Μικροατυχήματα κατά την εγκυμοσύνη

Μικροατυχήματα κατά την εγκυμοσύνη

Σκοντάψατε και πέσατε κάτω; Μην ανησυχείτε, το μωρό σας είναι καλά προστατευμένο!

Εάν στον απογευματινό σας περίπατο, η σκέψη σας έτρεχε στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου και τι χρειάζεται να αγοράσατε ακόμη για το μωρό που σε λίγο θα κρατάτε στην αγκαλιά σας, ίσως δεν προσέξατε την άκρη του πεζοδρομίου μπροστά σας και βρεθήκατε φαρδιά πλατιά ξαπλωμένη στο δρόμο!

Δεν πειράζει. Αν και το να πέσετε με τη φουσκωμένη κοιλιά σας μπορεί να είναι επώδυνο, συμβαίνει σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες αρκετά συχνά.

Όμως γιατί συμβαίνει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η εγκυμοσυνη, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να σας βάλει «τρικλοποδιά»! Πρώτα απ’ όλα, η κοιλιά που διαρκώς μεγαλώνει, μετατοπίζει το κέντρο βάρους του σώματος προς τα εμπρός, δυσκολεύοντας έτσι να παραμείνετε σε όρθια θέση ιδιαίτερα σε ανώμαλες επιφάνειες. Επίσης όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, τόσο περισσότερο οι αρθρώσεις σας γίνονται πιο μαλακές λόγω μίας ορμόνης η οποία, στον τοκετό, θα κάνει τις αρθρώσεις και τους συνδετικούς ιστούς στην λεκάνη και στον τράχηλο της μήτρας χαλαρούς για να διευκολύνει την εξώθηση του μωρού.

Όμως μέχρι τότε, οι χαλαρές αρθρώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να έχετε μία αστάθεια η οποία να προκαλεί πτώση.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ίσως αισθάνεστε εξαντλημένη, άβολα, με χιλιάδες σκέψεις για το μωρό σας. Η εγκυμοσύνη σας προξενεί όλα αυτά τα συναισθήματα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για κάποιο παραπάτημα.

Θα μπορούσε το πέσιμο να βλάψει το μωρό μου;

Τα καλά νέα είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να πάθει κάτι κακό το μωρό σας. Σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, η κοιλιά σας είναι έτοιμη να αντέξει κάποιες πολύ σκληρές συνθήκες προκειμένου να προστατεύσει το μωρό σας. Αυτό είναι καλά κρυμμένο και περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό, το οποίο απορροφά τους κραδασμούς. Επιπλέον οι ανθεκτικές μεμβράνες, η μήτρα και η κοιλιακή κοιλότητα (που απαρτίζεται από μύες και οστά) προστατεύουν αποτελεσματικά το μωράκι σας. Μόνο στην περίπτωση ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος θα μπορούσε το χτύπημα να διεισδύσει πέρα από αυτά τα προστατευτικά στρώματα και να επηρεάσει το μωρό.

Έτσι, ενώ μπορεί να αισθάνεστε αδέξια, προσπαθήστε να μην έχετε άγχος για την ασφάλεια του μωρού.

Τι μπορείτε να κάνετε.

Αν νιώσετε δυσφορία, πονάτε, καταλάβατε ότι η κινητικότητα του εμβρύου είναι μειωμένη ή έχετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία ή συσπάσεις, καλέστε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε έναν υπέρηχο, απλά για να επιβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας, αν κάτι σας απασχολεί.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι ντροπή να ζητήσετε ένα χέρι βοήθειας αν είστε στο δρόμο και κάτι χρειαστείτε. Φοράτε ίσια παπούτσια που σας στηρίζουν σωστά, άνετα ρούχα εγκυμοσύνης, χρησιμοποιείται τα κάγκελα στις σκάλες και θυμηθείτε να περπατάτε λίγο πιο αργά και πιο σταθερά.

Έτσι και αλλιώς σε λίγο καιρό θα τρέχετε πάνω – κάτω για να τα προλάβετε όλα!