδιού τους, τα πράγματα σχετικά με τη διατροφή των παιδιών έχουν αλλάξει.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του, το μωρό αρχίζει από το να κρατά και να σηκώνει το κεφαλάκι του, να κάνει τα πρώτα βήματα και να μασά πιο στέρεα τρόφιμα. Στο εσωτερικό, το πεπτικό του σύστημα υφίσταται επίσης πολλές αλλαγές, καθώς ωριμάζει και ενώ στην αρχή δέχεται μόνο γάλα, σιγά - σιγά μπορεί να τρώει στέρεες τροφές.

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν στην ηλικία μεταξύ 4 και 6 μηνών, όμως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και βέβαια πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρο, για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο για το κουτάλι!

Ας δούμε λοιπόν κάποιες απορίες που έχουν οι γονείς και τι είναι πράγματι αλήθεια.

Μύθος: Εάν το μωρό μου αρπάζει το πιάτο μου ή προσπαθεί να αγγίξει το φαγητό, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει τα τρώει στέρεα τροφή;

Πραγματικότητα: Αυτό το ενδιαφέρον για το φαγητό μπορεί πράγματι να σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Όμως πρέπει οπωσδήποτε να παρατηρήσετε και κάποιες άλλες συμπεριφορές του για να είστε σίγουρη. Όπως:

Μπορεί να καθίσει χωρίς να στηρίζετε.

Ανοίγει το στόμα του όταν του δίνετε φαγητό.

Σας παρακολουθεί και δείχνει ενδιαφέρον όταν τρώτε.

Όταν έχει χορτάσει γυρίζει το κεφαλάκι του από την άλλη μεριά για να καταλάβετε ότι δεν θέλει άλλο.

Πιάνει πράγματα και τα φέρνει στο στόμα του.

Μύθος: Εάν του δώσω πρώτα φρούτα και μετά λαχανικά, θα το κάνω να του αρέσουν πολύ τα γλυκά;

Πραγματικότητα: Τα λιωμένα φρούτα ή λαχανικά είναι και τα δύο θαυμάσιες επιλογές για τα μωρά, επειδή περιέχουν ένα σημαντικό φάσμα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη τους.

Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από το «φρούτο» ή «λαχανικό» είναι να συνεχίζετε να δίνετε στο παιδί μία μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα που έχουν ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και αρωμάτων. Επίσης είναι πολύ καλή ιδέα να προσφέρετε στο παιδί μία επιλογή πλούσια σε σίδηρο, σαν ένα από τα πρώτα τρόφιμα του.

Και αυτό γιατί μεταξύ των 6 με 9 μηνών, η αποθήκη του σιδήρου του μικρού μπορεί να μειωθεί. Μπορείτε να επιλέξετε δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο, όπως το ρύζι, το πλιγούρι βρώμης ή ακόμη και κινόα.

Αλεσμένο κρέας, πουλερικά και ψάρια είναι επίσης πολύτιμα. Και μην ξεχνάτε το γιαούρτι γιατί περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Να προσθέτετε μία νέα τροφή κάθε φορά, και να περιμένετε λίγες ημέρες πριν του δώσετε περισσότερη ποσότητα, για να παρακολουθήσετε για πιθανές ενδείξεις ευαισθησίας στη συγκεκριμένη τροφή ή αλλεργική αντίδραση.

Είναι καλό, αν μπορείτε, να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα για να το προστατεύσετε από τυχόν φυτοφάρμακα στη διάρκεια αυτής της σημαντικής στιγμής της ανάπτυξής του.

Μύθος: Είναι καλύτερο να αποφεύγω τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν πιθανή αλλεργία για να κρατήσω το παιδί μου ασφαλές;

Πραγματικότητα: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και γενικά όλοι οι επιστήμονες ενημερώνουν τους γονείς για κάποια τρόφιμα που θεωρούνται ιδιαίτερα αλλεργιογόνα, όπως τα φιστίκια, τα καρύδια, το αυγό, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα οποία μπορούν να τα δίνουν στα παιδιά μετά από κάποια ηλικία, σύμφωνα με τη γνώμη του παιδιάτρου.

Τα μωράκια δεν μπορούν να χωνέψουν την πρωτεΐνη του γάλακτος μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ο γαστρεντερικός σωλήνας τους. Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η καθυστέρηση ορισμένων τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών. Στην πραγματικότητα όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση των τροφίμων αυτών στα μικρά παιδιά, μπορεί αντίθετα να αυξήσει τον κίνδυνο της τροφικής αλλεργίας.

Έτσι λοιπόν συζητήστε με το γιατρό σας, ενημερώστε τον σχετικά με το δικό σας οικογενειακό ιστορικό και ρωτήστε πότε μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια τα τρόφιμα αυτά στο μικρούλι σας.