Μικρότερο εγκέφαλο έχουν τα παιδιά όταν οι μητέρες τους καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη

Μικρότερο εγκέφαλο έχουν τα παιδιά όταν οι μητέρες τους καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη

Tο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου άγχους, κακής διάθεσης και κατάθλιψης.

Μικρότερο εγκέφαλο και μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά το άγχος και την κατάθλιψη έχουν τα παιδιά, όταν οι μητέρες τους καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ, οι επιστήμονες του οποίου διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν σοβαρές μεταβολές στον εγκέφαλο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου άγχους, κακής διάθεσης και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός καταστρέφει τους νευρώνες και παράλληλα μειώνει το οξυγόνο που φτάνει στο έμβρυο, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο στενά.

Επίσης, τονίζουν ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά άμεσα, αλλά όταν περάσουν αρκετά χρόνια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 παιδιών, οι μητέρες των οποίων συνήθιζαν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από ένα έως εννέα τσιγάρα τη μέρα. Ωστόσο, από αυτές οι 17 σταμάτησαν να καπνίζουν μόλις ανακάλυψαν ότι περίμεναν παιδί, ενώ οι υπόλοιπες συνέχισαν.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα ευρήματα της μελέτης με εκείνα που προέκυψαν για τον εγκέφαλο άλλων παιδιών, οι μητέρες των οποίων δεν κάπνιζαν καθόλου μέχρι να γεννήσουν και διαπίστωσαν ότι τα πρώτα είχαν μικρότερο εγκέφαλο, άρα και μικρότερη ποσότητα της γκρίζας και της λευκής ύλης του εγκεφάλου.

Πηγή: naftemporiki.gr