Μήπως είμαι πολύ παχιά;

Μήπως είμαι πολύ παχιά;

Νεαρή μέλλουσα μητέρα αναρωτιέται γεμάτη άγχος μετά την τελευταία της επίσκεψη στον γιατρό της αν είναι πράγματι επικίνδυνο, γιατί ενώ βρίσκεται στην 32η  εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι στην 35η  εβδομάδα.

Ο γιατρός συνέστησε υπέρηχο για να διαπιστωθεί το μέγεθος του μωρού. Μπορεί να είναι πράγματι τόσο μεγάλο ώστε ο φυσιολογικός τοκετός να μην είναι εφικτός και να πρέπει να γίνει καισαρική τομή; Πρέπει ίσως να περιορίσει το φαγητό της για να μεγαλώνει πιο σιγά το μωράκι;

Ιδίως δεν χρειάζεται πανικός και ασφαλώς δεν πρέπει να σταματήσει να τρώει η νεαρή εγκυμονούσα, όπως δηλώνουν οι ειδικοί.

Η σύγχρονη ιατρική μπορεί να μας πει πολλά για το τι κάνουν τα μωρά πριν γεννηθούν και ακόμη πως μοιάζουν. Αλλά ακριβώς πόσο μεγάλα και χοντρά είναι, αυτό είναι απλώς εικασία. Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, όταν το μωρό αναπτύσσεται έξω από το διαθέσιμο χώρο της μήτρας, το βάρος του είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ένας υπέρηχος προς το τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί να πέσει έξω μισό κιλό, πράγμα όμως πολύ σημαντικό για ένα μικροσκοπικό μωράκι 2500 κιλών.

Συνήθως σε κάθε επίσκεψη προγεννητικού ελέγχου, ο γιατρός ελέγχει το ύψος από το ηβικό οστό προς την κορυφή της μήτρας (ύψος του πυθμένα της μήτρας). Αυτός ο αριθμός σε εκατοστά είναι περίπου ίσος με τον αριθμό των εβδομάδων της εγκυμοσύνης, όμως ένα ή δύο εκατοστά διαφορά δεν αποτελεί αιτία συναγερμού.

Εάν οι μετρήσεις δείχνουν μία αρκετά μεγάλη διαφορά, ο γιατρός θα ελέγξει για να διαπιστώσει που οφείλεται αυτό. Τις περισσότερες φορές υπάρχει μία απλή εξήγηση. Μάλλον η ημερομηνία του τοκετού είναι υπολογισμένη λάθος, μερικές μέρες ή και εβδομάδα.

Ή το μωρό έχει πάρει μία αστεία θέση ή βρίσκεται ψηλά στη μήτρα και έτσι η μέτρηση είναι λάθος.

Επίσης, ίσως υπάρχει ένα ινομύωμα στη μήτρα ή επιπλέον αμνιακό υγρό. Καμία από αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν είναι επικίνδυνες. Αλλά επειδή ορισμένες φορές μπορεί να δείχνουν κάποιο πρόβλημα ο γιατρός θα ελέγχει με τους υπέρηχους.

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, το οποίο συνήθως ελέγχεται στις 28 εβδομάδες, πράγματι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε ένα μεγάλο μωρό. Και στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα σας υποδείξει την κατάλληλη δίαιτα εγκυμοσύνης.

Διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε υγιεινά και αρκετά και να μην ανησυχείτε για το μέγεθος του μωρού.

Ακόμη και αν το μωράκι σας είναι αρκετά μεγάλο, οι πιθανότητες είναι να έχετε ένα φυσιολογικό τοκετό στην ώρα του και χωρίς να χρειαστεί κάποια επέμβαση.

Έτσι και αλλιώς μόλις το σφίξετε στην αγκαλιά σας, θα τα ξεχάσετε όλα αυτά. Το ξέρετε πολύ καλά πως το μόνο που θα αισθάνεστε είναι απέραντη ευτυχία!