Το μωρό μου – 4ος μήνας - 1η εβδομάδα

Το μωρό μου – 4ος μήνας - 1η εβδομάδα

13η εβδομάδα και το μωρό σου γίνεται όλο και πιο δυναμικό! Τα ποδαράκια δυναμώνουν μέρα με τη μέρα και τώρα μπορεί να κρατήσει ακόμη καλύτερα το κεφαλάκι του ψηλά, όταν βρίσκεται μπρούμυτα, αλλά και να στηρίζεται καλύτερα όταν είναι σε όρθια στάση. Το να κρατηθεί σε ισορροπία απέχει λίγο από το να γίνει πραγματικότητα, αλλά θα το πετύχει κι αυτό! Γελάει δυνατά όταν παίζεις μαζί του, το ευχαριστιέται τόσο πολύ και «γεμίζει» συναισθηματικά, που πιθανόν και να καταφέρει να κοιμάται ακόμη και ολόκληρη νύχτα!

4min1evd

Τι πιο όμορφο από τα πρώτα «μ» και «μπ» που θα ξεφύγουν από το στοματάκι του; Ο κόσμος όλος για τις πρώτες του λέξεις… Μπορεί να μην ακούσεις σύντομα τη λέξη «μαμά», αλλά το «μ» που μουρμουρίζει τώρα, είναι ισότιμο με θησαυρό για σένα! Έχεις αναρωτηθεί για ποιόν λόγο τα πρώτα σύμφωνα που ακούμε από το μωρό είναι «μ» και «ν»; Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αντιστοιχούν στους ήχους που παράγουν τα μωρά όταν θηλάζουν και κατά συνέπεια, τους συνδέουν με το φαγητό ή με κάποια επιθυμία. Έτσι, όταν σε βλέπει, ξέρει ή ότι θα φάει ή ότι θα το πάρεις αγκαλιά ή ότι θα το φροντίσεις. Και κάπως έτσι, συνειδητά ή ασυνείδητα… ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τη στιγμή που θα ακούσεις την ιερότερη λέξη του κόσμου… «μ»αμά…

Εσύ η μητέρα…

Πώς είσαι αυτό το διάστημα; Κοιμάσαι περισσότερο; Έτσι μου φαίνεται… Ο μικρός ή η μικρή σου πλέον σε αφήνει να ξεκουραστείς λίγο παραπάνω. Εκμεταλλεύσου το! Χρειάζεσαι όλη την ενέργειά σου για να διατηρηθεί η σωστή ροή του γάλακτός σου, αλλά και να έχεις πιο υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Δεν αποκαλούν τυχαία τον ύπνο «κούρα ομορφιάς»!
Αντίστοιχα, σιγά σιγά βάλε και την γυμναστική στη ζωή σου με περισσότερο προγραμματισμό από πριν. Διάθεσε 20’ κάθε πρωί για σένα. Βγες για τρέξιμο ή κάνε λίγο διάδρομο στο σπίτι. Ακόμη, υπάρχουν ειδικά dvds με γυμναστικές ασκήσεις, τις οποίες μπορείς να κάνεις υπό καθοδήγηση εντός σπιτιού. Πάρκαρε λίγο πιο μακριά από τη δουλειά και περπάτησε. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις εκείνα τα περιττά κιλάκια. Αν ανησυχείς για τον θηλασμό, να ξέρεις ότι η άσκηση δεν θα επηρεάσει την ποσότητα ή την ποιότητα του γάλακτός σου (εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι). Μπορείς πάντως να ταΐσεις το μωρό με το γάλα σου πριν επιδοθείς σε έντονη άσκηση, για να είσαι πιο ήσυχη. Πάρε και το μωρό μαζί για έναν πρωινό περίπατο, σε μια ηλιόλουστη ημέρα. Δείξε του την γειτονιά και τις αγαπημένες σου γωνιές. Μην περιμένεις θαύματα στο σώμα σου από τη μία μέρα στην άλλη, το μόνο θαύμα που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η έλευση του μωρού σου! Όλα τα άλλα, (ξανά) κόποις κτώνται…!

Ετοιμάζεται βαθιά στα ούλα το πρώτο του δοντάκι…

Όσο περίεργο και να σου φαίνεται, έχει ήδη ξεκινήσει η οδοντοφυΐα εσωτερικά των ούλων του. Είναι νωρίς ακόμη για να δεις τα πρώτα του δόντια να προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους έξω από τα ούλα του μωρού (αυτό θα γίνει όταν θα φτάσει περίπου στους 6 μήνες), αλλά η προετοιμασία έχει ξεκινήσει! Κάποια μωράκια αντιλαμβάνονται τη διαδικασία εντονότερα από άλλα, με αποτέλεσμα και να πονούν περισσότερο. Ο παιδοδοντίατρος θα σου συστήσει πιθανόν κάποιο παυσίπονο ή γενικότερα, τον καλύτερο δυνατό χειρισμό μιας τέτοιας κατάστασης. Πιθανόν το μωρό να έχει και μεγαλύτερη σιελόρροια από το κανονικό. Επίσης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις κάποιες δυσκολίες με τον θηλασμό. Μικρά μυστικά : Αν το μωρό προσπαθεί να δαγκώσει τις θηλές σου, τράβηξέ το ελαφρά μακριά και σταμάτα την τροφοδοσία. Κάτι τέτοιο θα το συνδέσει με τη διακοπή της σίτισής του και δεν θα του αρέσει. Οπότε, θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή θα σταματήσει τις δαγκωματιές, προκειμένου να μπορεί να χαίρεται το γεύμα του. Αν πάλι δεν το προλάβεις και σε δαγκώνει ήδη, τράβηξέ το ελαφριά κοντά σου, ώστε να κολλήσει η μυτούλα στο στήθος. Τότε θα αναγκαστεί να ανοίξει το στόμα, για να αναπνεύσει και εσύ θα… απεγκλωβιστείς.

Αναρωτιέσαι…. Τι σημαίνει μια μόλυνση στο αυτάκι και τι μπορώ να κάνω;

Η μόλυνση των αυτιών προκαλείται από ιούς ή βακτήρια και υγρό που παγιδεύεται βαθιά στο λεγόμενο τύμπανο. Το αποτέλεσμα είναι πρήξιμο, πόνος στο αυτάκι και συνήθως, πυρετός. Μην ανησυχήσεις, είναι σύνηθες φαινόμενο και συμβαίνει στο 50% των βρεφών, τουλάχιστον μία φορά πριν από τα πρώτα τους γενέθλια. Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά στο αυτάκι του; Μερικά από τα συμπτώματα, είναι :  Δεν πεινάει. Καθώς η μόλυνση μπορεί να κάνει την κατάποση, αλλά και το ίδιο το μάσημα, επίπονο, το μωρό αποφεύγει την τροφή. Ανεβάζει πυρετό, ο οποίος μπορεί να κυμαίνονται από 37,7ο μέχρι και 40ο C. Αλλάζει διάθεση και γίνεται οξύθυμο και νευρικό, περισσότερο από άλλες φορές. Εκκρίνει υγρό από το αυτί, το οποίο πιθανόν να είναι κίτρινο ή και ελαφρώς κοκκινωπό. Έχει διάρροια. Τραβάει το αυτί του. Μπορεί να το κάνει και χωρίς λόγο, αλλά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συμπτώματα, είναι ανησυχητικό. Οι μολύνσεις του αυτιού συχνά επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα.
Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Συνήθως υποχωρεί μόνη της μετά από ένα διάστημα, αλλά ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και κάποιο αντιβιοτικό, ώστε το μωρό να ανακουφιστεί πιο γρήγορα από τα συμπτώματα.
Πώς μπορείς να την αποφύγεις; Προσπάθησε να μην εκθέτεις το μωρό σε χώρους με καπνίζοντες ή και με άλλα παιδάκια που ασθενούν. Βεβαιώσου ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια που απαιτούνται για την ηλικία του και ιδιαίτερα αυτό του πνευμονιόκοκκου, αλλά και συνέχισε τον θηλασμό, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μολύνσεις.

Αυτή την εβδομάδα :

Αλλάζουμε γκαρνταρόμπα! Οι πάνες σου φαίνονται μικρές; Τα χέρια σου έχουν «πιαστεί» από το σήκωμα; Τα δακτυλάκια του ποδιού του έφτασαν στα όρια του κρεβατιού; Μα, φυσικά! Αφού το μωρό σου μεγαλώνει πολύ γρήγορα, κερδίζοντας μάλιστα από 500 γραμμάρια έως και 1 κιλό τον μήνα, για τους πρώτους 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ένα ρουχαλάκι που πριν λίγες εβδομάδες ήταν άνετο, τώρα μπορεί να το «τραβάει» στις ραφές! Μην βασίζεσαι στις ετικέτες των ρούχων. Σημασία έχει και το πόσο ελαστικό είναι το ύφασμα. Βγες μια βόλτα στα μαγαζιά ή μίλα με άλλες μητέρες. Κάτι που εκείνες δεν χρησιμοποιούν πια, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο για το μωρό σου! Έτσι, κάνουμε και οικονομία…

Και καλή εβδομάδα!