Μετακόμιση... μικρά μυστικά και συμβουλές

metkomisi sΠολλές φορές στη ζωή μας ερχόμαστε μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες επιφέρουν συχνά και σημαντικές αλλαγές. Μια από αυτές τις αποφάσεις είναι και η μετακίνηση σε ένα νέο σπίτι. Η μετακόμιση είναι μια εμπειρία ζωής, η οποία αλλάζει την καθημερινότητά μας και οδηγεί την σκέψη μας αναπόφευκτα σε καινούριους δρόμους.

Το νέο σπίτι αποτελεί και μια νέα πρόκληση για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε σωστά την μετακόμισή μας, από το πρώτο κιόλας σημείο εκκίνησης της επιλογής του νέου σπιτιού, μέχρι και την τελική εγκατάστασή μας εντός του χώρου.

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο και τον χώρο σας, πριν εγκατασταθείτε και ξεκινήσετε τη διαμονή σας.

1) Δάπεδο : Πριν ξεκινήσει η μετακόμιση, θα πρέπει να έχετε ελέγξει την κατάσταση των δαπέδων του σπιτιού, ώστε, αν χρειάζονται μικρές ή και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, να γίνουν προτού τοποθετηθούν τα έπιπλα. Αν έχετε ξύλινο δάπεδο, ελέγξτε την φθορά του, λειάνετε και γυαλίστε το με ειδικά προϊόντα. Αν έχετε δάπεδο με πλακάκια, καθαρίστε προσεκτικά και ελέγξτε για πιθανά σπασμένα κομμάτια. Φροντίστε να είναι έτοιμα όλα, τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την μετακόμιση, ώστε να έχουν στεγνώσει καλά τα υλικά, ενώ τις ημέρες της μεταφοράς των επίπλων, προστατέψτε το δάπεδο με καλύμματα, για να αποφύγετε πιθανές φθορές.

2) Χρώματα και Στυλ : Επιλέξτε το χρώμα που επιθυμείτε να επικρατεί στον χώρο. Πραγματοποιήστε μια έρευνα αγοράς, σχετικά με τις προτάσεις διακόσμησης που υπάρχουν και υιοθετήστε το στυλ που σας ταιριάζει. Διαλέξτε διχρωμίες σε κοντινές αποχρώσεις, οι οποίες θα δώσουν μια τρισδιάστατη αίσθηση στο σπίτι. Δώστε βάση στον χώρο του σαλονιού και των υπνοδωματίων, ειδικά αν περιλαμβάνουν και παιδικά δωμάτια. Μιλήστε με τα υπόλοιπα μέλη και αποφασίστε ποιό είναι το ιδανικό περιβάλλον, το οποίο καλύπτει στο μεγαλύτερο βαθμό τις απαιτήσεις όλων σας. Δοκιμάστε τη ζωγραφική στους τοίχους, από έμπειρους τεχνίτες στο είδος τους, ή ακόμη και τις αυτοκόλλητες ταπετσαρίες. Η τεχνική επεξεργασία των τοίχων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν τη μετακόμιση.

3) Κλειδαριές : Είναι πολύ βασικό να ασφαλίσετε το σπίτι σας πριν εγκατασταθείτε εντός. Μιλήστε με τον προηγούμενο ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη και προβείτε σε αλλαγή κλειδαριάς. Αν έχετε πόρτα ασφαλείας, ενδεχομένως να στοιχίσει λίγο περισσότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί για αλλαγή κλειδαριάς, μπορείτε να ελέγξετε την επιλογή του επαναπροσδιορισμού του κωδικού κλειδώματος της πόρτας, ως εναλλακτική λύση.

4) Συστήματα και Μηχανισμοί : Στον νέο σας χώρο είναι βασικό να προβλέψετε πόσους και ποιούς αποθηκευτικούς χώρους θα χρειαστείτε. Η κουζίνα χρειάζεται απαραίτητα πολλά ντουλάπια, ράφια, κρυμμένους μηχανισμούς και συστήματα διευκόλυνσης με στοπ. Επιλέξτε αν θα έχετε εντοιχισμένη κουζίνα, αν θα τοποθετήσετε πάγκο και αν χρειάζεστε μετατροπές εντός των ντουλαπιών, όπως για παράδειγμα εσωτερικές ράγες, μεντεσέδες, συρόμενους μηχανισμούς και βαγονέτα. Αντίστοιχα, υπολογίστε τους αποθηκευτικούς χώρους στα υπνοδωμάτια και διαμορφώστε ανάλογα τις ντουλάπες σας. Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την μεταφορά των ηλεκτρικών συσκευών και των ειδών ρουχισμού σας, ώστε να είστε σε θέση να τακτοποιήσετε άμεσα, γρήγορα και εύκολα όλα τα είδη στη σωστή τους θέση.

5) Υδραυλικά και Ηλεκτρολογικά : Δώστε προσοχή στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του νέου σπιτιού. Είναι ευκαιρία να αντικαταστήσετε είδη υγιεινής, βρύσες, τον θερμοσίφωνα και τα συστήματα εξαερισμού, καθώς επίσης να αλλάξετε πρίζες και κεραίες. Μπορείτε να προσθέσετε νέα συστήματα φωτισμού στο ταβάνι ή στους τοίχους, με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου, ή να χρησιμοποιήστε dimmer για τα φώτα, αλλά και να προσθέσετε νέες πρίζες για υπολογιστές και άλλες συσκευές, αν παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν ήδη. Είναι κατάλληλη στιγμή να εγκαταστήσετε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες οροφής, αναλόγως των αναγκών σας. Οι διάδρομοι, όπως και οι αποθηκευτικοί σας χώροι φροντίστε να έχουν επαρκή φωτισμό. Διακοσμήστε την κουζίνα ή και τα παιδικά δωμάτια με τα κατάλληλα φωτιστικά ή σποτ. Δώστε μεγάλη προσοχή στην σωστή λειτουργία του πίνακα ασφαλείας του σπιτιού. 

6) Αποθήκη και Γκαράζ : Φροντίστε να έχετε διαχωρίσει και συσκευάσει τα είδη που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Είναι εκείνα τα μεγαλύτερα ή μικρότερα αντικείμενα των οποίων η χρήση γίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως τα χαλιά, μια μηχανή του γκαζόν ή και παλιά παιδικά είδη, και τα οποία προορίζονται προς αποθήκευση σε άλλον χώρο, εκτός σπιτιού. Οργανώστε την αποθήκη, το πατάρι ή το γκαράζ σας, για να μπορέσουν να τοποθετηθούν εκεί με τάξη. Αν χρειαστεί, φτιάξτε ράφια στους τοίχους της αποθήκης, για να τοποθετήσετε αργότερα τα είδη, ή έναν πάγκο εργασίας, για τα εργαλεία σας. Κάποια από τα αντικείμενα ενδεχομένως να μπορούν να διασπαστούν και να συσκευαστούν σε κομμάτια, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χώρο στην αποθήκευσή τους.

Η σωστή οργάνωση της μετακόμισης θα συμβάλλει σε μια καλή και δυνατή ψυχολογία χωρίς άγχος, αλλά και στη λειτουργική μετέπειτα εγκατάστασή σας, στον χώρο. Εφόσον έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα, μπορείτε πλέον να ερευνήσετε για τα έπιπλα, να επιλέξετε, να δοκιμάσετε, να τολμήσετε και να απολαύστε τη διαδικασία εγκατάστασής σας, στο νέο σας σπίτι!