Το μωρό μου - 1ος μήνας - 1η εβδομάδα

Το μωρό μου - 1ος μήνας - 1η εβδομάδα

Συγχαρητήρια! Οι μήνες της εγκυμοσύνης είναι πίσω σου και πλέον κρατάς στην αγκαλιά σου το μωρο σου. Δες το.. απ’ άκρη σ’ άκρη! Τα άκρα του είναι κοντούλια, οι παλάμες του σφιγμένες σε γροθιά και οι κινήσεις του σπασμωδικές. Πολλά νεογέννητα γεννιούνται με μια καμπυλότητα στις κνήμες προς τα μέσα ή προς τα έξω, με αποτέλεσμα τα γόνατα να είναι σε αντίστροφη θέση επαφής σε σχέση με τη θέση των αστραγάλων. Όλα καλά, είναι φυσιολογικό και θα διορθωθεί καθώς θα μεγαλώνει! Κατά τη διάρκεια των 40 πρώτων ημερών, τα περισσότερα μωρά έχουν τουλάχιστον 3-4 κενώσεις τη μέρα, ενώ, όσο διαρκεί ο θηλασμός, μπορεί να έχουν μέχρι και 10 κενώσεις τη μέρα. Τις πρώτες ημέρες, επίσης, τα νεογέννητα χάνουν το 1/10 περίπου του βάρους τους, αλλά μην ανησυχείς, γρήγορα θα το ξαναπάρουν!

1min1evd

Το 1ο τρίμηνο το μωρό θα παίρνει περίπου 25-30 γραμμάρια την ημέρα, το 2ο τρίμηνο περίπου 20-25 γραμμάρια την ημέρα, το 3ο τρίμηνο 15-20 γραμμάρια την ημέρα και το 4ο τρίμηνο 10-15 γραμμάρια την ημέρα. Δεν χρειάζεται να μετράς το βάρος του μωρού σου κάθε μέρα. Μία φορά την εβδομάδα, αρκεί. Στους πρώτους 4-5 μήνες, το βάρος του διπλασιάζεται, στον χρόνο τριπλασιάζεται και στα 2 χρόνια τετραπλασιάζεται. Μετά, και μέχρι και τα 8 του έτη, χρησιμοποιείς το εξής κόλπο για να υπολογίσεις το φυσιολογικό βάρος του παιδιού. Διπλασιάζεις την ηλικία του και προσθέτεις 8! Το ήξερες αυτό;
Σε μια στιγμή, τα πάντα έχουν αλλάξει… Το νέο μέλος της οικογένειας σε κρατάει ξύπνια, αλλά τί πιο όμορφο από τον ήχο του γουργουρητού και του μουρμουρητού του, καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο; Σε ακούει… Μίλα του! Αγκάλιασέ το. Η μητρική αγκαλιά ηρεμεί το μωρό. Προσπαθεί να βρει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σου, βγάζοντας τους πρώτους του ήχους!

Εσύ η μητέρα…

Πρώτη εβδομάδα με το μωρό στο σπίτι και όλα είναι αλλιώς! Πώς αισθάνεσαι; Λίγο περίεργα, σωστά; Το σώμα σου προσπαθεί να επανέλθει, μετά από τις σημαντικές αλλαγές που δέχτηκε. Ίσως να έχεις πόνο στο στήθος, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, συσπάσεις στην μήτρα ή και μικρή αιμορραγία, καθώς και αλλαγές στο βάρος. Εσωτερικά, τα όργανα σιγά σιγά επιστρέφουν στην αρχική τους θέση και εσύ νιώθεις μια εξάντληση άνευ προηγουμένου! Μην περιμένεις να κοιμηθείς με τις ώρες, δεν θα είναι εύκολο τον πρώτο καιρό. (Συμβουλή: Προσπάθησε να κοιμάσαι, όταν κοιμάται και το μωρό). Μήπως πεινάς πιο πολύ και πιο συχνά; Αν θηλάζεις, είναι φυσιολογικό, γιατί η παραγωγή γάλακτος απαιτεί περισσότερες θερμίδες! Άκου το σώμα σου… Θα σε καθοδηγήσει σωστά!
Αν σε όλη αυτή την προσπάθειά σου να μάθεις για πρώτη φορά να αλλάζεις σωστά μια πάνα ή και να θηλάζεις στην πιο βολική στάση για σένα και κυρίως, για το μωρό, αισθάνεσαι μια θλίψη, μην πανικοβληθείς. Συμβαίνει στο 80% των νέων μητέρων. Συγκεκριμένα, 4 στις 5 νέες μανούλες βιώνουν μια κατάσταση ήπιας κατάθλιψης τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα, την λεγόμενη «επιλόχεια κατάθλιψη». Ψυχραιμία, θα περάσει! Αν νιώσεις την ανάγκη, μίλα με τον ιατρό σου. Εκείνος θα σε συμβουλέψει και θα σε ηρεμήσει. Προς το παρόν, κοίτα πόσο ευτυχισμένο είναι το μωράκι σου στην αγκαλιά σου!

Ο ομφαλός που μας έδενε…

Μπορεί με το μωρό να σας συνδέουν πολλά, αλλά όχι ο ομφάλιος λώρος πλέον! Εκεί που κόπηκε αμέσως μετά τη γέννα, παραμένει ένα μικρός μικρός κόμπος, ο οποίος σιγά σιγά θα ξεραθεί και θα πέσει. Αυτό θα πάρει περίπου από 4 με 5 μέρες μέχρι και 3 εβδομάδες. Κάθε φορά που θα αλλάζεις πάνα, προσπάθησε να κρατάς καθαρό και στεγνό το σημείο αυτό. Σε αυτό θα σε βοηθήσει η τοπική χρήση καθαρού οινοπνεύματος ή άλλου ειδικού αντισηπτικού, που θα συστήσει ο ιατρός. Μη φοβηθείς να το τραβήξεις και λιγάκι, προκειμένου να το καθαρίσεις… το μωρό σου δεν πονάει, αφού ο ομφαλός δεν έχει νεύρα. Αν δεις, βέβαια, στο σημείο είτε αιμορραγία, είτε ένα κιτρινωπό υγρό, είτε κάποιο οίδημα ή ακόμη, αν περάσουν οι 3 εβδομάδες και δεν έχει «πέσει» ο ομφαλός, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον ιατρό σου.

Αναρωτιέσαι…. Τι πρέπει να ξέρω για την αλλαγή πάνας;

Η αλλαγή πάνας είναι μια διαδικασία με την οποία θα πρέπει να εξοικειωθείς, καθώς το μωρό θα έχει την ανάγκη σου για περίπου (ή τουλάχιστον) δύο χρόνια. Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν, είναι: Συγκέντρωσε κοντά σου όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστείς, για να μην τα ψάχνεις κατά την αλλαγή και αφήσεις μόνο του το μωρό! Ειδικά, αν χρησιμοποιείς αλλαξιέρα! Το μωρό σύντομα θα μπορεί να γυρίζει μπρούμυτα, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύσει. Θα χρειαστείς μια καθαρή πάνα, κρέμα για συγκάματα και πούδρα (αν την εγκρίνει ο ιατρός). Τι κάνεις; Βγάλε τη λερωμένη πάνα και με βαμβάκι νωπό σε χλιαρό νερό, καθάρισε το δέρμα στην περιοχή. Πρόσεχε οι κινήσεις να γίνονται από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να μην μεταφερθούν μικρόβια από τον πρωκτό στα γεννητικά όργανα του μωρού. Ακόμη, πρόσεχε να μην βρέξεις τον ομφαλό! Τώρα, βάλε την κρέμα στην περιοχή (ή και ταλκ) και φόρεσέ του την καινούργια πάνα. Οι συσκευασίες συνήθως έχουν στο πίσω μέρος όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για την ανωτέρω διαδικασία. Δώσε προσοχή στο χρώμα και την υφή των κοπράνων. Μπορεί να δεις αλλαγές, είναι φυσιολογικό. Αυτό που θα πρέπει όμως να σε ανησυχήσει είναι αν δεις μια μεγάλη ποσότητα αίματος, βλέννας ή νερού. Σε τέτοια περίπτωση, μίλα με τον παιδίατρό σου.

Αυτή την εβδομάδα :

Ξεκινάμε αποστείρωση! Μιλάμε για μπιμπερό, πιπίλα και ό,τι άλλο έρχεται σε επαφή με το μωρό κατά την σίτισή του. Αρχικά, πρέπει να τα πλύνεις καλά με σαπουνάδα και νερό. Εδώ, σου έχουμε 3 πιθανούς τρόπους αποστείρωσης. Ο πρώτος είναι με ειδικά αποστειρωτικά χημικά υλικά. Ο δεύτερος είναι με βράσιμό τους σε κλειστή κατσαρόλα, για περίπου 15΄. Ο τρίτος τρόπος είναι με ειδικές συσκευές ατμού που θα βρεις στο εμπόριο. Και οι 3 τρόποι είναι αποτελεσματικοί, οπότε επέλεξε εκείνη που σου ταιριάζει περισσότερο.

Καλή αρχή!