Το μωρό μου - 10ος μήνας

Το μωρό μου - 10ος μήνας

Λίγο πριν τα πρώτα του γενέθλια και το μωρό σου γίνεται πιο φλύαρο και υπερκινητικό από ποτέ πριν! Σε κοιτάει και περιεργάζεται τα χαρακτηριστικά σου, μιμείται τις κινήσεις των χειλιών σου, καθώς λατρεύει την επανάληψη, πιάνει τα μαλλιά σου και τη μύτη, πετάει κάτω τα αντικείμενα, τραβάει τα παιγνίδια του και δημιουργεί ήχους με το στόμα του!

Η αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα βήματα του μωρού σας (στην πλειονότητα των μωρών) μόλις ξεκίνησε και εσύ είσαι πιο ανυπόμονη από ποτέ! Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα συμβεί, αλλά εσύ προετοιμάσου ψυχολογικά. Ασχολήσου, επίσης, και με την ομιλία του, καθώς ακόμη τα χειλάκια του σου χαρίζουν τους γνωστούς ήχους, που δεν καταλήγουν σε λέξεις. Το μωρό σου λέει «μπου μπου» και εσύ αντιλαμβάνεσαι ότι θέλει να του δώσεις το μπουκάλι του. Πες του το! «Θέλεις το μπουκάλι»; Μελέτες λένε ότι είναι καλό να μιλάμε κανονικά, αργά και καθαρά στο μωρό με λέξεις και φράσεις, ακόμη και πριν εκείνο το κάνει για εμάς!

Εσύ η μητέρα…

Το να έχεις αγκαλιά το μωράκι σου αποτελεί μία από τις πιο όμορφες στιγμές της μητρότητας. Όταν το βάρος του μωρού σου, όμως, είναι αρκετό (πλέον), τότε η στιγμή γίνεται παράλληλα και κουραστική. Υπάρχουν κάποιο τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μην τραυματίσεις τη μέση και τα χέρια σου, ειδικά τώρα που θα χρειάζεται να είσαι σκυμμένη πάνω από το μωρό πολύ συχνά, αλλά και θα χρειάζεται να μετακινείς το καρότσι ή να μαζεύεις τα παιγνίδια του. Καταρχήν, όταν σηκώνεις το μωρό από το πάτωμα, λύγισε τα γόνατά σου και κράτα τον κορμό όσο πιο ίσιο γίνεται. Χαμήλωσε και γονάτισε. Βάλε δύναμη στους κοιλιακούς σου για να σηκωθείς, ώστε να αποφύγεις το βάρος στην μέση. Κοινώς… κατέβα στο ύψος του! Όταν το κρατάς αγκαλιά στην καρέκλα, φρόντισε να ακουμπάς την πλάτη σου πίσω στην πλάτη της και όχι στον αέρα. Βάλε και ένα μαξιλάρι, αν σε εξυπηρετεί. Όταν μετακινείς το μωρό, χρησιμοποίησε τα ειδικά σακίδια στήθους ή πλάτης, ώστε να κατανέμεται το βάρος ομοιόμορφα στο σώμα σου. Αλλιώς, το μωρό θα αφήνει όλο το βάρος του στα χέρια σου, με αποτέλεσμα να τα ταλαιπωρείς. Ένας νάρθηκας ενδεχομένως να σε βοηθήσει να ξεκουράσεις τον καρπό, ο οποίος έχει καταπονηθεί από το κράτημα και το τάισμα του μωρού. Σε περίπτωση που τραυματίσεις κάποιον (ή και πολλούς) μύες, ένα ζεστό μπάνιο και λίγο μασάζ θα σε ανακουφίσει. Αν έχεις σταματήσει να θηλάζεις, μπορείς να πάρεις και κάποιο παυσίπονο, το οποίο θα μειώσει την ένταση της φλεγμονής.

Τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού και πώς θα τα αναγνωρίσω…

Ο αυτισμός ανήκει στις αναπτυξιακές διαταραχές και χαρακτηρίζεται διαταραχή «φάσματος», καθώς η κλινική εικόνα του έχει διακυμάνσεις από πολύ σοβαρές μορφές έως και αρκετά ήπιες.   Ένα αυτιστικό παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες με την επικοινωνία, τις δραστηριότητες και γενικότερα, όλη του την συμπεριφορά προς το περιβάλλον του. Μία στις 166 γεννήσεις παγκοσμίως, θα εμφανίσουν αυτιστικά παιδιά και κυρίως, αγόρια σε σχέση με κορίτσια (συγκεκριμένα σε αναλογία 3/1). Οι γονείς που έχουν ένα παιδί με αυτισμό θα χρειαστεί να του παρέχουν ακόμη πιο εντατική φροντίδα, για αυτό και μια πρόωρη διάγνωση θα τους βοηθήσει να οργανωθούν έγκαιρα. Πώς θα καταλάβεις τα σημάδια; Αρχικά, παρακολούθησε το πόσο συχνά σε κοιτάει. Έχει φανεί ότι τα αυτιστικά παιδιά κοιτάζουν λιγότερο (από τα φυσιολογικά) τους γονείς. Επίσης, πρόσεξε τον τρόπο που αναγνωρίζει και παίζει με τους ήχους που παράγει, αλλά και το πόσο ανταποκρίνεται στους δικούς σου ήχους. Στους 10 μήνες, μπορείς να δεις το κατά πόσο αντιδρά στο άκουσμα του ονόματός του, αλλά και άλλες συμπεριφορές, όπως αν ευχαριστιέται τις αγκαλιές, αν αντέχει τον πόνο, αν θυμώνει εύκολα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αν πιάνει αντικείμενα, αν παρουσιάζει κάποιο «τικ» ή κάνει «σπαστικές κινήσεις» (όπως επαναλαμβανόμενη κίνηση κορμού μπροστά πίσω). Η έγκαιρη διάγνωση θα προσφέρει στα παιδιά με αυτισμό την ευκαιρία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Γι αυτό, έχε τα μάτια σου ανοιχτά!

Αναρωτιέσαι…. Πότε θα περπατήσει το μωρό μου;

Από αυτόν τον μήνα και μετά, αρχίζει το διάστημα που το μωρό σου θα κάνει τα πρώτα του βήματα (κάποια μωρά τα έχουν ήδη κάνει από τον προηγούμενο)! Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία γι αυτό, το ίδιο το μωρό θα το ορίσει, όποτε και όπως εκείνο προτιμάει. Μέχρι τότε, θα το βλέπεις να κάνεις τις πρώτες δειλές του προσπάθειες να πιαστεί από αντικείμενα και να στηριχθεί λίγο καλύτερα, χωρίς να μπορεί να κρατήσει όρθιο τον κορμό του. Φρόντισε να χαρείς τις στιγμές αυτές, γιατί το μωρό βρίσκεται και πάλι σε μεταβατικό στάδιο και σε λίγο, θα τρέχεις και δεν θα… φτάνεις! Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν περπατούρες (στράτες), για να βοηθήσουν το μωρό, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες φορές αποδεικνύονται όχι και τόσο ασφαλείς. Το μωρό, αρχικά, θα προσπαθήσει να στηριχτεί στα χέρια και τα γόνατά του και μετά θα προσπαθήσει να σηκωθεί όρθιο (πολλές φορές ακόμη και γραπώνοντας κάποιο κοντινό, σταθερό αντικείμενο), με ή χωρίς αποτέλεσμα. Μην αγχώνεσαι! Θα γίνουν όλα όπως πρέπει, δώσε του τον χρόνο που χρειάζεσαι. Σιγά σιγά θα αρχίσει να αφήνει τα στηρίγματα και να πασχίζει να κρατηθεί στα… πόδια του, ακόμη και με ασταθή βήματα. Και τότε, εσύ θα γίνεις μια περήφανη μανούλα! Επιβράβευσε την προσπάθειά του, ακόμη κι αν αποτύχει. Άλλωστε, μετά τον 13ο μήνα θα μπορεί να κάνει τα πρώτα του σταθερά βήματα. Η χρονική στιγμή που θα σταθεί όρθιο, αλλά και που θα περπατήσει, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του μωρού, αλλά και τους προσωπικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Αν βέβαια, κλείσει τους 18 μήνες και ακόμη δεν περπατάει, θα πρέπει να απευθυνθείς στον ιατρό σου, ο οποίος και θα προβεί στα κατάλληλα tests.

Αυτόν τον μήνα :

Παιδί μου, μην ζηλεύεις το μωρό! Σε κάποιες περιπτώσεις το μεγαλύτερο αδερφάκι μπορεί να νιώθει ζήλια για τον τρόπο που αφοσιώνεσαι και τον χρόνο που αφιερώνεις στο μωρό σου. Στην πραγματικότητα, δεν παραμελείς το μεγαλύτερο παιδί, αλλά αναπόφευκτα το μικροσκοπικό μωράκι σου έχει περισσότερες ανάγκες. Συχνά το μεγαλύτερο παιδί, ενώ τους πρώτους μήνες ήταν πολύ δεκτικό, όσο το μωρό αναπτύσσεται, εκδηλώνει έναν αρκετά νευρικό χαρακτήρα απέναντί του. Για να εξομαλύνεις την κατάσταση, προσπάθησε να δώσεις αρμοδιότητες στο παιδί, εξηγώντας του ότι το μωρό χρειάζεται τον αδερφό του / την αδερφή του στην καθημερινότητά του. Παίξτε όλοι μαζί, κάντε μια βόλτα στο πάρκο, τραγουδήστε και μαγειρέψτε. Έτσι, το παιδί θα κατανοήσει ότι το μωρό δεν ήρθε για να πάρει τη θέση του, αλλά για να του ομορφύνει κι άλλο τη ζωή του!

Και καλό μήνα!